Synology DiskStation Manager: Systém, ktorý dodáva NAS identitu

Moja prvá snaha mať doma sieťový disk skončila pred niekoľkými rokmi, keď som si chcel doma pripojiť externý disk k routeru cez USB port. Skončilo to nefunkčným internetom a extrémne pomalou prenosovou rýchlosťou, ktorú predbiehal hádam aj Dial-Up. Vedel som, že to nie je cesta a radšej som túto parketu prenechal profesionálom, ktorí stoja za naozajstnými riešeniami. Jedno také od firmy Synology mám dnes doma.

Presnejšie je to Synology DS416, na ktorý sa pozrieme v samostatnej recenzii už onedlho. Aby som ho ale trochu priblížil, je to systém s priestorom pre 4 hard disky. Páči sa mi, že má pomerne malé rozmery, jednoduchú inštaláciu a že má možnosť meniť disky za chodu, o čom ale budem písať neskôr v recenzii. Na čo by som sa ale chcel zamerať dneska, je operačný systém, na ktorom toto NAS-ko beží.

Synology DiskStation Manager

DS-ká od Synology využívajú svoj vlastný Linux, ktorý sa volá DiskStation Manager a berie si inšpiráciu z rôznych systémov, s ktorými ste každodenne v styku. Napríklad vrchná lišta, to je v podstate linuxová obdoba spodnej lišty z Windows 7. Dokonca má podobný vizuál, ako môžete vidieť na screenshotoch v článku. Vľavo hore sa už tradične nachádza Štart ponuka a po kliknutí na ňu sa objaví ponuka nainštalovaných programov.

Programy to sú rôzne, napríklad sa tu nachádza poznámkový blok alebo Media Server aplikácia, cez ktorú si viete detailne nakonfigurovať svoje NAS-ko, keď ho chcete využívať na streamovanie videí do Xboxu alebo Apple TV. Len teda je to aplikácia, ktorú si treba stiahnuť z centra balíčkov.

Synology DiskStation Manager Store

Aj DiskStation Manager ide s dobou a preto v ponuke dostupných programov obsahuje aj trh, v ktorom sa dajú zohnať nejaké tie aplikácie (Add-on Packages), medzi nimi aj WordPress. Výhodou je, že všetky tieto aplikácie sú zadarmo a na ich stiahnutie a inštaláciu si nemusíte vytvárať žiaden profil. Inštalácia aplikácií je rýchla, ale rýchlosť sťahovania môže byť ovplyvnená zaťažením siete. Klasika. Potom má každá aplikácia svoje vlastné užívateľské rozhranie, no všetky majú rovnaké črty. Osobne mi viac ako macOS pripomínajú Windows. Výnimkou je z celkom pochopiteľného dôvodu aplikácia Terminál.

Synology DiskStation Manager Settings

Našťastie, pri tomto Linuxe nie ste odkázaní na Terminál a v Synology si dali záležať na tom, aby ste vedeli systém okamžite používať. Čo by isto ocenili aj IT-čkári, ktorí už zažili to peklo, ktoré sprevádza niektoré distribúcie. Skrátka, na to, aby to fungovalo, už nemusíte nič kompilovať, skriptovať a ani si nemusíte svojpomocne optimalizovať drivery. Čo mi ale zo začiatku robilo problém, bolo presúvanie väčších súborov z Macu do NAS-ka.

Synology funguje v podstate ako vzdialená plocha, ku ktorej sa pripojíte cez svoj internetový prehliadač. Po pár minútach som prišiel na to, že sa pripájate cez doménu názov.quickconnect.to, kde samozrejme názov znamená pomenovanie vášho NAS-ka. Prihlásite sa so svojimi údajmi (konto si vytvárate pri úvodnom nastavení) a ste na virtuálnej ploche.

Presúvať dáta môžete do prieskumníka súborov (File Station), ale má to svoje podmienky. Ak chcete kopírovať súbory priamo tak, že ich presúvate do Safari, tak to musia byť menšie súbory a nie 14GB filmy. A nesmú to byť celé priečinky. Nech som sa snažil ako som sa snažil, presunúť si nejaké tie MKV-čka takouto metódou mi nešlo a upload skončil zväčša pri konci, okolo 97 %. Priečinky prestane synchronizovať takmer okamžite.

Synology DiskStation Manager Failed Transfer

Preto na presúvanie takýchto dát bolo treba použiť metódu, ktorá funguje za každú cenu. Keď ste doma, tak Finder vám ukáže prítomnosť sieťového disku aj s možnosťou pristupovať k nemu pomocou klasických protokolov AFP, SMB, NFS, FTP, TFTP alebo rsync. Viete sa prihlásiť pomocou údajov, ktoré patria vášmu profilu a následne môžete kopírovať kľudne aj 25GB súbor a máte 100% istotu, že sa tam presunie. Síce to potrvá, ale súbor sa presunie bez odvrávania.

Inak, keď už spomínam rýchlosť, tak osobne som veľmi spokojný. Ten 14GB film sa mi podarilo presunúť za približne 3 minúty. Je to vďaka kvalitnému routeru a kvalitnému MacBooku, oba majú 802.11ac. Je ale nutné dodať, že som tak robil v čase, kedy moja domáca sieť nebola nijak inak zaťažená. Keď ale prebiehajú iné dátové prenosy, rýchlosť presunu je pochopiteľne pomalšia. Pripojenia pomocou ethernetu kopírovanie pravdaže výrazne zrýchľuje.

Synology DiskStation Manager Transfer

Výhodou DiskStation Manager narozdiel od Finderu je ale to, že sa k nemu viete pripojiť aj na diaľku cez Safari alebo iný browser. A super na takomto vlastnom úložisku je, že nemá žiadnu otravnú captchu, ani obmedzené rýchlosti pre free userov, ani nutnosť preklikať sa 18 000 reklamami na viagru. Jediné, čo vás takto na diaľku obmedzuje, sú prihlasovacie údaje a rýchlosť pripojenia. Tu po pripojení uvidíte už vyššie spomenuté rozhranie, widget s indikátorom stavu a ak by ste to chceli, tak vpravo hore máte možnosť vypnúť alebo reštartovať NAS, keby niečo.

Synology DiskStation Manager Storage Management

Zhrnutie

Aj keď má svoje muchy, najmä pri presúvaní väčších súborov alebo priečinkov, DiskStation Manager je prekvapivo jednoduchý, no zároveň profesionálne pôsobiaci systém, ktorý dodáva NAS-ku tvár, identitu. Kombinuje známe prvky z viacerých systémov, takže sa ho naučíte používať v sekunde. Poteší tým, že okrem vstavaných aplikácií obsahuje aj obchod, v ktorom sa dajú celkom bezplatne stiahnuť ďalšie appky.

Bonusom sú pomerne obsiahle možnosti nastavenia, ktoré nezahŕňajú len nastavenie NAS-ka, ale ponúkajú aj možnosti customizácie rozhrania, takže môžete štandardný modrý wallpaper vymeniť za niečo iné, čo vám viac “šmakuje”. Teda je to takmer sebestačný Linux, s ktorým pracujete buď cez Finder alebo cez vzdialenú plochu v Safari. Viete ho tiež nastaviť ako Time Machine, čomu by som sa ale venoval v samostatnej recenzii zariadenia.

Synology DiskStation Manager Customization

 

komentárov
  1. Na synology by ma nikdy nenapadlo kopirovat cez to ich rozhranie. Synology namapujem vo Forklifte a kopirujem aj 100MB/s (mam redukciu z thunderboltu na gigabit).

    0
    0
  2. @kofola

    Synology je aktualne nasim partnerom, ale toto nie je reklamny clanok. Synology ho vopred nevidelo ani neschvalovalo.

    0
    0
  3. ja pouzivam roky DS415play

    velmi dobre skusenosti, pol na pol riesim cez afp a cez webove rozhranie
    len na webovom mam tu druhu “tmavu” sablonu ktory nevyzera tak ako windows

    0
    0
  4. kofola: Článok bol napísaný na základe vlastnej skúsenosti. Keby bol platený, neobsahoval by aj kritiku.

    soze: v príprave ;-)

    0
    0
  5. Uz sa tesim na pokracovanie. Ja pouzivam Synology od 2011 – 2x DS211, 1x DS414. V plane je RS816. Predtym D-LINK 323. Ale kedze clovek sa uci cely zivot, tak som zvedavy, co vsetko som prehliadol. Momentalne v prevadzke aj router RT1900ac – este vychytavam muchy :)

    0
    0
  6. @Mano
    Ake su skusenosti s tym routerom? Oba routre vyzeraju byt dost prepracovane, vratane operacneho systemu a nastaveni

    0
    0
  7. Tiez som sa po dlhsej uvahe rozhodol pre RT1900ac, pouzivam ho cca 5 mesiacov. Nateraz 99% spokojnost, prehladne prostredie, dostatocna stabilita, uspokojive rychlosti, pre mna postacujuce moznosti nastavenia, nevtieravy design, moznost doinstalovania dodatocnych aplikacii, pravidelne updaty systemu. Co ma myli, je dodatocne nainstalovany balicek Intrusion Prevention, dost slusne mi spomalil odozvy do tej miery, ze je nutny obcasny restart. Po odinstalovani vsetko ok, pockam si na novsiu verziu. Slusne su prevedene appky pre iOS zariadenia, pomocou ktorych sa da router manazovat vratane spravy suborov a downloadov na pripojenom disku.

    0
    0
  8. Aj na dialku je mozne sa pripojit cez finder. Diskstation manager pouzivam vylucne kvoli nastaveniam systemu, co sa tyka spravy suborov pouzivam vylucne finder ci uz som doma alebo kdekolvek vo svete.

    0
    0
  9. @Maros
    Siky za nazor. inak apky su slusne aj pre synology NAS disky. Toto byva vseobecne problem.

    @Tomas
    Ano mas pravdu, len vie to byt trosku komplikovanejsie ak mas disk v sieti.

    0
    0
  10. To Macblog – zalozim novu temu vo Forume a tam popisem nejake chybky RT1900ac, na ktore som prisiel. Nech vedia aj ostatni, a da sa to vyhladat aj v buducnosti a ci na tom v Synology popracovali :)

    0
    0
  11. Zdravim mam zariadenie synology ds216se a mam taky problem ze sa mi zacali straca zlozkyz ničoho nič sa proste vymaze sem tam jeden adresar .najprv ho premenuje na neake čisla potom sa vymaže? je mozne neako takto vymzane data zachraniť ? Je možne disk so synology otovoriť aj v pc cez redukciu na usb ? mam konkretne 2,5 použil som case ale nevidi mi ho ani win ani osx .

    ďakujem za pomoc

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.
pokračovanie článku

Tajomstvo úspechu slúchadiel AirPods

Keď Apple v roku 2016 predstavil prvé bezdrôtové slúchadlá AirPods, odprezentoval ich s veľkou skromnosťou a venoval im len 5 minút času na pódiu. Bolo to veľmi neobvyklé, pretože nové produkty boli zvyčajne sprevádzané veľkolepými prezentáciami a masívnou mediálnou kampaňou. Aj napriek tejto skromnosti sa malé biele slúchadlá stali fenoménom a jednými z najpredávanejších v histórii. Aké je ich tajomstvo úspechu?