Apple podal oficiálne odvolanie voči FBI

Apple včera podal oficiálne súdne odvolanie voči žiadosti FBI vytvoriť novú verziu iOS a pomôcť tak odblokovať iPhone použitý pri teroristických útokoch.

Re/code priniesol prepis celého právneho dokumentu, ktorý si môžete prečítať na ich stránkach. Apple sa v skratke odvoláva na to, že vláda zneužíva 200 rokov starý zákon na presadenie svojich úmyslov. Napriek tomu, že má ísť údajne len o jednorázovú výpomoc, americké úrady už žiadajú o odblokovanie ďalšieho tucta iPhonov.

Vyňatok z dokumentu:

“Keď bude Apple v tomto prípade donútený vytvoriť kód na obídenie bezpečnosti a otvorenie prístupu do systému, čo zabráni vláde žiadať Apple o kód, ktorý by zapol mikrofón, aktivoval kameru, nahrával telefónne hovory, alebo využíval lokalizačné služby na sledovanie používateľov? Nič.”

Apple na svoju obranu využíva Prvý dodatok americkej ústavy, podľa ktorého vláda porušuje slobodu reči – počítačový kód, v ktorom je iOS napísaný, je totiž zo zákona klasifikovaný ako typ reči. Vytvorenie špeciálnej verzie systému by tak prakticky reprezentovalo akúsi formu nútenej reči, ktorá je protiústavná. Apple oficiálne podporili už aj Twitter, Facebook a Google.

Prečítajte si tiež:

Tim Cook: Zadné vrátka pre FBI sú ako rakovina
Apple pracuje na šifrovaní iCloud záloh a bezpečnejšom hardvéri
Americká vláda žiada o odblokovanie ďalších dvanástich iPhonov

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

Tajomstvo úspechu slúchadiel AirPods

Keď Apple v roku 2016 predstavil prvé bezdrôtové slúchadlá AirPods, odprezentoval ich s veľkou skromnosťou a venoval im len 5 minút času na pódiu. Bolo to veľmi neobvyklé, pretože nové produkty boli zvyčajne sprevádzané veľkolepými prezentáciami a masívnou mediálnou kampaňou. Aj napriek tejto skromnosti sa malé biele slúchadlá stali fenoménom a jednými z najpredávanejších v histórii. Aké je ich tajomstvo úspechu?
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.