Apple bez Jobsa

Po minulotýždňovom odstúpení Steva Jobsa z pozície výkonného riaditeľa Apple mnohí zareagovali s panikou. Vraj za všetko dobré od Apple sme vdačili jemu a teraz firma celkom upadne. A ak nie celkom, už nikdy sa nedostane tam, kde bola v roku 2011. Reakciám sa nemožno čudovať. Všetci predsa vieme, čo sa stalo, keď Steve Jobs opustil firmu v roku 1985.

John Sculley, Michael Spindler a Gil Amelio dvanásť rokov viedli firmu dole vodou. Bol to až návrat Steva Jobsa, ktorý ju opäť postavil na nohy a poslal tam, kde je teraz. A niečo podobne nepríjemné by sa mohlo opakovať aj teraz.Ale nebude. V prvom rade, Steve Jobs z firmy neodchádza celkom. Bude stále predsedom rady, čo je síce nižšia funkcia, a nebude môcť dozrieť na všetko, ale v rozhodujúcich veciach bude mať stále posledné slovo. Tim Cook sa Jobsovi určite ešte dlhý čas bude zodpovedať a chodiť si k nemu po rady, inak by ho Steve nenavrhol. Vzhľadom na Jobsovu silnú pozíciu sa dokonca môžeme nazdávať, že svoje slovo si vo firme zachová aj keď z nej raz úplne vystúpi a odíde na dôchodok.

Ďalej, Steve Jobs odchádza z riaditeľskej pozície v dobrom a v podstate očakávane. Keď ho v roku 1985 John Sculley so správnou radou vytlačili z firmy, bolo to náhle a nahradili ho ľudia, ktorí si nie vždy cenili jeho dedičstvo. Keď sa ale Jobs v roku 1997 vrátil, muselo mu byť jasné, že kvôli veku nezotrvá vo firme viac ako pätnásť alebo dvadsať rokov. Od začiatku sa teda obklopoval ľuďmi, o ktorých si myslel, že sú dostatočne dobrí, aby ho raz nahradili. Aj keď je neočakávané, že Steve odstúpil práve teraz a nie o mesiac alebo o rok neskôr, dalo sa predpokladať, že niečo také nadíde.

Po tretie, počas posledných rokov Jobs niekoľkokrát firmu dočasne opustil a jeho miesto zakaždým zastúpil práve Tim Cook. Pod Cookovou taktovkou bol napríklad predstavený iPod shuffle tretej generácie alebo iPad 2. Cook prakticky firmu riadi od januára 2011, keď Steve Jobs naposledy odišiel na zdravotnú dovolenku. Nedá sa povedať, že by sa Stevove doterajšie dovolenky výrazne prejavovali navonok, a môžeme sa nazdávať, že tomu tak nebude ani po jeho definitívnom odstupe z funkcie.

Hovorí sa, že Steve Jobs bol pri vývoji každého produktu. To ale neznamená, že každý produkt sám vymyslel a bez neho by nevznikol. Veď to by bolo nemysliteľné. Ako bývalý riaditeľ priznal v rozhovore s Waltom Mossbergom na konferencii D8, aj on len hovorí svoje nápady tak ako každý ďalší zamestnanec. Tie najlepšie myšlienky potom vyhrajú a vytvoria produkt, no nie vždy sú najlepšie tie jeho.

Aj keď Steve Jobs je mimoriadna osobnosť, veľký vizionár a je považovaný za najlepšieho riaditeľa posledného desaťročia, Apple sa bez neho určite nezosype. S Timom Cookom pri kormidle má dokonca šancu šplhať sa naďalej stále vyššie.

komentárov
  1. Je jasné, že Jobs nebol ten kto všetko vymyslel, naprojektoval, etc… Ale bol ten, kto mal autoritu na to aby presadil zmeny, ktoré by iným neprešli. Ak by niekto pri uvedení prvej generácie iMacu povedal – kašlime na flopymechaniku – nedávajme ju tak. Tak ho ukameňujú. Ak to povedal Jobs, tak to brali na vedomie, tolerovali alebo minimálne povedali – vyskúšame/uvidíme. Ak by niekto iný prišiel s tým, že – kašlime na CD/DVD mechaniku v novom MacMini tak ho zožerú aj s fusaklami. Ak to navrhol/podporil Jobs – tak povedali – veď OK – má nos na také veci urobme to tak ako hovorí/schvaľuje. A to len ako príklad. Kopa iných vecí, ktoré sa zdali ako nemožné mu prešli lebo si vybudoval “autoritu”. A taká autorita bude chýbať. Tým sa vývoj spomalí. Lebo osvietený diktátor vie ísť rýchlejšie vpred ako demokratický orgán zložený z akcionármi schválených “odborníkov”. Ergo Apple stratí svoju najsilnejšiu zbraň. Vedenie osvieteným diktátorom, ktorý sa “nesere” a robí zmeny…

    0
    0
  2. Steve si urcite vychoval ludi a odovzdal vedomosti dalsim, ktori budu pokracovat tam kde on prestal. Predpokladam, ze Apple sa posunie este ovela dalej. Bol by urcite velmi smutny keby sa v jeho praci nepokracovalo a to sa urcite nestane. Vacsina si vychovava svoje deti na zaklade svojich vedomosti a skusenosti, inac by sme stale zili v dobe kamennej.

    Steve trosku zmenil svet v technologiach a to sa podari len malokomu, dokym bude existovat ludstvo bude nesmrtelny, pretoze on bol stavby veduci v Appli.

    Chcel by som mat taky pocit zadost-ucinenia ako Steve, ked raz pojdem do neba/ci pekla, ze som nepremarnil svoj zivot a odovzdal som svoj odkaz dalsim.

    0
    0
  3. Ak ta fotografia co koluje po internete nie je fake, tvrdi sa ze je, ale mne stacilo, akeho Steva som videl na WWDC2011. Kost a koza, nevedel udrzat rovnovahu, pri chodzi zatinal zuby od bolesti…, tak pan Cook si dlho po rady uz asi chodit nebude… Ale tak ako bolo spomenite v clanku, o Apple sa netreba bat, Jobs sa obklopil hned po navrate skvelymi ludmi Ive, Forstall, Schiller, Cook atd, tak verim, ze sa na nich nalepilo to jeho posolstvo veci zjednodusovat a obrovsky zmyesel pre detail.

    0
    0
  4. suhlasim, aj ked by sa ziadalo dodat ze odchod v +íáť a teraz je diametralne odlisny v tom, ze vtedy Jobs nebol CEO, venoval sa iba svojemu projektu macinosh.

    v sucasnosti ako CEO mal naozaj pod palcom celu firmu a ako povedal John Gruber “najvacsim uspechom Jobsa neije nijaky produkt apple, ale apple samotny”

    samozrejme, uspechom apple za posledne desatrocie nieje Mac, ale ipod, iphone, ipad. co je sice pekne, ale pre vela ludi nie az tak podstatne a o to ukludnujucejsie. jednoducho, zatial co apple prinasa vseliake inovativne riesenie v post PC ere, Mac a OSX je temer dokonaly diamant, ktory sa uz iba obrusuje.

    dovolim si povedat ze Jobs ani ziaden CEO uz pre mac nemozu nic podstatne spravit – je to uz iba uloha Jonathana Iva aby kazda dalsia generacia bola dokonalejsia

    0
    0
  5. inkjet: neviem ako casto sa schadzaju akcionari, ale urcite nedebatuju o cd mechanikach

    cook bude mat take iste pravomoci ako mal jobs, tj akcionari sa k nemu budu spravat tak ako v kazdej firme: zasahuju ak az nieco “pokasle”. inak ma prakticky volnu ruku. navyse najvyssie vedenie, senior vicepresidents ostavaju ti isti ludia, tj ten isty tim.

    a nevies naisto kto povedal ze mac mini nema byt mechanika. urcite to nebol vystrel doprazdna, ale uplatnovanie dlhodobej doktriny, prechodu na iCloud. pri iMacu ano, tam to bol vystrel doprazdna, ale apple bol v takej kondicii ze Jobs mal volne ruky voci akcionarom. samozrejme ze mal neskutocnu autoritu, ale tu si vybudoval az neskor. a pravdepodobne si nenehal nic pre seba, odovzdal svoj know how a doktriny ktorych sa apple bude drzat, uz len preto ze je to “made by steve”. a to nie preto ze by bol snad hypnotizer, ale jednoducho preto ze to zaraba.

    samozrejme ze uz nebude mat take pravomoci, ale myslim ze v apple su si vedomi ze jobs ako poradny organ je nenahraditelny a v otazkach buducich doktrin ho budu chciet “vyzmykat” ako sa da.

    0
    0
  6. inkjet: odstrániť floppy a CD mechniky z niektorých svojích produktov, to nie je len dať návrh “zbavme sa toho”. Hlavne, ak ide o priekopnícky ťah. Je pravda, že čím vyššie a bližšie k vedeniu, takéto návrhy prechádzajú ľahšie, no všetko to chce byť pripravený dať takýto návrh. Vedieť prečo to chceme dať preč, vedieť, že keď to dáme preč, nestratíme týmto krokom svoj podieľ na trhu. Myslím, že aj posledný zamestnanec vo firme, ktorý by vedel zodpovedať všetky otázky a postaviť na stôl správne argumenty, dostal by šancu. Myslím, že nikto by nikoho neukameňoval ;-)

    0
    0
  7. no ja si naopak myslim, ze toto je vrchol Apple taky ako ho pozname. Spolocnost je uz takym gigantom, ze mozno aj keby tam bol nadalej Steve ako CEO doslo by k jej postupnemu deleniu. To co urobila davnejsie IBM teraz zvazuje aj HP a urcite delenie mozno caka aj Apple. Navyse za dverami je pokracovanie celosvetovej krizy co zase moze zamiesat karty i ked na spolocnosti by to malo mat len ozdravny ucinok – t.j. trh sa preciti od tych co len kopiruju a napodobuju a su celkovo bez vizie a predavju nepodarky. Pozrite si ale napr. reakcie na posledny OSX Lion a zistite, ze uz to neni take jednozacne ako bol povedzme Leopard ci Snezny Leopard. Apple je proste gigant a ako taky budu vobec radi ked udrzia nastupene tempo inovacii a uvadzania novych vyrobkov. Ale skor si myslim, ze zacne spomalovat.

    0
    0
  8. tak ja si myslim ze ked mu to odovzdal pred oktobrom … tak sa chysta urcite nieco velka daka vrucna novinka sktorou vybehne prave Tim a ohromi celi svet… plus ak fo applu bude dalej slapat urcite sa objavia dake gratulacie od Jobsa ze ako mu to vinikajuco ide :) uvidime ocakavania su rozne

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.