Ako rozpoznať falošný iPhone

Kúpa iPhonu z druhej ruky? Prečo nie? Je síce používaný, ale je lacnejší. Na predajných portáloch sa ale často objavujú aj inzeráty ponúkajúce zariadenie, ktoré sa tvári ako pravý iPhone, no jedná sa o jeho napodobeninu.

V priebehu rokov sa tieto kópie stali dôveryhodnejšími a ich rozoznanie od originálu bolo veľmi ťažké, niekedy na prvý pohľad dokonca nemožné. Nejeden kupujúci až po predaji zistil, že si vlastne kúpil napodobeninu. Naštastie stále existujú spôsoby ako zistiť, či sa jedná o originálne zariadenie alebo iba o jeho napodobeninu. Či už podľa vonkajších znakov (samotného zariadenia, krabice) alebo podľa znakov iných (IMEI, systém).

V dnešnom článku sa zameriame práve na znaky, ktoré pomôžu rozoznať pravé zariadenie od jeho napodobeniny. Zameriame sa, ako sme už vyššie uviedli na vonkajšie a vnútorné znaky, ktoré sú charakterstické pre originál a pre tzv. “fake”.

Cena

Áno, najväčším znakom, že sa jedná o napodobeninu, je niekedy až prekvapivo nízka cena. Napríklad, kto by nechcel iPhone 8 za 250€? Vieme, že ceny iPhonov sa často pohybujú v horných hraniciach od 450€ vyššie (iPhone 7 a novšie). Preto pokiaľ nie je zariadenie poškodené, je nízka cena prvým znakom, ktorý vás upozorní, že sa pravdepodobne nejedná o originálne zariadenie.

Balenie

Často sa stáva, že tieto zariadenia majú ešte aj krabicu s príslušenstvom. Najprv sa treba pozrieť na obrázok zariadenia, ktorý je na každej krabici od iPhonu. Pokiaľ sa vám zdá, že obrázok zariadenia je neprimerane veľký v pomere k veľkosti krabice, prípadne je obrázok nekvalitne spracovaný alebo dokonca má zariadenie iné pozadie ako má mať, pravdepodobne ste prišli do kontaktu s napodobeninou.

Balenie zariadenia nám vo veľa prípadoch môže napomôcť. Na zadnej strane krabice si môžeme všimnúť veľkosť, typ a usporiadanie písmen. Pri horších napodobeninách si všimneme, že písmená sú napísané iným štýlom, rozloženie je príliž blízko seba, prípadne je celé nakrivo.

Ďalším znamením je IMEI, ktoré musí byť na krabici každého zariadenia, nakoľko sa jedná o unikátne identifikačné číslo zariadenia. Stačí si v prehliadači na telefóne otvoriť stránky Apple, prejsť do kategórie kontroly záruky. Opíšte IMEI a pokiaľ ho stránka nerozpozná, resp. nemá v databáze, znamená to, že sa pravdepodobne jedná o napodobneniu (IMEI treba pozorne prepísať).

Príslušenstvo

Už aj na príslušenstve v krabici sa dá zistiť, či sa jedná o napodobneniu. Pokiaľ máte v balení namiesto Lightningu micro-USB, môžete zariadenie rovno vrátiť, pretože sa jedná o “fake”. Ak sa ale v balení nachádza niečo, čo sa tvári ako Lightning, ďalším znakom môžu byť priložené návody či chýbajúce nálepky Apple.

Okrem toho sa treba pozrieť aj na slúchadlá. Nové iPhony majú v balení Apple EarPods s Lighning konektorom, ktoré sú namotané na papierový obal. Pri napodobneninách sa často stretneme s plastovým obalom pre slúchadlá. Prípadne samotné slúchadlá nemajú štandardné proporcie

Vonkajšie znaky zariadenia

Na displeji sa dá dosť často rýchlo rozpoznať, či sa jedná o oroginálne zariadenie alebo napodobeninu. Prvým znakom je rozlíšenie – pokiaľ sa vám zdá, že je displej až príliš “rozpixelovaný” (nie je ostrý), pravdepodobne sa môže jednať o napodobeninu. Ďalším znakom je spracovanie LCD a digitzéru. Pri napodobeninách väčšinou nie sú senzory a otvor správne umiestné (zvyčajne sú nižšie, ďaleko alebo naopak blízko pri sebe). Je nutné si pozrieť, ako vyzerá originálny displej zariadenia a porovnať ho.

Niektoré, často slabšie napodobneniny, majú na zadných stranách zle vyobrazené Apple logo. Jasným indikátorom, že sa jedná o “fake” je aj zle rozloženie a umiestnie písmen na zadnej spodnej časti zariadenia, kde je nápis iPhone, Designed in California, Assembled in China. Pokiaľ sú tieto písmené príliš hrubé alebo tenké, nejedná sa o iPhone. Stáva sa, že na zadnej strane chbýa dokonca znak CE a znak, že sa nemá zariadenie vyhadzovať do koša.

Nájdite päť rozdielov. Zdroj: YouTube/Daniel Romero

Ľudia často rozpoznajú napodobebninu iPhonu aj podľa umiestnenia a veľkosti zadnej kamery. Apple si dáva na svojich zariadeniach záležať. Takže keď vidíte, že je kamera nekvalitná, resp. zle spracovaná (je príliš veľká, zle umiestnená, pri bližšom pohľade vyzerá optika nekvalitne), treba zvýšiť opatrnosť.

Apple na svoje zariadenia používa tzv. “pentalobe” skrutky, umiestnené na spodnej strane zariadenia. Jedná sa o špeciálne skrutky, špecificky používané pre iPhone. Ak na spodnej strane uvidíte štandardné krížové či obyčajné skrutky, iPhone s istotou nie je originálny.

Vnútorné znaky zariadenia

Kto by nepoznal, ako sa správa a vyzerá iOS? Väčšina zariadení na interente sa predáva bez aktivovaného systému. Čiže keď si pri obhliadke zapnete iPhone, vyskočí na vás rovno úvodný nastavovací proces. Týmto procesom musíte prejsť, aby ste iPhone nastavili, aktivovali a mohli používať. Od iPhonu 6 je v úvodnom nastovavaní krok, ktorý vás vyzve k nastaveniu Touch ID. Pokiaľ sa tento krok v procese neobjaví a preskočí rovno na vloženie Apple ID, nezadávajte vaše údaje a nepokračujte.

Pokial ale dostanete do ruky zariadenie, ktoré je už aktivované, treba zvýšiť pozornosť na výzor a správanie systému. Väčšina napodobenín iPhonu funguje na systéme Android s upraveným uživateľským rozhraním tak, aby sa podobalo iOS. V niektorých verziách týchto “akože iOS” sú ikonky aplikácií až prílíš nedôveryhodné a vôbec sa nepodobajú originálom. Treba zvýšiť pozornosť. Pravdepodobne sa nebude jednať o originálne zariadenie. Skúste zariadenie reštartovať a s najväčšou pravdepodobnosťou zistíte, či sa jedná o skutočný iOS alebo iba o jeho kópiu.

Pokiaľ zariadeniu všetko trvá dlho, napríklad otváranie aplikácií, prípadne zariadenie poriadne nereaguje na dotyk, či niektore aplikácie ani neotvorí, gratulujeme. Stretli ste sa s napodobeninou.

Ako sme vyššie spomenuli, IMEI, ktorý je špecifický pre každé zariadenie, nájdete aj v aplikácií Nastavenia -> Všeobecné -> Informácie. V tejto časti zistíte všetko o vašom zariadení. Pokiaľ máte k dispozícií krabicu, malo by IMEI na zariadení a krabici súhlasiť.

IMEI musí byť na zadnej strane telefónu. Zdroj: Macworld

Pokiaľ si viete na danom zariadení, ktoré sa tvári ako “iPhone” rozšíriť pamäť úložného priestoru (microSD), je to celé zle. V čítaní inzerátu ani nepokračujte. Úložný priestor iPhonu sa pomocou microSD karty nedá rozšíriť. To isté platí, pokiaľ je v inzeráte uvádzané, že zariadenie má podporu pre DualSIM. Zatiaľ žiadne zo zariadení iPhone DualSIM nepodporuje.

Poznáte iné znaky, vďaka kotrým sa dá rozpoznať napodobenina od originálneho iPhonu? Dajte nám vedieť a pomôžte tak kupujúcim nenechať sa oklamať.



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.