iGenius: Život Steva Jobsa (3. časť)

Máme tu tretiu časť našej minisérie z oblasti histórie a života spoluzakladateľa spoločnosti Apple, Steva Jobsa.

Tento krát si priblížime jeho úspech s Macintoshom, vyhadzov zo spoločnosti, ktorú založil a vytvorenie novej, ktorá mala tú bývalú predbehnúť. Ako sa ale až časom ukáže, všetko má úplne iný spád, ako génius predpokladal.

< Predchádzajúca časť seriálu

História tak ako ju poznáme dnes

Počítač Apple LISA už nebol viac Jobsovým denným chlebom, pretože na jeho vývoj minul viac ako by dokázalo toto monštrum zarobiť. Namiesto toho bol vedením presunutý do projektu Macintosh. Steve Jobs na začiatku ani nevedel, že niečo také schválil. Keď videl, že Macintosh sa mierne zasekol vo fáze vývoja a nepokračoval ďalej, rozhodol sa priložiť ruku k dielu.

Jobs spolu so svojím tímom usilovne vyvíjal Macintosh. Priateľský počítač, ktorý vám chce pomôcť a nie vás donútiť stať sa počítačovým inžinierom. Jobsove myšlienky sa teraz točili iba okolo počítača Macintosh. Nakoniec sa mu to podarilo. Stvoril prvý komerčne úspešný osobný počítač do domácnosti s dobrým grafickým rozhraním, ktorý si obľúbili milióny užívateľov. Reklama na tento počítač počas zápasu Super Bowl (najsledovanejšia udalosť v USA) dopyt ešte posilnila. Jobsova spoločnosť konečne slávila úspech.

Jobs bol vo svojej firme veľmi veľkou inšpiratívnou autoritou. Veľmi dobre dokázal presviedčať o svojich zámeroch a víziách. No medzi zamestnancami kolovala mienka, ktorá označovala Jobsa ako veľmi temperamentného a nevypočítateľného manažéra. Úspech Macintosha Jobsa veľmi naštartoval. Bohužiaľ nie len jeho.

Medzi Jobsom a Sculleyom sa začala vytvárať veľmi zlá atmosféra. Jobs bol tak zapálený pre svoju prácu, že kvôli tomu zvolával často Sculley porady, ktoré trvali až do noci. Jobs hneď ráno ale zvolával ďalšie. Toto šialené tempo sa ale nedalo dlho znášať. Jobsove nápady pripadali zamestnancom skôr ako výkriky workoholika než nápady na skvelé projekty.

Zakladateľ má padáka 

Vedenie spoločnosti Apple apelovalo na výkonného riaditeľa Sculleyho, aby krotil vizionára Jobsa a nedovolil mu utrácať milióny za pseudo-projeky a jeho “mlhavé” sny. Sculley tak učinil. Snažil sa Jobsa krotiť. Jobsovi sa však samozrejme takéto obmedzovanie inovácií, pokroku a kreativity veľmi nepáčilo a začal považovať Sculleyho ako hrozbu a “zlého” pre Apple.

Steve veľmi precenil svoju autoritu a schopnosť presviedčať. Zvolal veľkú schôdzu, kde správnej rade dal jasne najavo “buď ja alebo Sculley”. Tu Jobs tvrdo narazil. Rada a akcionári odvolali Jobsa zo všetkých manažérskych pozícií v Apple a taktiež aj z projektu Macintosh. Jobs z miestnosti zdrvený odišiel. Volal svojmu priateľovi v noci s plačom a slovami “Bože, oni ma dali preč”. Zdrvený Jobs nevedel čo so sebou a tak po 5 mesiacoch rozbehol novú počítačovú spoločnosť NeXT.

steve jobs john sculley

NeXT – Pôjdeme na to inak

Jobs bol veľmi hrdý a príliš tvrdý na to aby priznal, že vyhadzov z Apple ho ťažko ranil. Miesto toho aby si s miliónmi vo vačku išiel dakam užívať, rozhodol sa založiť ďalšiu počítačovú spoločnosť NeXT. V tej dobe veril, že jeho nová spoločnosť predbehne tú starú a stane sa tak jednotkou na trhu. Bohužiaľ aj v tomto sa Jobs mýlil. Spätným pohľadom ale môžeme povedať, že vyhadzov z Apple a založenie spoločnosti NeXT boli začiatkom žiarivej budúcnosti.

Jobs mal vo vačku presne 7 miliónov dolárov, ktoré investoval do NeXTu. Bohužiaľ po roku bol už takmer bez peňazí a nový prelomový počítač mal ešte ďaleko od svojho predstavenia. Miliardár Ross Perota si ale Jobsa všimol a do NeXTu nalial niekoľko desiatok miliónov dolárov.

steve jobs next

Jobs svoj prvý produkt z novej spoločnosti vydáva v roku 1990. Cenu si opäť stanovil na 9 999 dolárov za kus. Pevne veril, že sa jeho počítač uchytí v školstve. Ako to už ale býva zvyokm, počítač sa neuchytil, kvôli jeho vysokej cene. Ale našťastie si NeXT Workstation našiel svoje umiestnenie.

Stal sa veľmi obľúbený medzi vývojármi objektovo orientovaného softvéru. A nie len tam, počítač sa stal obľúbeným aj vo sfére vedy, či financií. Pracovná stanica NeXT bola veľkým lákadlom vďaka svojim úplne novým technológiám ako je Mach kernel,  Ethernet port, alebo digitálny signálový procesor.

V našej minisérií o živote Steva Jobsa budeme pokračovať nabudúce…

UložiťUložiť

UložiťUložiť

UložiťUložiť

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.