Recenzia: Synology DiskStation DS216play

Horúce letné dni sa nedajú prežiť inak, ako plávaním, osviežovaním sa ľadovými smoothie alebo relaxovaním v klimatizovanej domácnosti. Ale čo večer? Nejaký ten entertainment by bol na mieste a dobrou voľbou je pozrieť si obľúbený film alebo seriál v pohodlí domova. Možností existuje niekoľko, my sa dnes pozrieme na streamovanie médií z NAS systému Synology DiskStation DS216play.

Tento systém sa radí k lacnejším riešeniam od Synology. Neznamená to však, že by svojim hardvérom poľavoval. To skôr kapacitou a dizajnom, k čomu sa dostaneme nižšie. Začal by som tým designom.

Design

Keď sa človek pozrie na Synology DS216play, vyzerá prakticky rovnako ako ostatné riešenia z dielne tejto spoločnosti. No keď ho chytí do ruky, cíti tu jasný rozdiel v kvalite plastov. Oproti takému DS416 sú matné, pôsobia lacnejšie a na dotyk sú kriedové. Má to síce výhodu, že sa vám pri prenášaní nevyšmykne z ruky, ale pri hmataní máte pocit, že sa vám sušia ruky. Čo v týchto horúčavách nie je zrovna príjemné.

Vonkajší dizajn veľmi jednoduchý, či už sa jedná o prednú stranu alebo o zadnú stranu. Tá zadná obsahuje 8x8cm ventilátor a štvoricu portov – Ethernet, USB 3.0, USB 2.0 a 12V DC IN. Vlastne je tu ešte jedna nenápadne ukrytá dierka pre zámky Kensington, ak si chcete zabezpečiť disk pred krádežou.

Hardvér

Synology DS216play je systém pre dva pevné disky (2.5“ aj 3.5“), čo je zároveň dôvod, prečo má celkom malé rozmery. Okrem diskov sa vovnútri nachádza aj hardvérová výbava v podobe dvojjadrového procesoru s frekvenciou 1.5GHz, koprocesoru (ktorý zrýchľuje zápis a čítanie pri práci s viacerými súbormi) a 1GB RAM, ktoré splnia účel. Čo sa rýchlostí diskov týka, tu je to maximálne 107MB/s pri čítaní a 91MB/s pri zápise.

Oproti (výrazne drahšiemu) riešeniu DS416 vidíme pomalší zápis. Je ale nutné dodať, že 416 je workstation riešenie, ktoré si nájde využitie napríklad pri vývoji hier, práci s videom alebo ako Time Machine s možnosťou bezbolestného upgradu v reálnom čase. Stačí odklopiť veko, potiahnuť páčku a vytiahnuť niektorý zo štyroch diskov. Netreba ho ani vypínať.

Inštalácia diskov

A to je niečo, čo mi pri DS216play chýba. Mám pocit, že Synology ráta s jednorázovou inštaláciou diskov. Tu totiž žiadne predné veko nie je. Miesto toho musíte odmontovať celý pravý bok. Je pravda, že ľudia asi nebudú meniť disky často, ale pri upgrade (alebo rozšírení) to trvá zbytočne dlho. V dobe, kedy chce mať každý všetko ihneď, je manuálna montáž diskov nepohodlná. Synology však zabezpečilo, že skrutky nebudú nedostatkovým materiálom. V balení sa ich nachádza toľko, že niektoré ani nezostanú využité.

V praxi 

Dostávame sa k najdôležitejšej časti recenzie – k praktickému používaniu. Pretože ide hlavne o DLNA systém, značná časť recenzie sa bude niesť práve v takomto duchu. DS216play však možno dať akékoľvek využitie vďaka operačnému systému DiskStation Manager, ktorý je absolútne rovnaký na všetkých NAS-kách od Synology – od najlacnejšieho modelu až po tie najdrahšie. Tomuto operačnému systému sme sa venovali dávnejšie v samostatnej recenzii.

Systém kombinujúci rozhranie Macu a Windowsu umožňuje do detailu sa vyhrať so serverom. Samozrejme je tu možnosť nainštalovať užitočné nástroje a aplikácie z pomyselného App Storu. Z tohto miesta musíte do NAS-ka stiahnuť aj Media Server aplikáciu, bez ktorej sa pri streamovaní skrátka nezaobídete. Je tu dostupných aj veľa ďalších aplikácií a veľmi sa mi páči, že väčšina z nich začne fungovať okamžite bez dodatočnej konfigurácie.

Aby som priblížil prostredie, v akom sa recenzovalo, môj mediálny kútik tvorí Smart TV od Samsungu, soundbar HW-K360 s bezdrôtovým subwooferom a Xbox One 500GB + Kinect. Je pravda, že Kinect má svoje dni slávy za sebou (pričinil sa o to spackaný launch konzoly v roku 2013), no ešte stále má svoje využitie. Môžete si ním napríklad automatizovať zostavu a jediným hlasovým povelom viete zapnúť konzolu, televízor a aj soundbar. 300Mbps optika je len takou čerešničkou na torte.

Nahrávanie médií do DiskStationu je jednoduché, dá sa na to použiť buď webové rozhranie alebo jednoduchý presun cez Finder. Po inštalácii aplikácie Media Server sa tu navyše automaticky vytvoria priečinky Photos, MusicVideo a nakonfiguruje sa UPnP rozhranie, takže k súborom, ktoré sa nachádzajú v týchto priečinkoch, sa dá okamžite ľahko pristupovať cez VLC, Plex alebo čokoľvek iné – bez nutnosti dodatočne niečo nastavovať.

Vďaka natívnej podpore MKV formátu na Xbox One tak môže človek okamžite začať pozerať to, čo chce, cez ktorúkoľvek aplikáciu, ktorú preferuje. Taktiež si tu viete nastaviť transkódovanie pre prípad, že chcete rozbehať kompatibilitu so súbormi, ktoré nemusia byť vašimi prehrávačmi podporované. I keď pri VLC je to vlastne jedno.

Pri streamovaní filmov ma veľmi príjemne potešilo, že je DS216play relatívne tiché. Teda oproti mojej skúsenosti s DS416 je výrazne tichšie. Zrejme tomu napomáha fakt, že tu operujú naraz len dva disky namiesto štyroch. Pokiaľ ale máte NAS v rovnakej miestnosti ako svoje domáce multimediálne centrum, tichý disk vás len poteší. Pri testovaní som používal dvojicu diskov Western Digital RED s celkovou kapacitou 3TB. Maximálne však tento server podporuje až 20TB priestoru. Maximálna kapacita jedného disku môže byť 16TB. Na mediálny server, ktorý poslúži pár rokov a dokáže prenášať 4K obraz, je to však dostatok.

Skutočná kapacita sa samozrejme líši od toho, ako si úložisko nakonfigurujete a či chcete mať zapnutú ochranu dát. V mojom prípade tak úložisko využilo len približne 50% dostupného priestoru, pričom druhá polovica slúžila na zálohu. Čo sa plynulosti týka, tak upload prebiehal veľmi rýchlo, 13GB MKV sa presunulo z externého USB 3.0 disku (pripojeného k Macu) do NAS-ka v priebehu 7 minút.

Čo som ale moc nepobral, je, že presun tohto súboru z jedného priečinku do druhého (oba na NAS-ku) trval ďalšie 4 minúty. Milo ma však potešilo, že spustenie filmu cez Xbox bolo záležitosťou pár sekúnd a dá sa povedať, že sa rovnalo rýchlosti načítania seriálu na Netflixe. A tiež ma potešilo, že film bežal po celý čas bez problémov a bolo možné si okamžite zmeniť zvuk/titulky. Pri modeli DS416 sa mi stalo, že sa filmový Warcraft zastavil približne po 35 minútach kvôli problému s načítavaním.

Resumé

V dnešnej dobe je “in” streamovanie. Môžete si predplatiť streamovaciu službu alebo si môžete zaobstarať vlastný domáci “cloud”, na ktorom budete mať uložené všetky svoje obľúbené filmy a seriály a viete k nim pristupovať kedykoľvek z akéhokoľvek zariadenia. Synology DS216play predstavuje riešenie, ktoré má skromné rozmery, nezavadzia na pracovnom stole a vie ponúknuť až 20TB úložného priestoru. Na filmy je to dostatok a je jasné, že toľko priestoru nevyužijete naplno ani v dobe, kedy bude 4K štandardom. Totiž, pri veľkosti 4K filmov v MKV by ste ich tam museli mať stiahnutých asi 530.

DS216 poteší aj kvalitným a ľahko ovládateľným systémom DiskStation Manager, ktorý kombinuje prvky Linuxu, Windows a obohacuje to “App Storom” s aplikáciami, ktoré sa zväčša aktivujú okamžite po inštalácii, bez nutnosti dodatočného nastavenia. Samozrejme poteší, že je DS216 pomerne tichý, plynulý a v prípade potreby sa prepne do režimu spánku. Mínusom môže byť pre niekoho nutnosť manuálnej montáže diskov pomocou skrutiek.

komentárov
  1. ja pouzivam prave tu 4 diskovu verziu ale o genereciu starsiu a velmi velka spokojnost.

    predtym som dost experimentoval a koncom cesty bolo prave synology, aj ked tych nastaveni je namna az moc boha, ale zase clovek nastavi uplne uplne vsetko

    aktualne idem do riesenia ze doma jedno synology na zakazky a multimedia a v kancelarii druhe synology a medzi nimi synchronizacia, plus jedna synchronizacia do cloudu na totalnu rezervu :)

    0
    0
  2. ahojte,
    preco takyto clanok, som na MAC fore, preco DLNA, ja viem ze zacinam s divnymi otazkami ale rad by som videl synology a prepojenie s AppleTV, pokial viem tak sa da rozbehat airplay aj ITunes server.
    Su to veci o ktorych si clovek precita velmi malo
    Dlhodobo uvazujem nad kupov takehoto zariadenia a par nezodpovedanych veci ma od toho odradza, nechcem kupovat macku vo vreci

    0
    0
  3. Mam tento model uz rok. S apple tv funguje cez klasicke samba zdielanie priecinkov+ aplikacia Infuse na apple tv. Nativnu appku ds video pouzivam iba na mobile ked som mimo domu, ma problemy s diakritikou v titulkoch. Na macu tiez zdielam samba priecinky, ale obcas to vypadne a treba restartovat macbook. Na streamovanie mimo domu treba mat aspon 2 Mbit upload, inak to seka. DS video ma problem sj s niektorymi sound codecmi udajne kvoli licenciam, tak nie vsetko ide prehrat, ale drviva vacsina z cca 500 filmov co mam na disku ide ok.

    0
    0
  4. Mam jeho predchodcu 214se uz asi 4 roky. Spolu s 2x WD Red je to fakt tiche. Pouzivam ho hlavne ako ulozisko dat (smb) a TimeMachine zalohy. Tu treba podotknut, ze na zalohovanie je to o dost pomalsie ako ked mate pripojeny externy HFS disk, pretoze to vytvara specialny subor co sa uklada na Synology.
    Co sa tyka funkcii tak iTunes kniznicu mam na nom tiez a pripoji sa na nu v pohode ako Mac tak iPad. DLNA a podobne hovadniy som skusil ale nepouzivam, lebo to degraduje kvalitu videa. Aiplay funguje.

    0
    0
  5. Pre Apple uzivatelov jednoznacne QNAP zariadenia – daleko vyspelejsie a ergonomickejsie UI ako u Synology, Lepsie HW parametre (podstatne) v rovnakej cenovej hladine, vyladeny design, viac moznosti.

    0
    0
  6. tak kupil som aj ja, tuto istu hracku, vcera do ma zabavala 01:00 AM :), musim povedat ze zatial spokojnost, fakt to ma xy moznosti, myslim ze pre nas HOME userov mozem len doporucit

    0
    0
  7. Minuly tyzden som kupil Apple TV 4k. Dost som sklamany, co sa tyka streamovanie domacej videoteky. Spoliehal som sa na nPlayer, ale ten nie je k dispozicii. Infuse a SMB nejako moc nefachci. Tak neviem ci kupit tuto 216 a ak ju kupim, ci nebudem presne tam kde som aj dnes :-(

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.
pokračovanie článku

Tajomstvo úspechu slúchadiel AirPods

Keď Apple v roku 2016 predstavil prvé bezdrôtové slúchadlá AirPods, odprezentoval ich s veľkou skromnosťou a venoval im len 5 minút času na pódiu. Bolo to veľmi neobvyklé, pretože nové produkty boli zvyčajne sprevádzané veľkolepými prezentáciami a masívnou mediálnou kampaňou. Aj napriek tejto skromnosti sa malé biele slúchadlá stali fenoménom a jednými z najpredávanejších v histórii. Aké je ich tajomstvo úspechu?