iGenius: Život Steva Jobsa (5. časť)

Máme tu už piate pokračovanie našej malej série o živote, úspechoch a úskaliach spoluzakladateľa Apple, Steva Jobsa.

V minulých častiach sme prešli od narodenia Jobsa, cez jeho štúdium, založenie a vyhodenie z jeho vlastnej spoločnosti až k vytvoreniu a odkúpeniu NeXT alebo “postranného” Pixar Animation Studios (pôvodne The Graphics Group).

< Prechádzajúca časť seriálu

Predal som Pixar, no stále som tam

Nový šéf Disney, Bob Iger, išiel na vec trocha inak. Pekne priamo a ostro. Jobsovi dal ponuku, ktorá sa neodmieta. Za animačné štúdio zaplatil Disney rozprávkovú sumu 7,4 miliardy dolárov. Jobs ale tieto peniaze nevidel. Namiesto toho získal podiel a stal sa najväčším akcionárom spoločnosti, s podielom rovných 7 %.  Eisner mal napríklad iba 2 %.  Najstarší žijúci člen rodiny Disney mal iba 1 % z celkového podielu.

Tu vidíme, že počítače neboli jediný zmysel Jobsovho života. Predieral sa aj inými smermi resp. obormi a aj tam výrazne ovplyvnil takmer všetko. Nastal ale čas zaoberať sa tým čo ho baví najviac a zmeniť pritom svet.

Som späť…

Jobs sa v roku 1996 vracia na scénu spoločnosti Apple Computers. NeXT ale nebol zbytočne stratený čas. Z tejto spoločnosti mal Jobs vo vačku 429 miliónov dolárov. Nevracia sa ale ako šéf. Vracia sa iba ako poradca spoločnosti, aby jej pomohol z dna. V roku 1997 ale usadá Jobs na miesto generálneho riaditeľa po Gilovi Ameliovi, ktorého Steve vyhodil.

Neskôr v tomto roku bol Jobs oficiálne menovaný ako dočasný generálny riaditeľ. Steve sa vo svojej bývalej/aktuálnej firme rozbehol a zastavoval rozbehnuté projekty jeden za druhým. Zrušil projekty ako je Newton, Cyberdog, alebo OpenDoc.

steve jobs 1997

Zamestnanci museli ustáť Jobsovu reorganizáciu firmy, ktorou sa snažil dostať spoločnosť z červených čísel. Zamestnanci sa báli, pretože “nikto si nemohol byť istý svojím miestom, keď Jobs ráno vystúpil z výťahu”. Mierne démonizovanie. Jobs pri reorganizácií prepustil minimum ľudí. Ale tak či onak, napätie, keď mal Jobs žezlo v ruke, bolo veľké.

Ideme na to inak

Jobs do produktov Apple vložil ducha a technológie svojej bývalej spoločnosti NeXT. Najznámejšou implementáciou je NeXTSTEP. Operačný systém, z ktorého sa vyvinul Mac OS X. Jobs konečne dostal firmu z červených čísiel. Podarilo sa mu to pomocou iMacu a ďalších noviniek. Predaje rástli vďaka peknému dizajnu počítačov a silnému postaveniu spoločnosti na trhu, ktoré sa zmenilo s príchodom Jobsa.

Na konci 90. rokov bol Apple úplne niekde inde než na začiatku. Dopomohol tomu aj fakt, že počítače sa už konečne dostali z plienok. Na Macworld EXPO v roku 2000 odhodil Jobs titul “dočasného riaditeľa” a stal sa stálym riaditeľom Apple Computers Inc.

Toto by sme mohli spraviť a posunieme sa

Nové tisícročie a nový začiatok pre Apple. Spoločnosť sa rapídnym tempom rozrastala a zamerala sa aj na produkty v inom odvetví. Apple sa rozhodol ovládnuť svet hudby a predstavil dnes asi najznámejší produkt po iPhone, iPod. Hudobný prehrávač, ktorý sa vám zmestí do vačku a premení spoločné počúvanie hudby na celkom súkromný zážitok.

Na trh prišiel aj iTunes Store pre nakupovanie hudby cez internet. Apple vďaka týmto produktom zaznamenal veľký rozmach a veľké zisky. Jobs vedel, že smeruje dobre. iPod zaznamenával obrovské úspechy a dostával Apple do povedomia mnohých ľudí.

Apple znovuobjavuje telefón

Prichádza rok, ktorý sa zapísal do histórie Apple ako jeden z hlavných míľnikov spoločnosti. Podarilo sa mu spojiť telefón, hudobný prehrávať a internetový prehliadač do jedného. V roku 2007 na Apple evente predstavuje Jobs úžasné zariadenie, iPhone.

Zariadenie, ktoré spôsobilo ošiaľ a spôsobovali ho aj jeho nasledujúce generácie. Meno Apple sa zapísalo do histórie a do myslí mnohých ľudí. Jobs svoju firmu spropagoval celosvetovo. Perfektné načasovanie a predajné schopnosti Jobsa spravili z iPhonu ikonu Apple. Ktokoľvek kto povedal slovo Apple, druhý vedel o čom a o kom sa hovorí. Apple sa stal synonymom úspešnej firmy.

V našej minisérií budeme pokračovať nabudúce. 

UložiťUložiť

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.