Bill Gates narovinu: Microsoft aj Apple okopírovali Xerox

Dávno predtým, než sa svet rozdelil na dva (tri?) tábory kvôli telefónom, zvykli ľudia vášnivo debatovať o tom, či je lepší Microsoft alebo Apple. Diskusie to boli veľmi podobné tým dnešným, ibaže vtedy bol zlý Microsoft, pretože jeho Windows bol veľmi podobný systému Macintosh.

Olej do ohňa v tých časoch prilial aj Steve Jobs, ktorý si na niekoľko rokov znepriatelil Microsoft a Billa Gatesa. Podľa Jobsovho životopisu mal Microsoft začať vyvíjať Windows po tom, ako Steve ukázal Billovi Macintosh. Podľa najbohatšieho muža sveta sa má ale história trochu inak. Obaja okopírovali Xerox.

Bill Gates tak zareagoval na otázku istého fanúšika na Reddite. Ten sa ho narovinu opýtal, či Microsoft kopíroval od Jobsa, alebo Jobs kopíroval od Microsoftu. Gates ale nepodporil žiaden tábor. Miesto toho povedal, ako sa veci skutočne mali, a síce, že prácu odviedol Xerox Parc a tú mu následne “ukradli” aj Apple aj Microsoft.

“Obaja sme benefitovali z práce, ktorú s grafickým rozhraním odviedol Xerox Parc. Oni (Apple) jednoducho odviedli lepšiu prácu. Steve si najal Boba Belvilla, ja som najal Charlesa Simonyiho. Neporušili sme žiadne patenty Xeroxu, ale ich práca ukázala smer, akým sa ubrali Mac a Windows.”

komentár
  1. Nejsem si moc jistý s tím “ukradli”. Jestli to náhodou Apple nezískal smluvně, tedy legálně a jen Microsoft to ukradl. S odstupem času to tedy Gates prezentuje jako nápad Xeroxu, ale za tou “lépe odvedenou prací” je možná jen více zdrojů informaci v předání, než při vykrádání…

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.