iOS 11: Do Not Disturb While Driving – co to je a jak to funguje?

Když Apple na WWDC letos představoval iOS 11, ukázal nám jeho jednu velmi zajímavou novinku – Do Not Disturb While Driving. V češtině je možné tento mód přeložit jako “Režim nerušit během řízení”.

Pokud používáte třeba přes noc režim nerušit, asi už tušíte, co tento mód na iPhonu bude dělat. Pro ty, kteří neví – režim Nerušit je možný aktivovat v nastavení, nebo v ovládacím centru a dělá to, že když je zapnutý, telefon při příchozích hovorech nebude zvonit, nebude se rozsvěcet obrazovka při nových notifikacích atp. Záleží, jak si tento režim nastavíte.

Pojďme se tedy podívat na to, jak tento “Do Not Disturb While Driving” mód funguje:

Nastavení:

Nastavit tento mód je možné v Nastavení -> Nerušit. Zde si můžete nastavit jak bude fungovat klasický režim Nerušit a na spodu obrazovky je možné nastavit aktivaci tohoto módu při řízení. Je možné nastavit, aby se mód spustil buďto:

  • Automaticky – mód Do Not Disturb While Driving se aktivuje poté, co váš telefon detekuje, že se pohybujete rychle a bude si “myslet”, že jedete autem. Nevýhodou však je, že se mód spustí i v případě, že jedete jen v tramvaji či v autobuse.
  • Při připojení zařízení k Bluetooth soupravy vozidla – zřejmě nejlepší možnost – mód se spustí automaticky vždy, když vstoupíte do vašeho auta a telefon se připojí k jeho Bluetooth soupravě. Nevýhodou však je, že při řízení auta, které není vaše (manželčino, kamarádovo atp.) se mód nespustí.
  • Manuálně – vždy, když budete chtít mód spustit, budete jej muset spustit klepnutím na tlačítko v ovládacím centru, nebo říct o aktivaci Siri.

Dále si můžete nastavit automatickou odpověď na SMS/iMessage zprávy, které vám přijdou v době, kdy je aktivován tento mód. Pokud vám tedy přijde od někoho přijde zpráva v době, kdy je aktivován tento mód bude mu odeslána zpráva, kterou si nastavíte. Je také možné nastavit automatické odesílání zpráv jen určitým skupinám lidí:

  • Nikomu – zpráva nebude odeslána vůbec
  • Nedávno kontaktovaní – zpráva bude odeslána jen těm, s kým jste v nedávné době byli v kontaktu
  • Oblíbení – zpráva bude odeslána jen lidem, které maté v aplikaci Telefon označené jako Oblíbené
  • Všichni – zpráva bude odeslána komukoliv, kdo vám napíše

Jak to funguje v praxi:

V praxi funguje tento aktivovaný mód tak, že pokud telefon pozná, že řídíte, nebudou se na uzamčené obrazovce ukazovat žádné notifikace kromě jedné – na obrázku. Pokud se pokusíte dostat se do telefonu když je mód aktivovaný, budete muset potvrdit, že nejste ten, kdo řídí. Pokud potvrdíte, že nejste řidič, budete vpuštěni do telefonu.

Zároveň, pokud vám přijde od někoho zpráva, dostane odesílatel odpověď, kterou si navolíte (na obrázku výše) a k tomu ještě jednu doplňující zprávu, ve které stojí, že pokud je tato zpráva důležitá, stačí odepsat “urgent” a příjemci se zapnutým módem Nerušit při řízení se zpráva zobrazí.

[poll id=”9″]
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

Koncept: budúca podoba výrezu v displeji iPhonu

Tohtoročný modelový rad Apple smartfónu by mal podľa očakávaní priniesť aj o niečo menší výrez v prednej časti zariadenia. Pozrite sa však na koncept, ktorý sa na vec pozerá z úplne inej perspektívy.