Apple plánuje prechod na vlastné Mac procesory v roku 2020

O možnom prehode Applu na vlastné čipy sa hovorí už niekoľko rokov. Skutočnosť je ale taká, že Mac stále využíva procesory od Intelu. Začali im však sekundovať úsporné ARM procesory, ktoré majú na starosti inú funkcionalitu, ako napríklad Touch Bar, alebo zabezpečenie.

Apple má však väčšie ambície. Podľa informácií serveru Bloomberg by mal už v roku 2020 Apple spraviť prechod na vlastné procesory pre Mac. Pravdepodobne pritom pôjde o procesory postavené na architektúre ARM tak, ako sú na nej postavené koprocesory T1 a T2.

Čip T1 bol predstavený v roku 2016 a má na starosti jednak Touch Bar a jednak systém Touch ID na MacBooku Pro s Touch Barom. Jeho nástupcom je čip T2 z minulého roka, ktorý sa nachádza v iMacu Pro. Tam má, okrem bezpečnostnej enklávy na starosti aj rôzne ďalšie prvky Macu. Konkrétne SMC, SSD radič, obrazový procesor a bezpečnostnú enklávu s hardvérovým systémom šifrovania.

Bloomberg Mac ARM Chips
Zdroj: Bloomberg

V budúcnosti chce Apple plejádu svojich Mac-ARM procesorov rozšíriť o ďalšiu funkcionalitu. Zatiaľ však pôjde len o druhotné čipy, ktoré nebudú počítať náročné procesy u viacerých tohtoročných počítačov Mac vrátane nového Mac Pro. Najväčší prechod môžeme čakať v roku 2020, kedy Apple realizuje iniciatívu Kalamata. Jej cieľom je zblížiť Mac, iPhone a iPady tak, ako sa len dá. Súvisia s tým dve veci. V prvom rade ide o fakt, že Apple by si vedel vyrábať čipy sám a nemusel by čakať na Intel, až svoje čipy začne masovo vyrábať on. V druhom rade ide o snahu ušetriť vývojárom čas pri tvorbe multiplatformových aplikácií.

S tým už ale súvisí iniciatíva Marzipan, ktorá vyvrcholí vydaním iOS 12 a macOS 10.14 tento rok. V rámci iniciatívy chce Apple ponúknuť vývojárom riešenie, kde by jedna aplikácia fungovala aj na iOS aj na Macu, bez nutnosti programovať dvakrát. V podstate ide o riešenie totožné s platformou UWP od Microsoftu, ktorá zjednocuje aplikácie pre Windows 10, Xbox One a zmiešanú realitu.

Odchod Applu od Intelu by zároveň znamenal, že Intel stratí asi 5% svojich ročných tržieb. Po zverejnení tejto správy serverom Bloomberg došlo k poklesu hodnoty akcií Intelu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.
Gemini
pokračovanie článku

Kto prinesie vyspelú AI na iOS 18? Apple to nebude

Koncom minulého roka sa objavila správa, podľa ktorej Apple plánuje priniesť rozšírenú AI funkcionalitu na iPhone a ďalšie zariadenia. Výraznou premenou by si mala prejsť Siri, digitálna asistentka, ktorá už skôr zaostávala za konkurentmi, vo svete GPT je však ešte archaickejšia.