Tip: Nie ste spokojní s Facebook appkou pre iOS? Vyskúšajte Paper

Na to, aká je Facebook gigantická korporácia, ma vždy dokáže prekvapiť, akú nízku úroveň má ich oficiálny klient pre iOS. Aplikácia je pomalá, neohrabaná, trvá večnosť kým nabehne aj na najrýchlejších iPhonoch, a ako sme sa opäť presvedčili v posledných dňoch, je aj obrovským žrútom baterky.

Počas týždňa z 9. do 16. októbra, práve vtedy, keď na internete vypukla kauza o nadmernom vybíjaní iOS zariadení kvôli aplikácii od Facebooku, som si v štatistikách o využití batérie našiel toto.

facebook-app-battery-usage

Facebook na obrazovke môjho telefónu strávil približne 3 hodiny. No na pozadí bežal dokopy neuveriteľných 32 a pol hodiny – viac ako jeden celý deň. A to aj napriek tomu, že jeho obnovovanie na pozadí bolo v systémových nastaveniach explicitne zakázané.

Viacerí blogeri si už stihli všimnúť, že aplikácia sa snažila ostať spustená aj napriek vášmu vyslovenému zákazu a využívala na to rôzne pochybné praktiky – menovite napríklad prehrávanie tichého zvukového streamu, čím si od systému v podstate vynucuje aktivitu na pozadí. Facebook už síce stihol chybu opraviť v najnovšom update, no je zrejme len otázkou času, kedy sa vyskytne ďalšia. Mnoho ľudí z tohto dôvodu využíva mobilnú verziu stránky prostredníctvom Safari.

Existuje však aj lepšie riešenie. A prekvapivo prichádza od rovnakej spoločnosti ako zdroj nášho problému. Ide o Paper, alternatívny Facebook klient dostupný exkluzívne pre iPhone a exkluzívne len prostredníctvom amerického App Storu.

facebook-paper1

Paper je na strane Facebooku akýmsi experimentom. Vedľajším projektom, ktorým spoločnosť testuje nové internetové vody bez toho, aby museli drasticky meniť svoje hlavné portfólio aplikácií, ktoré používajú milióny ľudí po celom svete. Aplikácia vznikla začiatkom minulého roku ako prvý produkt divízie Creative Labs – malého tímu vývojárov priamo vo Facebooku, ktorí dostali za úlohu priniesť čerstvý pohľad na to, čo táto sociálna sieť vlastne reprezentuje.

Výsledkom je služba, ktorá sa snaží premostiť váš News Feed s internetovými článkami (preto názov Paper – noviny), a využíva na to unikátne používateľské rozhranie na báze skladacích kariet, veľmi podobné čítačkám ako Flipboard.

Paper je však zhodou okolností aj výborným Facebook klientom a skvelou náhradou za klasickú aplikáciu. Dokonca by som povedal, že voči klasickej aplikácií je svetelné roky napred, a to v mnohých ohľadoch. V prvom rade ide o rýchlosť a plynulosť rozhrania, ktorá je skutočne na jednotku – ide o jednu z graficky najoptimalizovanejších a najpremakanejších aplikácií na App Store. Rýchlo sa zapína, rýchlo načítava aj externé internetové stránky a pri tom všetkom nelaguje a nežmýka batériu.

facebook-paper4

Jej rozhranie síce môže na prvý pohľad vyvolávať neistotu – takmer všetko sa tu ovláda gestami, pomocou ktorých hýbete virtuálnymi kúskami papierov a skrolujete medzi jednotlivými príspevkami, no ide o gestá veľmi intuitívne a po chvíli používania si na ne zvyknete.

Ďalším plusom je, že appka podporuje väčšinu funkcií bežného klienta. Dostanete sa tak ku skupinám, do ktorých na Facebooku patríte a k fan pageom, ktoré lajkujete. Takisto môžete vyhľadávať ľudí a prezerať si ich profily. Bonusom je možnosť nastaviť si presmerovanie notifikácií tak, aby sa otvárali v Paperi, miesto klasickej aplikácie.

Okrem toho Paper obsahuje jednu dôležitú funkciu, ktorú nejaký ten piatok nedokáže ani pôvodná appka. Tou sú správy. Facebook už nejaký ten čas na prezeranie a posielanie správ vyžaduje nainštalovanie dedikovaného Messengeru – taktika, s ktorou množstvo ľudí vyjadrilo hlasný nesúhlas. Takže dobré správy pre všetkých, ktorí by najradšej mali svoj News Feed a komunikáciu pokope na jednom mieste.

Správy v Paper fungujú aj pomocou bubliniek, takzvaných “chat heads”, ktoré si možno pamätáte z pôvodnej aplikácie. Ide o veľmi praktický a elegantný spôsob, ktorý priveľmi nezavadzia, no je vždy po ruke.

facebook-paper5

Ak nie ste spokojní, kam smeruje (alebo nesmeruje) vývoj oficiálnej iOS aplikácie, alebo jednoducho chcete vyskúšať niečo nové a svieže, nie je dôvod, prečo si Paper aspoň nestiahnuť. Aplikácia so svojim rozhraním nemusí pasovať každému, no rýchlosťou a eleganciou valcuje klasický Facebook na plnej čiare.

Jedinou prekážkou je fakt, že appka stále nie je dostupná v slovenskom App Store, na jej stiahnutie teda budete potrebovať americké Apple ID/iTunes konto. Vytvorenie amerického konta je však pomerne bezbolestné. Jednoduchý návod ako na to, nájdete tu. Facebook Paper môžete zadarmo sťahovať priamo na americkom App Store.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.