Čo si zahrať na Macu v roku 2018? (časť 1 – Akčné)

Leto je tu, voda láka, postavme si snehuliaka! Alebo si môžeme nájsť jednoduchšiu zábavu a zahrať si nejakú tu “fajnovku” na Macu.

Mnohí tvrdia, že na Macu sa nedá hrať, že Mac nie je určený na hry a štandardná otázka: “Kto by hral na Macu?” Budete sa čudovať. Áno, je pravda, že nie všetky hry majú aj Mac verzie, nakoľko platforma Mac nie je pre vývojárov hier tak atraktívna ako Windows.

No tie známejšie tituly majú svojho zástupcu aj na počítačoch od Apple. V prvej časti našej série si pozrieme akčné hry, ktoré si môžete zahrať na vašom Macu.

Rise of the Tomb Raider

Táto hra je pokračovaním rebootu Tomb Raider z roku 2013. Hrať sa nebude za nikoho iného, než za známu, mladú archeologičku Laru Croft. Hra sa odohráva rok po jej dobrodružstve v Yamatai. Tentokrát sa Lara vydá do strateného mesta Kitezh, aby našla Divine Source (Zdroj zázrakov) – staroveký artefakt, ktorý dokáže darovať nesmrteľnosť.

Rise of the Tomb Raider sa bude v mnohom podobať svojmu predchodcovi z roku 2013 (boj a prežitie). Čo je ale najlepšie, obsahovať a vylepšovať bude všetko z pôvodnej hry, no pridá viac systémov, s ktorými sa bude možné hrať. Nie je teda prekvapením, že sa táto hra okamžite stala najlepšou hrou pre Mac za rok 2018. Feral Interactive si stanovil vysoké ciele, ktoré aj splnil. No na druhej strane, tieto ciele majú aj svoju cenu. Pre hráčov je to vo forme vysokých hardvérových požiadavkov hry.

Systémové požiadavky: OS X 10.13.4, 2,3 GHz Intel Core i5, 8GB RAM, 27GB HDD, 2GB nVidia 680MX/2GB AMD R9 M290/1,5GB Intel Iris Graphics 540 alebo lepšiu.

Middle-Earth: Shadow of Mordor

Shadow of Mordor je kúsok. Jedná sa o nádhernú, open-world adventúru, ktorá vyzerá skvelo a hrá sa ešte lepšie.

Hra je zasadená do sveta Lord of the Rings (Pán prsteňov). Obsahuje prvky súboja na blízko, krytia sa, objavovania a taktiež parkúru. Čo Shadow of Mordor ale odlišuje od obdobných hier je, že všetky tieto prvky sú skvelo skombinované a dávajú hre úžasnú hrateľnosť a zážitok. Aby sme to prirovnali, súboje sú podobné tým z hry Batman: Arkham City a objavovanie a parkúr z hry Assassins Creed.

Aby nám toho nebolo málo, hra obsahuje aj “Nemesis” systém, ktorý umožňuje nepriateľom s umelou inteligenciou, aby si zapamätali všetky konfrontácie s hráčom a následne vzhľadom na to aj reagovali. Hra obsahuje ozajstný balík grafiky a Feral Interactive si dal poriadnu prácu aby hra bez problémov bežala na Macu. No tak či onak, požiadavky tejto hry sú stále vysoké.

Systémové požiadavky: OS X 10.10.13, 2,4 GHz Intel Core 2 Duo, 8GB RAM, 80GB HDD, ATI 7xxx/nVidia 6xx/Intel Iris alebo Iris Pro s 1GB video pamäťou.

Sleeping Dogs

Všetci poznáme sériu Grand Theft Auto, že? No, tak toto nie je ono. Možno trocha podobné. Keď ste si chceli zastrieľať, ponaháňať sa s políciou, prípadne vyriešiť nejaký “problém”, GTA bola vždy jasná voľba. No po čase sa na vrchol dostáva aj menej známa hra, Sleeping Dogs. Neodohráva sa v Amerike, ale v Honk Kongu, kde hráte za policajta v utajení, ktorý sa snaží položiť na kolená syndikát Triad.

Ako sa snažíte dostať do kruhov syndikátu, stávate sa účastníkmi zločinov, prestreliek, pästných súbojov a automobilových naháňačiek. Honk Kong sa vám plne otvorí a budete ho môcť preskúmať pomocou vlastných nôh, auta či lode. Musíme podotknúť, že hra sa svojím “gameplayom” dosť podobá GTA. Čo je v podstate aj dobré, keďže GTA V na Macu tak skoro neuvidíme.

Hra obsahuje aj špeciálnu, Definitive Edition, ktorá ponúka vylepšenú grafiku, audio a gameplay. Hra v maximálnych detailoch vyzerá ozaj dychberúco. No na nižších detailoch na obyčajných zostavách vám zase ponúkne omnoho lepšiu hrateľnosť.

Systémové požiadavky: OS X 10.10.5, 2.0 GHz procesor, 4GB RAM, 20 GB HDD, 1GB VRAM.

https://www.youtube.com/watch?v=_V27HCzqiIY

Rust

Online hry zamerané na prežitie dnes zaznamenávajú rozmach a získajú späť svoju slávu. Stále ale nájdeme hry, ktoré plnými dúškami zachytávajú pôvodnú atmosféru a ukážu nám, prečo je tento žáner tak obľúbený a zábavný.

Ako by sme opísali hru Rust? Spravte a využívajte čokoľvek, čo vám pomôže prežiť v post-apokalyptickom svete. Začnete v podstate s ničím a vašou úlohou bude prežiť, pričom budete musieť uspokojovať základné potreby. Čo vás bude zaujímať? Hlad, prístrešie, oheň a zbrane. Vo svete Rust narazíte aj na iných obyvateľov, ktorí na vás zaútočia pri prvom kontakte. I keď oni ani tak veľký problém nebudú. Ozajstný problém budú pre vás ostatní hráči.

Technicky vzato sa môžete s inými hráčmi spojiť, čím doslovne zvýšite svoje šance na prežitie. No ako isto tušíte, všetko sa to skončí krvavo a hráči sa nakoniec aj tak medzi sebou pozabíjajú. Každé stretnutie s iným hráčom predstavuje potencionálne riziko. Záleží už len na tom, či sa s hráčom spriatelíte (málokedy sa podarí) alebo okamžite vytasíte zbraň a začnete si obhajovať svoje prežitie (takmer vždy sa k tomu dostanete). Ale aj to patrí k zábave, nie?

Rust beží na Unity engine a je stabilný, tak ako by sa od open-world online hry očakávalo. Váš Mac musí byť tak či onak „svalnáč“, aby túto hru rozbehal, nakoľko sa odohráva v rozsiahlych a graficky náročných oblastiach. Rýchly internet je samozrejmosťou.

Systémové požiadavky: OS X 10.7, Intel Core i7-3770 alebo lepší. 8GB RAM, 10 GB HDD, GTX 670 2GB/ AMD R9 280 alebo lepší.

Hitman

“Týpek” s neprítomným pohľadom, vyholenou hlavou a čiarovým kódom na temeni. Tú dvojicu Silverballer s tlmičmi si nevšímajte. Agent 47 je späť s ďalšími kontraktmi a misiami.

Vašou prácou bude infiltrovať sa do komplexných oblastí, objaviť mnoho tajomstiev, prestrojení, zbraní a samozrejme cieľov k eliminácií. Tak ako jeho predchodca, aj nový Hitman je opäť svkelým zážitkom dotiahnutým k úplne novým hraniciam.

Akčné hry sú väčšinou na štýl “bež a zastrel všetko čo sa len nadýchne”. Hitman je presným opakom týchto hier, odmení vás za vašu “neviditeľnosť”. Úlohou nie je rozraziť dvere a vysypať celý zásobník do všetkého čo nie ste vy. Musíte byť diskrétny, tichý, nevzbudzovať pozornosť a prinajlepšom zabiť cieľ tak, aby to vyzeralo ako “nehoda”. Teda zabite cieľ tak, že ste tam v podstate nikdy neboli. Využivajte svoje prostredie, prestrojenia, príležitosti, vlastne všetko čo sa len dá, aby ste čo najtichšie odstránili váš cieľ.

Ako ostatné hry, aj Hitman čo to vyžaduje, i keď to zrovna nie sú astronomické hardvérové požiadavky, ako má Rise of the Tomb Raider. Aby ste si Hitmana nielen zahrali, ale aj užili, potrebujete slušnejší Mac.

Systémové požiadavky: OS X 10.12.5, 2,0 GHz Intel Core i5, 8GB RAM, 68GB HDD, 2GB AMD M290 alebo lepšie.

Batman: Arkham City

Batman: Arkham City je najnovšou akčnou adventúrou dostupnou pre Mac.

Prvý Arkham nám ukázal, že hra so superhrdinom môže byť skvelá zábava. Arkham City sa tejto myšlienky chytil, vylepšil všetko čo sa dalo a túto myšlienku uskutočnil. Príbeh je dobrý, grafika vyzerá skvele a prostredie je väčšie ako kedykoľvek predtým. Čo ale robí túto hru “touto hrou” je súboj. Obsahuje vyhýbanie, protiútoky a vytváranie kombo útokov. Znie to jednoducho, postláčam pár tlačidiel, pár krát sa uhnem, nabijem kombo, Batman predvedie akrobatické kúsky a som kráľom ringu. Zle! Skúste v tejto hre poraziť gang s 11 členmi a uvidíte o čom tu hovoríme.

Potešujúca správa. I keď hra vyzerá úžasne a je celkom veľká, nepotrebujete zrovna jadrový reaktor aby ste ju rozbehali na slušných detailoch.

Systémové požiadavky: OS X 10.7.4, 2,0 GHz Intel Core 2 Duo, 4 GB RAM, 16GB HDD, nVidia GeForce 9600M GT/ATI Radeon HD 3870/ Intel HD Graphics 4000 so 256 MB video pamäte.

Max Payne 3

Pri tomto názve sa ostrieľaným hráčom vybaví predchodca so skvelým príbehom a ešte lepším Bullet Time.

Neboli sme si istí, či je vhodné pridať do tohto zoznamu aj hru Max Payne 3. Skvelá strieľačka z pohľadu tretej osoby od vývojárov GTA je ozaj zábavná. No samotným problémom bola macOS verzia. Mnoho hráčov hlásilo bugy, ktoré pri najmenšom pokazili zážitok z hry. Netvrdíme, že sa aj vám pri hre tieto chyby objavia, no je dobré upozorniť, že existujú a že sa s nimi môžete stretnúť. Samotná hra rozpráva príbeh bývalého detektíva Maxa Payna. V skratke po vás hra bude požadovať jediné, zabíjať.

Možno to znie monotónne, ale vyvedieme vás z omylu. Veľkou zábavou je množstvo zbraní, ktoré môžete k vykonaniu svojej pomsty požiť. Dostanete sa k množstvu rôznych zbraní, no špeciálne schopnosti ako spomaľovanie času a rozdelení sa k vyhnutiu sa guľkám počas prestreliek je to o čo tu ide.

Pre vyhnutiu sa chybám, stiahnite si hru cez Steam, nakoľko ponúkajú vrátenie peňazí. Sklameme vás ale tým, že Max Payne 3 je stále hardvérovo náročnou hrou.

Systémové požiadavky: OS X 10.7.5, 2,4 GHz Intel Core 2 Duo, 4GB RAM, 40GB HDD, nVidia 8800GT/AMD Radeon HD 5870 s 512 MB video pamäte

Portal 2

Túto hru ťažko opísať. Jedná sa o akúsi kombináciu platformovky a strieľačky z prvého pohľadu. Hra je o riešení puzzle za použitia “portal-gun”. V skratke sa jedná o zbraň/zariadenie, ktoré portálom prepojuje dve miesta a vďaka nej dokážete vyriešiť aj tie najťažšie puzzle. Portal 2 sa dá hrať aj kooperatívne, čo vrelo odporúčame. Jednoducho je to väčšia zábava s priateľmi.

Portal 2 nie je z tých najhorších alebo najnudnejších hier. Je to skôr jedna z tých hier, ktorá kde príde, tam získava skvelé hodnotenia. Portal 2 nevyžaduje extrémne výkonnú konfiguráciu a dá sa zahrať na úplne bežnej konfigurácií.

Systémové požiadavky: OS X 10.7.4, 2,0 GHz Intel Core 2 Duo, 2GB RAM, 8GB HDD, ATI Radeon HD 2400 XT/nVidia Geforce 8600 GT or Intel HD Graphics 3000.

Metal Gear Rising: Revengeance

Revenegance nosí číslo 9 v sérií Metal Gear hier a je zároveň prvou zo série, ktorá sa dostala na Mac.

V tejto hre sa dostanete do kože kyborga. Hra až tak nezaujme svojim príbehom, ako súbojom, ktorý je ozaj epický. Na svojich nepriateľov sa môžete rozbehnúť s veľkým mečom a vytvárať kombá a protiútoky. Hra obsahuje aj funkciu Blade Mode. V tomto spomalenom móde môžete svojich nepriateľov doslovne rozsekať na kúsky, úplné kúsky.

V závere môžeme konštatovať, že Revengeance nie je náročný na zostavu a zahráte si ho plynulo aj na staršom Macu s integrovanou grafickou kartou.

Systémové požiadavky: OS X 10.9.2, 2,4 GHz Intel Core i3, 4GB RAM, 27 GB HDD, AMD HD4780/Intel Iris Graphics alebo lepšie s 512 MB video pamäťou.

Assassin’s Creed: Brotherhood

Ubisoft nás veľmi sklamal tým, že prestal podporovať Mac. Veľmi. Ale keď začnete hrať Brotherhood, nejak na to aj zabudnete.

Brotherhood je open-world adventúra, ktorá sa zameriava na súboj, stealth akciu a parkúr. Táto hra je v poradí tretia zo série hier Assassins Creed. Z pohľadu príbehu pokračuje tam, kde sa skončil Assassin’s Creed 2. Príbeh je taký, aký sme pri Assassin’s Creed zvyknutý. Animus, Assassíni, skrytá čepeľ, konšiprácia, úlomky raja, starovek (ale hlavne tá skrytá čepeľ). Systém súbojov je rovnaký, tak ako aj v prechádzajúcich hrách, no je vylepšený a ponúka niekoľko nových funkcií. Práve preto je AC: Brotherhood stále jednou z najlepších akčných adventúr na Macu. Inak, vedeli ste, že v Brotherhood môžete vyšplhať na všetky budovy vo svete? Poďme si pozrieť ten výhľad!

Brotherhood nie je zrovna najnovší titul, už má niečo za sebou, ale stále na maximálnych detailoch disponuje nádhernou grafikou. Bohužiaľ, aby ste si ju užili potrebujete slušnú grafickú kartu.

Systémové požiadavky: OS X 10.5, 3,06 GHz Intel Core 2 Duo, 3GB RAM, 10GB HDD, ATI Radeon HD 4870/nVidia GeForce 330m s 256 MB video pamäťou.


V našej sérii Čo si zahrať na Macu v roku 2018? budeme pokračovať nabudúce. Pre lepšiu kategorizáciu uverejňujeme aj link na pôvodný článok, kde sú hry presne rozdelené, kde získate subjektívny pocit autora a kde si môžete hry odfiltrovať podľa vlastného želania.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.