Predaje MacBookov klesajú, zákazníci čakajú na nové modely

Predaje iPhonov, iPadov a Macov oproti minulému roku značne poklesli a to isté neprekvapivo platí aj pre laptopy od Applu.

Podľa najnovších údajov od TrendForce sa za prvý štvrťrok 2016 predalo celkom 2,53 miliónov MacBookov, MacBookov Air a MacBookov Pro. Oproti odhadovaným 3,4 miliónom za rovnaké obdobie minulý rok ide o značný pokles, ktorý sa prejavil aj na znížení celkového podielu na trhu. Ten spadol z 8,8 % na 7,1 %, no stagnáciu zažívajú aj ostatní výrobcovia notebookov.

Apple je stále šiestym najväčším výrobcom laptopov, so značným náskokom oproti Toshibe a Samsungu. Prvú päťku tvoria v nasledujúcom poradí Lenovo, HP, Dell, ASUS a Acer.

Predaje laptopov za prvý štvrťrok 2016. Zdroj: TrendForce
Predaje laptopov za prvý štvrťrok 2016. Zdroj: TrendForce

Za pokles predajov MacBookov však okrem všeobecného nedostatku záujmu o notebooky môže aj nedostatok inovácie na strane spoločnosti. MacBook Pro bol naposledy aktualizovaný pred vyše rokom a mnoho zákazníkov stále čaká na dlho odkladané modely so Skylake čipmi od Intelu. Apple za ostatné mesiace aktualizoval len 12″ MacBook, aj to len miernym navýšením výkonu. Nové MacBooky Pro by však mali byť predstavené už o mesiac na konferencii WWDC.

Nové ultratenké MacBooky Pro by mali prísť koncom júna

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.