Intel predstavil nové čipy, čaká nás Core i9 a 13″ MacBook s quad-core?

Intel odhalil nové čipsety pre laptopy a stolové počítače. Uvidíme ich v tohtoročných MacBookoch, no možno aj novom Mac Mini.

Procesory ôsmej generácie sú založené na 14nm Coffee Lake architektúre a popri klasických Core i5 a i7 verzií po prvýkrát obsahujú aj výkonnejší Core i9 model. Ten pobeží až na šiestich jadrách s frekvenciou 2,9 GHz (4,8 GHz pri Turbo Booste) a vďaka 45W napájaniu ho teoreticky utiahne aj 15″ MacBook Pro.

Core i9 budú obsahovať aj podporu pre 32 GB RAM, nepôjde však o šetrné LPDDR4 moduly. Ako pred dvoma rokmi povedal Phil Schiller, práve náročnosť na batériu je dôvodom, prečo sa MacBook Pro nepredáva aj s 32 GB pamäťami. Zdá sa tak, že aj tento rok bude maximum len 16 GB.

Intel Coffee Lake Core i9

Do novej Coffee Lake rodiny patria aj štvorjadrové Core i5 a i7 procesory s frekvenciou od 2,3 až 2,7 GHz a integrovanou Iris Plus grafickou kartou. Ide o 28W čipy, ktoré by sa dali využiť napríklad v 13″ MacBooku Pro, či novom Mac Mini.

Okrem mobilných čipov Intel rozšíril aj radu pre desktopy. Pridal šesťjadrové procesory s taktom 3,1 a 3,0 GHz určené pre 4K a 5K Retina iMac.

Posledný update sme tu mali pred takmer rokom na WWDC 2017, takže je pravdepodobné, že nové Macy prídu v podobnom období aj tento rok. Nové procesory by umožnili predstavenie top 15“ MacBooku Pro s Core i9, ako aj potenciálny 13” MacBook Pro so štyrmi jadrami. Apple potvrdil, že pracuje aj na novom Mac Mini, či to však bude tento rok, môžeme len hádať. Bude zrejme závisieť len na tom, ako sa spoločnosť rozhodne.

Podľa všetkého sa však chce Intelu zbaviť kompletne. Hovorí sa, že Apple má vo vývoji vlastné Mac procesory, ktoré by sa mohli do finálneho produktu zhmotniť už v roku 2020.

Apple plánuje prechod na vlastné Mac procesory v roku 2020

UložiťUložiť

UložiťUložiť

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.