Brazilský súd zablokoval službu WhatsApp na 72 hodín

Brazílsky sudca nariadil telekomunikačným spoločnostiam aby blokovali prístup ku službe WhatsApp na 72 hodín a to skrz celú krajinu bez výnimiek. 

AboutBrasil_Business-Brazil_Crisis_2015-4

Dôvodom tejto blokácie bolo odmietnutie WhatsAppu (aplikácií a firme vlastnenou Facebookom) umožniť prístup k informáciám pri vyšetrovaní kauzy spojenej s drogovou činnosťou. Ako sme sa dozvedeli, minulý mesiac prešla táto aplikácia na nový druh šifrovania, ktorý znemožňuje prístup k dátam z akejkoľvek tretej strany. Taktiež aj telekomunikačné spoločnosti už nemajú prístup k súborom odoslaným skrz WhatsApp. Rozhodnutie brazílskeho sudcu ovplyvnilo 5 najväčších telekomunikačných spoločností v Brazílii a taktiež aj viac ako 100 miliónov užívateľov WhatsAppu. Nie je to prvý krát čo bola služba WhatsApp terčom blokácie zo strany zákona. V decembri minulého roku dostali telekomunikačné spoločnosti v Brazílii taktiež príkaz aby blokovali službu WhatsApp na 48 hodín, pretože služba odmietla uposlúchnuť nariadenie kriminálneho súdu, ktoré bolo vydané v júli roku 2015. Avšak na druhý deň sudca zmenil svoje rozhodnutie a miesto zakázania služby na 48 hodín, navrhol aby služba dostala pokutu za neuposlúchnutie príkazu. V marci tohto roku bol zatknutý Diego Dzodan, viceprezident Facebooku pre Latinskú Ameriku za nespolupracovanie pri vyšetrovaní, kedy štát požadoval históriu konverzácie zo služby WhatsApp. Na ďalší deň Dzodana prepustili, pretože zatknutie Dzodana bolo neprimeraným právnym úkonom.

facebook-wins-eu-approval-19bn-whatsapp-bid

Dáta získané z Facebooku prezrádzajú, že služba WhatsApp je jedna z najpopulárnejších mobilných aplikácií na svete. Podľa štatistík, služba WhatsApp mala v januári tohto roku už viac ako 1 miliardu užívateľov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.