iGenius: Život Steva Jobsa (4. časť)

NeXT nemá toho moc čo oslavovať. Podobne na tom nie je ani Apple. Jobs tápe a pretvára svoju firmu na čosi iné.

Tento krát nie na počítač, ale na tvorcu softvéru pre počítač. Paradoxom je, že až časom sa ukáže, že všetko zlé čo sa Jobsovi stalo (ako to on vtedy vnímal) nakoniec bude to najlepšie čo ho mohlo stretnúť. Spoločne zistíme, že okrem počítačov pôsobí Steve Jobs aj na inej fronte…

< Predchádzajúca časť seriálu

Úspech? V NeXT relatívne diskutabilný pojem

Miera úspechu prvého Jobsového počítača z NeXTu je diskutabilná. Na jednej strane, ako sme spomínali, si tento počítač nenašiel umiestnenie kde to Steve pôvodne plánoval. Na druhej strane sa objavili skupiny užívateľov, ktoré v tej dobe označovali počítač NeXT ako presne ten typ stroja, ktorý k svojej práci potrebujú.

Netrvalo dlho a druhá generácia stanice NeXTu bola vonku. Dokonca ešte v tom istom roku ako jeho predchodca (1990). Jobs múdro využil marketing a propagoval nové možnosti jeho nového počítača NeXTcube, ktorý umožňoval zdieľanie obrázkov, grafiky, alebo funkciu konferenčných hovorov. Predstavil aj multimediálny emailový systém NeXTMail. V tej dobe prehlásil, že takto vytvorené osobné počítacie dočista zmenia medziľudskú komunikáciu a prácu v podnikoch alebo skupinách. Ako išiel čas, zdá sa, že mal úplnú pravdu.

Dizajnového ducha Steva Jobsa môžeme dodnes vidieť v návrhu šasi z horčíku pre počítač NeXTcube. Na jeho smolu sa počítačov veľa nepredalo. Iba asi tak 50 000 kusov. Bohužiaľ ani to nestačilo, aby sa dostala spoločnosť NeXT z červených čísel.

Jobs na to reagoval premenou zámeru spoločnosti. Tá sa začala zaoberať vývojom softvéru a vďaka tomu nadviazala aj dobré kontakty a nakoniec začala spoluprácu so spoločnosťou Intel. Výsledkom tejto spolupráce sa stal operačný systém NeXTStep. Vďaka nemu zarobil NeXT v roku 1994 peknú sumu jednu miliardu dolárov.

Všade dobre, vo vlastnej firme najlepšie 

Všetko pokračovalo až do roku 1996, kedy pretvorená spoločnosť NeXT Software vydala platformu WebObject, kde sa jednalo o framework pre vývoj webových aplikácií. Nasledujúci rok prišiel prevrat. V roku 1997 odkupuje Apple firmu NeXT. Majetkom sa stal aj operačný systém, ktorý v nasledujúcich rokoch spoločnosti poslúži ako základ pre App Store, MobileMe či dokonca iTunes Store.

Až spätným pohľadom môžeme usúdiť, že konečne do seba diely skladačky zapadli a aj podľa slov Steva bolo vyhodenie z Apple tým najlepším čo sa mu mohlo stať. Keby vizionára Jobsa v roku 1985 nevyhodili, spoločnosť Apple by pravdepodobne skrachovala, nakoľko by ju neriadené vízie Steva Jobsa viedli k záhube.

Tak či onak, spoločnosti sa aj tak v tej dobe moc nedarilo. Išlo to s ňou dolu vodou a hľadali sa rôzne spôsoby, ako túto potápajúcu loď zachrániť. A v tom prichádza vizionár Steve Jobs v plnej sile.

The Graphics Group

Po odchode z Apple v roku 1985 stihol Jobs okrem NeXT ešte niečo. Počas tohto obdobia odkúpil od Lucasfilms divíziu The Graphics Group, ktorá sa nezaoberala ničím iným, než počítačovou grafikou. Stevov plán bolo prerobiť túto divíziu aby upustila od svojej aktuálnej činnosti a vyvíjala tie najlepšie grafiky pre počítače. The Graphics Group mala vtedy iba 5 miliónový kapitál a šéfa Johna Lassetera, ktorý ju viedol ešte ďalších 15 rokov.

Spoločnosť pôvodne sídlila v Kerner Studios v kalifornskom San Rafael, ale neskôr sa presunula do Emeryville tiež v Kalifornii. Pôvodný smer, ktorý spoločnosť mala sa ukázal ako chybný, no a spoločnosť teda využila svoj potenciál podstatne kreatívnejším spôsobom – tvorbou filmového materiálu. Toto obdobie môžeme označiť ako začiatok plne renderovaných filmov (tak ako ich poznáme dnes).

A tu prichádza prekvapenie. The Graphics Group sa v priebehu rokov premenoval a prijal nové meno, Pixar Animation Studios. Táto firma, ktorej meno všetci dobre poznáme má na svedomí celovečerné animované filmy ako je Toy Story (1995), Bug’s Life (1998), Toy Story 2 (1999), Monsters Inc. (2001), Finding Nemo (2003), The Incredibles (2004), Cars (2006), Ratatouille (2007), WALL-E (2008), Up (2009) alebo Toy Story 3 (2010). Toto pôvodne malé animačné štúdio získalo aj niekoľkokrát ocenenie Akadémie za najlepší animovaný film.

steve jobs pixar studios

Hľadá sa partner, Zn: Pixar Animation Studios

Po celú dobu svojej existencie bol Pixar pod ochranným krídlami omnoho väčšej filmovej spoločnosti Disney. V roku 2003 ale Pixaru a Disney skončil kontrakt. Vtedajší šéf Disney, Michael Eisner neuzatvoril s Jobsom ďalší kontrakt. Alebo lepšie povedané, neporadilo sa mu to. Jobs okamžite jednal a vyhlásil, že si Pixar Animation Studios hľadá nového partnera na distribúciu svojich filmov. Prišla neočakávaná ponuka.

V našej minisérií budeme pokračovať nabudúce, v ďalšom článku…

 

UložiťUložiťUložiťUložiť

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.