Betaverzia iTunes Match je v prevádzke, ako funguje?

Registrovaní vývojári obdržali od Applu e-maily, ktoré ich informovali o spustení betaverzie služby iTunes Match. Tá slúži na kompletné synchronizovanie používateľovej hudby s ponukou iTunes Music Store, bez ohľadu na to, odkiaľ hudba pochádza. Hudbu, ktorú iTunes Match nájde v iTunes Music Store potom nie je nutné uploadovať cez službu iCloud a napriek tomu k nej máte prístup prakticky odkiaľkoľvek – vrátane iPhonu, iPadu, iPodu touch a Macu. K betaverzii iTunes Match sa momentálne môžu prihlásiť vývojári z USA, pričom musia zaplatiť štandardný poplatok za službu, 24,99 USD, no získajú 3 mesiace naviac zadarmo.

Je pritom potrebné mať nainštalovanú najnovšiu betaverziu iOS 5 a iTunes 10.5 beta 6.1. Apple zároveň zdôrazňuje nutnosť vytvoriť si z hudby lokálnu zálohu, iCloud knižnice totiž budú pravidelne odstránené (počas beta fázy).

Ako to zatiaľ funguje?

Za spomínaný poplatok 25 USD ročne iTunes Match naskenuje celú vašu iTunes library a zosynchronizuje ju s ponukou iTunes Music Store. Hudbu preto nebude potrebné uploadovať a automaticky získate online prístup k verzii z iTunes Store, ktorá je dostupná v kvalite 256 kbps. Je pritom jedno či ste si hudbu kúpili v iTunes Music Store, nahrali z CD alebo ste ju získali menej oficiálnou cestou. Nemusíte sa obávať ani toho, že sa vaša hudba v ponuke iTunes Music Store nenachádza. V tomto prípade sa hudba jednoducho nahrá na iCloud, no na situácii to nič nezmení – budete k nej mať prístup z počítačov a iOS zariadení.

Stiahnuť či streamovať?

Po predstavení pripravovanej novinky od Applu nebolo zrejmé, či bude slúžiť iba na sťahovanie hudby do všetkých kompatibilných zariadení, alebo sa bude dať aj streamovať. Druhá možnosť totiž odstráni potrebu uchovávať hudbu na drahocennom úložnom priestore, ktorý môžete využiť na iné účely, na iPhone napríklad na väčšie množstvo hier a aplikácií.

iTunes Match na iOS

Po kliknutí na pieseň spustíte prehrávanie, ikonka oblaku slúži na jej stiahnutie.

Prví testeri potvrdili, že streamovanie funguje. Na Macoch či iOS zariadeniach tak získate okamžitý prístup k vašej hudbe, nie je potrebné ju na tieto zariadenia nahrávať ani sťahovať, stačí mať internetové pripojenie. Apple to však napriek tomu odmieta a tvrdí, že iCloud nie je streamovacou službou.

Pravda sa zdá byť niekde medzi týmito vyjadreniami. Po kliknutí na skladbu cez iCloud skutočne začne prehrávanie prakticky hneď, rovnako, ako cez streamovacie služby. Na rozdiel od nich však v tomto okamihu iCloud spustí sťahovanie celej skladby. Na prehrávanie tak nemusíte čakať až do stiahnutia skladby, no po jej vypočutí máte okamžitý prístup ku ktorejkoľvek časti bez oneskorenia alebo opätovného streamovania. Vďaka tomu nie je potrebné mať konštantné pripojenie k internetu. Takto stiahnutá hudba sa nezapočítava do hudobnej knižnice, ktorú ste nahrali na iOS zariadenie klasickou cestou z iTunes.

Ako to vyzerá v praxi?

Na záver sa vyplatí pozrieť videá, ktoré pripravili stránky Insanely Great Mac, a ukazujú na nich iTunes Match na Macu a na iOS zariadení.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť