Podľa New Yorského sudcu : “Nikto nemôže donútiť Apple získať prístup ku iPhonu”

Zatiaľ čo senát USA požadoval od spoločnosti Apple aby sa nabúrala do telefónu, ktorý používal jeden zo San Bernardínskych strelcov, bola spoločnosť zapletená do podobného prípadu v New Yorku. Na konci roka 2015, požiadalo Ministerstvo spravodlivosti New Yorského federálneho sudcu, aby nariadil Applu pomôcť autoritám získať prístup k iPhonu zapletenému do drogovej činnosti.

dreamstime_xl_25811149

V tom čase Apple vysvetľoval, že aj keď by vedel odomknúť iPhone, pretože zariadenie obsahovalo staršiu verziu iOS , tak by sa vystavil riziku straty dôvery zákazníkov. Dnes popoludní sudca James Orenstein , ktorý predsedá prípadu v New Yorku, rozhodol v prospech spoločnosti Apple a rozsudok, ktorý vyniesol by mohol mať dopad aj na prípad v San Bernardíne.

160218155838-money-apple-tim-cook-large-169

Podľa uznesenia v New Yorku, orgány činné v trestnom konaní nemôžu spoločnosť Apple donútiť pomôcť s nabúraním sa do iPhonu. Senát ale použil zdôvodnenie, že má takú moc aby mohol takéto niečo žiadať a okamžite sa odvolal na federálnu zbierku zákonov, ktorá nariaďuje všetkým občanom, aby pomohli v riešení prípadu akokoľvek budú schopný. Na tieto isté zákony sa odvoláva aj FBI v San Bernardínskom prípade. Apple naďalej oficiálne odmieta vytvoriť upravený operačný systém, ktorý by umožnil prístup ku iPhonu San Bernardínskeho strelca. Z toho dôvodu 22.3.2016 predstúpi Apple pred súd.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.