Apple plánuje do dvoch rokov ukončiť nakupovanie hudby z iTunes Store

Apple údajne seriózne zvažuje ukončiť predávanie digitálnej hudby prostredníctvom obchodu iTunes Store, nahradiť by ho malo streamovanie z Apple Music.

Podľa serveru Digital Music News, ktorý cituje zdroje v blízkom kontakte s Applom, plánuje kalifornský gigant do niekoľkých rokov úplne opustiť predaj digitálnej hudby a nahradiť ho službou Apple Music. Momentálne sa vo vnútorných kruhoch hovorí o pomerne agresívnom pláne ukončiť iTunes Store v najbližších dvoch rokoch, no do úvahy pripadá aj postupné zastavenie prevádzky v priebehu troch až štyroch rokoch, možno dlhšie. Napriek tomu údajne nie je otázne či, ale kedy iTunes skončí.

Jedným z najväčších dôvodov na ukončenie iTunes sú nepochybne stále klesajúce predaje hudby – minulý rok klesli o 16 %, tento rok by mohlo ísť o 25% až 30% prepad. Ak bude Apple Music, ktorá momentálne prekročila hranicu 13 miliónov predplatiteľov, rásť takýmto tempom aj naďalej, v roku 2020 by sa mohla príjmami priblížiť historickému maximu iTunes predajov z roku 2012. Tie by v takejto situácii tvorili približne len desatinu odhadovaných tržieb z Apple Music.

itunesstoredownloads-42019
Predaje piesní z iTunes (v miliónoch) za roky 2005 až 2019. Zdroj: digitalmusicnews.com

Druhým dôvodom je zjednodušenie hudobnej ponuky Applu. Momentálne sú predaje hudby z iTunes previazané so streamovaním Apple Music, nehovoriac o ďalších službách ako iTunes Match a iTunes Cloud – všetky koexistujúce v jednej komplikovanej aplikácií. Zameranie sa výhradne na streaming by značne uľahčil orientáciu v jednotlivých hudobných produktoch, ktoré momentálne pripomínajú skôr temné obdobie Applu 90-tych rokov a bez Jobsa. Apropo, Jobs. Jeden zo zdrojov sa údajne nechal počuť: “Ak by bol Jobs nažive, iTunes by zrušil.”

A je možné, že má pravdu. Jedna z hlavných čŕt bývalého šéfa Applu bola nebojácnosť rušiť celé produktové línie, či ich nechať kanibalizovať novými produktami – dokonalým príkladom je napríklad iPod, ktorého svojho času zhltol iPhone. A budúcnosť vyzerá čoraz viac naklonená hudobnému streamovaniu, Spotify napríklad nedávno prekročil hranicu 100 miliónov používateľov.

Kľúčovým rozhodnutím však zrejme bude, kedy presne túto potápajúcu sa loď opustiť, iTunes je totiž stále niekoľko stomiliónovým biznisom po celom svete. Apple preto údajne zvažuje ukončiť jeho prevádzku vo fázach, podľa jednotlivých krajín. Prvými na zozname by mali byť rozvinuté trhy ako Spojené štáty, Veľká Británia a vybrané krajiny západnej Európy a Ázie.

Update 12/5: Apple sa pre server Re/code vyjadril, že tvrdenia o ukončení iTunes predajov nie sú pravda.

Apple Music čaká v júni veľký redizajn

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.