Ako svet zistil, že Apple popiera nezávislosť Taiwanu kvôli Čínskej vláde

Že sa Apple snaží zavďačiť Číne, nie je žiadne tajomstvo. Predsa len ide o najväčší trh na svete a preto je ako pre Apple, tak pre ďalších výrobcov kriticky dôležitý. Spoločnosť z Cupertina však kvôli tomu bola ochotná zájsť tak ďaleko, že prestala uznávať samostatnosť Taiwanu.

Kým v Číne o tom mohli vedieť užívatelia už dlhší čas, o realite okolo Taiwanu a jeho “cenzúre” v iOS sa dozvedel svet po vydaní aktualizáci iOS 11.3. Vtedy bezpečnostný výskumník Patrick Wardle pri konverzácii so svojou tajwanskou známou zistil, že apky WhatsApp, Facebook Messenger a iMessage spadnú vždy, keď žena napísala slovo Taiwan alebo prijala správu s jeho vlajkou.

Patrick bol najprv skeptický voči tomu, že by Apple mohol cenzurovať vlajku, ale neskôr pomocou úmorného výskumu zistil, že Apple na iOS zariadeniach s regiónom nastaveným na Čínu blokuje Taiwanskú vlajku. Kód, ktorý mal odstrániť z iPhonu tajwanskú vlajku, však bol zabugovaný (skoro ako kopa ďalších funkcií v iOS 11) a tak sa o funkcii mohol dozvedieť celý svet. Chyba bola opravená v iOS 11.4.1 a či Apple naďalej cenzuruje ????????, aby sa zavďačil komunistickej vláde, nie je v tejto chvíli známe.

Spoločnosť však už skôr spravila niekoľko krokov, ktorými vyhovela čínskej vláde. Najkontroverznejším krokom bolo, že iCloud kontá čínskych užívateľov boli zverené do rúk štátnej spoločnosti. Aby toho nebolo málo, Apple jej dokonca poskytol šifrovacie kľúče. Spoločnosť tiež odstránila vyše 400 VPN aplikácií a zablokovala ďalšie, ktoré nepokladá komunistický systém za vhodné. Niektorí dokonca obvinili Apple z toho, že napriek tomu, čo Tim Cook hlása, predaje sú mu v Číne dôležitejšie, než ľudské práva.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.