iCloud v Číne migruje na štátne servery, zmena sa týka aj zahraničných účtov

Apple včera oznámil, že iCloud služby bude v Číne odteraz prevádzkovať v spolupráci s miestnou firmou. Budúci mesiac bude migrovať používateľské dáta na ich servery.

Začínajúc 28. februárom budú iCloud služby poskytované v Číne bežať na miestnych serveroch. To platí aj na všetky uložené dáta, ktoré Apple v blízkej dobe plánuje premiestniť na servery spoločnosti Guizhou-Cloud Big Data, ktorú vlastní čínska vláda. Dôvodom na presun dát sú nové vládne opatrenia, ktorými sa Apple ako zahraničná spoločnosť musí riadiť.

Kontroverziu okrem presunu dát na čínske servery a s tým súvisiacu neistotu ohľadom súkromia však vyvoláva aj spôsob, akým Apple migruje jednotlivé účty. Krátko po jej ohlásení totiž email ohľadom nových zmluvných podmienok dorazil aj používateľom amerických iCloud účtov, ktoré boli registrované v Spojených štátoch a používajú US verziu App Storu.

Migrácia sa totiž podľa Applu týka všetkých Apple ID účtov, ktoré majú nastavený ako región práve Čínu. Okrem miestnych obyvateľov sa tak zmena bude pravdepodobne týkať aj mnoho cudzincov momentálne pracujúcich, alebo študujúcich vo vnútrozemskej Číne.

Každý účet, ktorý bude súčasťou migrácie by mal dostať mailové upozornenie a musí taktiež súhlasiť s novými zmluvnými podmienkami služby. Používatelia majú možnosť od 28. februára deaktivovať svoj účet, no nie explicitne nesúhlasiť s jeho presunom.

Server TechCrunch ale prišiel so spôsobom, ako sa migrácii predsalen vyhnúť. Zasiahnutí používatelia musia prepnúť svoj iCloud účet späť na región Čína a odhlásiť sa zo všetkých svojich zariadení. Následne treba prepnúť telefón aj iCloud účet na Spojené štáty (prípadne inú krajinu) a po opätovnom prihlásení by už naďalej nemali byť súčasťou migrácie.

icloud čína migrácia

Presun iCloud dát na servery prevádzkované štátnou firmou vzbudzuje oprávnené obavy o bezpečnosti a súkromí používateľov. Aj keď Apple šifruje všetky iOS zariadenia, na iCloud zálohy sa táto skutočnosť zatiaľ nevzťahuje. A Čínska vláda už viackrát prejavila záujem o kontrolu používateľov “svojho” internetu. Okrem cenzúry a kompletného zákazu služieb od gigantov ako Google taktiež najnovšie ostro bojuje s využívaním VPN serverov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.