Apple vypustil update EFI firmvéru pre Macy z roku 2010

Majitelia MacBookov a iMacov z roku 2010 si včera mohli v Software Update nájsť novú verziu EFI firmvéru pre svoj počítač. Vďaka tomuto updatu môže služba Lion Recovery obnoviť OS X Lion cez internet. Konkrétne sa týka modelov MacBook Air Late 2010, iMac Mid 2010MacBook Pro Early 2010.

Lion Recovery slúži na obnovu systému, pomocou niekoľkých klikov. Funguje tak, že pridá malú partíciu (650MB), z ktorej sa dá bootovať po stlačení CMD+R pri štarte. Po spustení ponúka Disk Utility a v nej obnovu alebo zmazanie disku, nainštalovanie novej verzie OS X Lion alebo obnovu systému zo zálohy Time Machine. Okrem toho je v tomto móde možné sa pripojiť na internet (aj bezdrôtovo), spustiť Safari a prehliadať web. Môže sa stať, že s Macom nastanú problémy, ktoré nepomôžu eliminovať ani vyššie uvedené možnosti: napríklad, keď sa pokazí disk alebo na ňom nie je nainštalovaný OS X Lion (a teda ani Recovery partícia). V takomto prípade sa Mac pripojí na Apple servre a použije vzdialenú Recovery partíciu, s potrebnou funkcionalitou.

To, že sa počítač bez OS pripojí na internet a dokáže si takto poradiť s problémom, zaručuje časť firmvéru EFI. Všetky nové Macy už majú túto funkciu a Apple postupne updatuje aj staršie modely, na ktorých môže bežať Lion. Včerajší update EFI pre MacBooky a iMac z roku 2010 umožňuje práve túto funkcionalitu.

Lion Recovery

Lion Recovery. Zdroj: apple.com

komentáre
  1. Plati to aj pre Mac Mini 2010, prave som stiahol update. A idem odskusat aj Slovencinu :) To by uz konecne mohlo presvedcit mojho otca prejst z Windows na Mac ;-)

    0
    0
  2. Aj mne sa to updatlo a tiez mi to zmenilo jazyk na Slovencinu. Chcem vsak dat naspat Anglictinu. Ako ju tam dam spat?? Poradte prosim

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.