Apple najal tvorcu Cyber Paint aplikácie pre virtuálnu realitu

Že má Apple záujem o nové VR aplikácie, dokazuje nepochybne aj ďalší prírastok do oddelenia softvérových inžinierov. Sterling Crispin, tvorca obľúbenej VR aplikácie Cyber Paint, totiž po novom pracuje pre Apple.

Jeho aplikácia umožňuje užívateľom VR headsetov maľovať 2D alebo dokonca 360-stupňové obrazy, ktoré sa dajú následne zdieľať so známymi alebo napríklad na DeviantArt či ďalších umelecky orientovaných stránkach. Aplikácia je dostupná hneď pre štyri headsety: Oculus Go, Samsung Gear VR, Google Daydream a HTC Vive Focus.

Crispin bol najatý Applom v máji/květnu 2018 ako výskumník prototypov, čo je zaujímavá pozícia, ak vezmeme na vedomie to, že Apple prejavuje záujem o rozšírenú a virtuálnu realitu. Sám Tim Cook sa k nej otvorene niekoľkokrát vyjadril a aj keď odmietol povedať, že by Apple pracoval na vlastnom produkte, prehlásil, že spoločnosť sa jednoznačne zaujíma o umelú realitu. Zároveň zastáva názor, že v budúcnosti bude rozšírená realita atraktívnejšia a populárnejšia, než VR, ktoré je dnes obľúbená hlavne pri hrách.

Špekulácie o samotnom headsete sa rôznia. Niektoré vravia, že Apple chystá hybridný headset s dvomi 8K displejmi pre každé oko, ktorý by bežal na novom systéme rOS. Fungovať by vraj mal nezávisle od iPhonu a o výkon by sa mala starať základňa. K nej by sa headset pripájal pomocou vysokorýchlostnej bezdrôtovej technológie s krátkym dosahom. Iná špekulácia pre zmenu hovorí o headsete so vstavaným hardvérom a lá HoloLens.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.