Path na iOS si v databáze uchováva celý zoznam kontaktov, UPDATE: Nová verzia Path 2.0.6 dáva používateľom na výber

Path, sociálna sieť pre mobilné zariadenia, začala naberať na popularite, no tento trend sa asi na chvíľu pozastaví. Vyskytol sa problém s osobnými údajmi na jej iOS aplikácii. Bez informovania používateľa si na vzdialené servre uploaduje kompletný zoznam kontaktov z Address Book, vrátane celých mien, emailov a telefónnych čísel.

O Path, sme vás nedávno informovali v článku Path 2.0, vaša súkromná sociálna sieť . Jedná sa o mobilnú sociálnu sieť s dôrazom na súkromie a najbližší okruh priateľov. O vyššie spomínanom probléme sa viac môžete dozvedieť z blogu mclov.in, ktorý píše Arun Thampi. Okrem iného uvádza podrobný postup, ako na skutočnosť prišiel a ako si tento fakt môžete overiť na svojom počítači. The Verge podotkol, že nad neinformovaným prístupom aplikácie Path k Addres Booku sa už dávno rozhorčoval Dave Winer na portáli scripting.com.

Spoluzakladateľ siete Path na rozhorčenia mnohých používateľov reagoval v pohodovej správe. Oznámil, že dáta z Address Book využíva Path len na vyhľadávanie kontaktov. Nikde v odsúhlasenej zmluve ani podmienkach ochrany osobných údajov však nie je zmienka o podobnej akcii. Morin podotkol, že tento problém pretrváva len v iOS verzii Path a „oprava“ by mala byť v App Store čoskoro, pretože čaká len na potvrdenie Applom. Nakoniec to ale bude tak, či onak vyzerať podozrivo. Thampi neodsudzuje nikoho z nekalých praktík a nekomponuje konšpiračné teórie, ale uvádza, že podobné situácie by sa nemali stávať. Predovšetkým nie takému sľubnému projektu ako je Path.

Situáciu včera výstižne okomentoval John Gruber na daringfireball.net: ~~Path’s reaction, paraphrased: Hey, no big deal. We’re only using the data to help you find your friends. Everyone else in the world’s reaction: Dude, that’s f*cked up.~~ Celú situáciu možno netreba veľmi preháňať, hlavne keď je sľúbená náprava.

Pre jailbreaknuté iPhony je tu zaujímavá možnosť, ako sa nechať informovať o podobne nevyžiadaných prístupoch iOS aplikácií k citlivým informáciám. Jailbreaker Ryan Petrich vytvoril tweak s názvom ContactPrivacy. Je zadarmo dostupný na stiahnutie odtiaľto.

Contact Privacy

Takto upozorňuje ContactPrivacy na prístup k citlivým dátam. Zdroj: idownloadblog­.com.

UPDATE 22:06

CEO spoločnosti Path, Inc. oznámil na blogu blog.path.com, že sa ospravedlňuje za spôsobené pobúrenie používateľov sociálnej siete Path. Na App Store sa objavila Path 2.0.6, ktorá umožňuje úplne odstrániť funkciu hľadania kontaktov na základe Address Booku. Na „znak“ dôvery, servre Path zmazali všetky aktuálne informácie o kontaktoch svojich používateľov. Viac na blog.path.com.

komentár
  1. A práve koli takýmto veciam sa jailbreak oplatí :D
    Podľa mna totiž PATH nie je jediná app, ktorá sa o podobne veci pokúša…

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť