Apple zjemňuje pravidlá pre App Store, povoľuje prevádzanie aplikácií z vývojárskych nástrojov tretích strán

Apple v snahe vyhovieť vývojárom aplikácií pre iOS zariadenia zjemňuje pravidlá pre schvaľovanie aplikácií v App Store. Jednou z kľúčových zmien je povolenie prevodu aplikácií vytvorených vo vývojárskych nástrojoch tretích strán do natívneho iOS formátu. To sa týka najmä aplikácií vytvorených vo Flashi. Balík CS5 totiž umožňoval ich jednoduchý a rýchly prevod, na čo Apple zareagoval zmenou podmienok App Store a túto možnosť zablokoval. Schvaľované boli len aplikácie, ktoré boli napísané kompletne v iOS podporovaných programovacích jazykoch – Objective-C, C, C++ alebo JavaScripte.

To už neplatí a jedinou podmienkou, ktoré musia takto vytvorené aplikácie spĺňať je, že nesmú pre svoje fungovanie sťahovať žiaden kód. Vďaka tomu majú vývojári flexibilitu, ktorú vyžadujú, a nezníži sa pritom bezpečnosť aplikácií. Na to už zareagoval aj Adobe, ktorý obnovuje vývoj tejto funkcie, ukončený v druhej polovici apríla. Funkcia z Flashu v CS5 síce vypustená nebola ani v čase jej blokovania Applom, no Adobe jej vývoj v tomto čase ukončil a pozornosť previedol na rovnakú funkciu, avšak pre konkurenčný Android.

O tom, čo Apple skutočne motivovalo k zmene pravidiel môžeme len špekulovať, okrem tlaku vývojárov za tým však môže stáť aj obava z konkurenčného Androidu, pre ktorý mohli vývojári používať aj tento spôsob prevodu aplikácií. Apple tak zrejme nechce zaostávať za konkurenciou.

komentárov
  1. Skor by somi povedal, ze Europske protimonoplne organy (neviem nazov), ale cital som ze Apple zacali “vysetrovat” ohladne vyvojarskych nastrojov. A EU zvacsa nema problemi udelovat pokuty..

    0
    0
  2. To, že je znovu možné používať Flash CS5 ma veľmi teší. Konečne kvalitný vývojarský nástroj pre iPhone na Windowse. Už som to skúšal a v priebehu 5 minút môžete mať v iPhone ipa súbor vytvorený bez pomoci Mac OS X.

    0
    0
  3. Ziadne EU !!!

    Jednoducho Android podporuje Flash (Air aj Flex) , na svete je vela developerov ktory si prave kvoli tomu nekupili iphone ale android. (to sa tyka aj mna)

    No a apple si jednoducho zratal , ze sa im financne viac oplati.

    0
    0
  4. @Tegi
    ale toto s flashom nema nic spolocneho, akurat to ze vyvoj ipa bude mozne spravit vo flashi, tod vse.
    A co sa tyka kvalitnych vyvojarov tak ty nemaju problem ani teraz s produkovaniim aplikaci. Skor je mozne ze app store zaplavi odpad z flashovych aplikacii..

    Skor to vidim na to ze apple sa zlakol EU, jednoducho im nestoji za to dostat pokutu 500 mil €, to by sa stal appstore velmi rychlo a na velmi dlhu dobu stratovi

    0
    0
  5. mihau: nemyslim ze to bola EU. Rovnako aplikacie pre WM sa nedaju vyvijat inde nez na Windows. Alebo je moznost pustit Visual Studio na inom OS?

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.