Ak ste čítali o portovaní OS X pre ARM, nenechajte sa zmiasť

Zahraničné portály sa pred niekoľkými dňami dohadovali o možnom tajnom projekte prepisovania OS X na ARM. Po zverejnení bakalárky Tristana Schaapa, ktorá rozvírila túto tému, dostali špekulácie pravdivú podobu. Apple nepotrebuje podobné kúsky so svojím systémom podstupovať, pretože po prvé je upravená verzia veľkej časti OS X už dávno prispôsobená behu na ARM a volá sa iOS a po druhé, hoci sa o tom špekuluje, Apple v Macoch tak skoro určite nenahradí Intelácku x86 za ARM architektúru.

Zaujímavo sa na túto tému vyjadril portál cultofmac.com.

John Brownlee včera zverejnil podrobný článok o dôvodoch prečo je x86 jediný vhodný adept pre počítače Mac a bude ním aj najbližšie roky. V mobilných zariadeniach sa používa ARM, kvôli tomu, že efektívne, vzhľadom na veľkosť aj výkon, dokáže uspokojiť požiadavky „jednoduchých“ aplikácií a mobilných OS. Brownlee prirovnal A5 čip k Intel Core i7, akoby bol výkonom niekde pred 15+ rokmi: ~~Compared to the Core i7 in your MacBook Air, the core of Apple’s A5 CPU is similar to that of a 1995-era Pentium Pro.~~ Technické detaily vysvetľujúce, prečo je ARM výhodná architektúra, ale po porovnaní s Intel x86 má čo dobiehať, sa môžete dočítať na portáli Cult of Mac.

Ak by sme sa vrátili späť k špekuláciám o Schaapovej stáži v Appli, bolo by dobré spomenúť, že pracoval na prepisovaní Darwinu na ARM čip Marvell MV88F62. Okrem iného okúsil aj produkt s kódovým názvom K30A, čo je Time Capsule. Zaujímavé je, že sieťové produkty od Applu (nielen TC, ale aj Airport Extreme a Base Station) nebežia na časti Darwinu, ale NetBSD.

komentáre
  1. V minulém desetiletí, když Macy používaly procesory PowerPC, existovala spekulativní zpráva, že každou verzi Mac OS X zkouší Apple zkompilovat i pro procesory Intel. Po skutečném přechodu Maců na Intel ji tuším i někdo z Applu potvrdil. Proč by totéž nyní Apple nezkoušel s ARM? Macy už v historii dvakrát změnili procesorovou platformu a podle mě to Apple udělá znovu, až to bude výhodné.

    0
    0
  2. Mam rovnaky nazor ako melebius. Apple nie je typ firmy co si sadne na kavu z Intelom a dohodne sa na nekonecnom dodavani procesorov lebo su najlesie a najvykonnejsie. Myslim ze nemame ani sancu si predstavit kolko ton prototypov roznych macbookov je momentalnee niekde v apple centrale a nakolkych z nich su vseliake cudesne procaky. A len velmi male percento sa dostane von z apple a potom kazdy len spekuluje a neveri. Napr pred rokom tu na fore chlapik predaval powermaac G5 s Procesorom pentium4 . Kazdy si myslel ze je to fake a pritom nebol. Bol to normalne predavany stroj ktory sluzil developerom pri prechode z G5 na Intel aby mohli pisat soft uz v predstihu…

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť