Nový MacBook Pro stále ponúka maximum 16 GB RAM, dôvodom je výdrž

Napriek upgradom vo všetkých ostatných smeroch, nové MacBooky aj naďalej ponúkajú najviac 16 GB RAM.

Aj keď pre bežného požívateľa to bohate stačí, Pro laptopy sú zamerané primárne na náročnejších zákazníkov, ktorí by viac RAM rozhodne uvítali. Konkurenčné Skylake notebooky, ako napríklad Dell XPS pritom ponúkajú až do 32 GB pamäte.

macbook-pro-ram-schiller

Čitateľ serveru MacRumors sa tak rozhodol kontaktovať priamo viceprezidenta pre marketing a produkty, Phila Schillera. Schiller mu na otázku, prečo neponúkajú voliteľnú konfiguráciu s 32 GB RAM, v maili odpovedá, že toľko pamäte by spotrebovalo príliš veľa energie a v notebooku by nebolo efektívnym riešením.

Dan Frakes z The Wirecutter išiel do technickejších detailov a upresnil, že Apple používa šetrné LPDDR3 pamäte (LP = Low Power), ktoré dosahujú maximálne 16 GB na jeden čip. Ak by MacBook obsahoval 32 GB, značne by tým utrpela výdrž batérie.

Prečo ale Apple nepoužíva pokročilejšie LPDDR4 pamäte? Dôvodom je Intel. Ako upozornil post na Reddite, aktuálne Skylake čipy podporujú len LPDDR3 RAM a podobne sú ním limitované aj zariadenia ako Microsoft Surface, či Dell XPS 13. Kabylake, ďalšia generácia procesorov od Intelu, by mala pridať podporu pre LPDDR4, avšak len pre U sériu čipov. To znamená, že podľa aktuálnych plánov Intelu sa viac RAM dočkáme pravdepodobne až niekedy v roku 2018.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.