Nový spor medzi FBI a Apple? Bude sa história opakovať?

Nový kriminálny prípad môže opäť viesť k sporu ohľadne bezpečnosti a súkromiu smartfónov medzi FBI a Apple. Včera potvrdil špeciálny agent Rich Thorton, že FBI má v rukách iPhone teroristu Dahira Adana. 

Adan bol páchateľom trestného činu bodnutia 10 ľudí v nákupnom centre v Minnesote v septembri. Nakoniec bol zastrelený príslušníkmi polície. Po tejto udalosti sa k činu prihlásila teroristická organizácia ISIS no podľa médií “žiadne dôkazy nenasvedčujú tomu, že by v tejto udalosti bola zaplatená teroristická organizácia ISIS”. Počas včerajšej tlačovej konferencie v St. Cloud v Minnesote, Thorton potvrdil, že FBI sa dostala k iPhonu teroristu Dahira Adana, a že zariadenie je chránené heslom. Podľa špeciálneho agenta sa organizácia stále snaží prísť na to, ako získať prístup k obsahu telefónu. Model iPhonu a operačný systém, ktorý obsahuje je zatiaľ známy iba FBI. Po vydaní iOS v 2014 je každé iOS zariadenie šifrované a teda neumožní prístup nikomu dokonca ani Applu.

fbi-vs-apple

“Dahirov iPhone je uzamknutý.” Povedal Thorton reportérom, “Sme v procese, v ktorom používame legálne a technické možnosti ako získať prístup k tomuto zariadeniu a dátam, ktoré by mohlo obsahovať.”

 

Možno sa dočkáme rovnakého problému, ktorý nastal v prípade San Bernardino, pretože sa aj tento prípad začína takmer rovnako. FBI vtedy nariadilo spoločnosti Apple aby asistovala pri odblokovaní iPhonu 5c teroristu Syeda Farooka, pretože k tomu mala spoločnosť technické prostriedky a metódy. Dlhý súboj medzi dvoma organizáciami vyústil až k najvyššiemu súdu, ktorý nakoniec stiahol obžalovanie voči Apple. Stalo sa tak preto, lebo anonymný zdroj poskytol autoritám prístupové heslo.

apple_vs_fbi-1024x576

Počas tejto kontroverzie sa o svoj názor podelili aj zakladateľ a generálny riaditeľ Microsoft, Bill Gates alebo americký prezident Barrack Obama. Aj počas mnohých tlačoviek, generálny riaditeľ Apple Tim Cook zastával svoj názor, že ochrana osobných dát užívateľov je prvoradá. Cook zároveň nazval žiadosť FBI ako “softvérovú verziu rakoviny”.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.