Zmysel upgradu MacBook Pro mid-2010

Domov Diskusné Fóra Pomoc: hardware Zmysel upgradu MacBook Pro mid-2010

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 36 )
  • Autor
    Príspevky
  • #94693
    Solo
    Účastník (Participant)

    Zdravím,
    väčšinou neriešim taketo veci na forach, ale mam jeden postreh, s ktorym by som chcel poradiť, ale ide viac o filozofiu a dohady, ako o techniku.
    Mam MacBook Pro mid 2010 (low-end model) a uvažujem nad miernym upgradom, konkretne 8 GB RAM a SSD disk. Baterka ma za sebou 318 cyklov, teda je asi v tretine životneho cyklu. Tieto zmeny chcem vykonať, aby som mal čo najdlhšie plne funkčny stroj, ale tu je prave ten problem. Mountain Lion aj Mavericks maju uvedenu najnižšiu podporu na MBP mid 2009 a ja sa obavam, že dalši system bude mať minimum prave moj Mac a system po ňom už MBP 2011. Teda, že system, ktory by mal prisť v roku 2015 už oficialnymi cestami nerozchodim a musel by som kupovať novu mašinu.
    A konečne otazka :) Ma zmysel upgradovať moj Mac len na 2 roky použivania, ak môže nastať hore spomenuta situacia ? Peniaze nie su problem, tie dve stovky su nič v porovnani s novym notebookom, len potom nechcem mať pocit, že som ich vyhodil do vzduchu…

    Ďakujem za rady a ospravedlňujem sa, ak som nezrozumiteľny

    PS: rady, že ja musim vedieť čo chcem prosim nepište.

    #357768
    sairik
    Účastník (Participant)

    o 2 roky by som urcite menil aj stroj

    #357770
    MoRFi
    Účastník (Participant)

    zalezi na tom co na nom robis, ci ti HW postacuje alebo nie. ja osobne by som donho zainvestoval z toho dovodu ze aj ked ho budes chciet predat tak komponenty ktore kupis urcite nestratia na cene ako sucast HW Apple. Fakt to zalezi od poziadaviek. Mozno by ti stacilo iba SSD alebo iba RAM.

    #357783
    joer
    Účastník (Participant)

    jednoznacne do upgradu – SSD disk, RAM co tam max ide. Mam LATE 2008 3.1, 10.4.8 a po tomto upgrade sa zrychlila min o 30%. Ta masina ti potom posluzi bez problemov este 3 roky. A ked uz to budes robit tak jednoznacne ist do Fusion disku. Miesto superdrivu obsad novym rychlim hardom.

    #357791
    rixi
    Účastník (Participant)

    jj je dost dolezite naco ho vyuzivas. inak ja som si minuly rok doprial mojmu early 2011 MBP13 zvysenie RAM na 8GB (50€) a zaobstaral 256GB SSD Crucial (~200€) a bola to injekcia a to doslova. vobec nelutujem, startuje dokonca rychlejsie ako najnovsie macbooky air :) a oplati sa to, aj keby som mal s tymto notasom robit len dalsie 2 roky. ja zn. web app development a hudba/filmy.

    #357798
    Jaem
    Účastník (Participant)

    Jednoznacne sa to oplati. Ja mam vo svojom MBP 2010 tiez 8GB RAM, a 120GB SSD som dal miesto optickej mechaniky ako startovaci disk (vdaka tomu je MBP slusne naspeedovany a zaroven stary disk 500GB sluzi na data)

    #357806
    dfx
    Účastník (Participant)

    Urcite sa to oplati. Ja mam v 13″ MBP z roku 2009 8GB RAM a 240GB SSD disk a vyrazne to pomohlo pri starte programov aj starte OS. Stary disk mozes dat do takeho ramceka a pripajat cez usb alebo firewire, pripadne thunderbolt. A ak sa neskor rozhodnes MBP predat, tak tam mozes vratit stary disk a nechat si SSD v tom puzdre alebo dat SSD disk do noveho macu.

    #358023
    Jozef Remen
    Účastník (Participant)

    mam MBP 17″ 2008. Po upgrade RAM na max (len 6 GB) a SSD s novym rychlym diskom do Fusion Drive je to uplne, ale uplne iny stroj.

    Pocitovo sa chova vyrazne rychlejsie, ako 2011 iMac Core i5 v praci, ktory ma pomaly disk a zufalo malo RAM.

    SKusal som beta verziu OS X Maverics a bolo to vyrazne sviznejsie, nez Mountain Lion, vsetko este urychlene, asi kvoli dynamickej kompresii RAM a lepsiemu manazmentu cyklov procesora.

    Rozhodne chod do upgrade, za relativne maly peniaz mas stroj, ktory bude sluzit este par rokov. Dalsieho OS X po Maverics (tudiz OS X 10.10 ?) by som sa nebal, 64 architekturu mas, grafika je dobra, rozhodne to bude podporovana masina. Novsie OS X nepodporuju santa rosa apod. preto, lebo su len 32 bit.

    #358059
    Solo
    Účastník (Participant)

    Ďakujem za odpovede, niečo podobne som aj očakaval :-)
    Do RAM pojdem určite, ale z SSD mam ešte nejake obavy. Po miernom rešerši a porade s jednym odbornikom na informatiku neviem, čo si mam myslieť o životnosti SSD a tak by som skor išiel do vlastneho hybridu (namiesto superdrive, ktory som využil 2x za cely čas), ale aj tu mam dva problemy:
    1, je TRIM realne funkčny na neoficialnych diskoch ? Našiel som info, že hoci nie je oficialne podporovany, da sa nastaviť cez terminal, ale nie je to len fake ?
    2, da sa niekde v Europe zohnať ram na vymenu superdriveu za disk ? Našiel som len samu Ameriku, ale možno…

    #358063
    igino
    Účastník (Participant)

    Z SSD obavy nemaj. Chlapci tuto na fóre majú skúsenosti s rôznymi značkami, poradia ideálnu/vhodnú. Každopádne SSD je to, čo tvoj noťas vyšvihne na niekoľkonásobne vyššiu úroveň. A ak ho raz skúsiš, HDD už chcieť nebudeš. A životnosti sa neboj. Dôležité veci budeš určite aj tak zálohovať na niečo externé a do notebooku ti bude stačiť aj menšie/lacnejšie SSD-čko. Ja osobne som do MBP 15 Early 2008 dal 6GB RAM (jeho maximum) a niečo to pomohlo. Keď som tam však šupol 120GB SSD, tak to bola iná zmena. Odvety mám už v poradí tretí notebook (13 Air, 13MBPro a teraz 15 retina) a v žiadnom z nich už klasický HDD nebol. Je to návyk. Ale k tvojmu prospechu.
    Ja vo vhodných značkách prehľad nemám, ale Jojo Remeň toho vyskúšal dosť. Bude vedieť poradiť.

    #358070
    Jozef Remen
    Účastník (Participant)

    Curcial M4, Intel 320/520, Samsung 830 (ak este zozenies) alebo 840.

    Rozhodne nie Crucial V4, ma pomaly radic.

    V pripade Fusion Drive urcite chod minimalne do 256 GB, ja som siel do 128 GB, nie je to zle, ale na SSD cast sa tolko nevojde.

    TRIM nezapinaj. OS X si tieto veci manazuje sam. Ak nepojdes do Fusion Drive, vhodne riesenie je na SSD nahodit system a aplikacie a na pevny disk presunut User folder. MP3 fakt na SSD davat nepotrebujes.

    Co sa tyka ramca namiesto SuperDrive, nie je to problem, pozri na Alze, ale bacha na vysku suflika, aby sa ti tam zmestil. Staci aj ta AKASA, sam to mam a nemam problem s uspavanim ani tuhnutim disku, ako poniektori s predrazenym Optimusom.

    Tu asi najdes uplne vsetko vycerpavajuce:
    https://www.macblog.sk/forum/discussion/36236/2/ssd-pre-macbook-pro-early-2008/

    #358190
    Solo
    Účastník (Participant)

    Opäť dakujem, v podstate mi už stačia len dve informacie.
    Pojdem cestou vymeny superdriveu (naozaj mechaniku nepouživam), takže mohol by byť tento disk ? http://www.alza.sk/crucial-m4-64gb-7mm-d289079.htm
    HDD mam 250GB a na system+aplikacie by mi malo snad stačiť 64GB.

    A druha vec, podľa System Profileru mam rozhranie ATAPI- potrebujem ramček SATA, alebo PATA ? Teda tento http://www.alza.sk/akasa-ak-oa2ssa-bk-d307348.htm alebo http://www.alza.sk/akasa-ak-oa2sde-bk-d330053.htm ?

    Po zodpovedani už pojdem objednavať :)

    #358352
    Jozef Remen
    Účastník (Participant)

    Chod do 128 GB verzie SSD. 64 GB je velmi, velmi malo. Musis ratat s virtualnou pamatou, ktora dokaze narast, so swap subormi, s cache… Zas take peniaze to nestoji aby sa z toho jeden pos…

    Ak Ti ale System Profiler ukazuje ATAPI, nemozes mat MacBook Pro 2010. Jedine 2008. Toto si RIADNE over, idealne cez Mactracker a modelove cislo v tvare A1xxx (na spodnej casti masiny alebo pod bateriou).

    Ak nemas vyberatelnu bateriu, mas uz novsiu masinu s Unibody, tie vsetky, bez vynimky, mali vsade rozhranie SATA.

    #358360
    AtTack3r
    Účastník (Participant)

    Solo, upgrade ram ti neodporucam ak to fakt nepotrebujes. Pozri sa najskor na vytazenie pamate po celom dni prace. Viac ram ti nezaruci lepsi vykon ak nerobis narocne operacie na pamat. Pozri si Activity monitor -> System Memory a tam je polozka ze SWAP. Ak to mas par megabajtov, tak ramku neries.
    SSD ti to zrychli urcite, ale volil by som naozaj minimalne 128 gb.

    #358366
    Jozef Remen
    Účastník (Participant)

    AtTack3r: hovoris, ako keby RAM stala niekolko tisic Eur ako kedysi davno, ked 8 MB stalo cez 300 000 Sk :)

    Upgradnut RAM NIKDY neuskodi a navyse je to financne uplne smiesna polozka, ze sa zo 16 GB (ak masina pusti) budes valat od smiechu dlhu dobu. Cim viac, tym lepsie, tot moja zasada. Obzvlast, ak sa ceny pohybuju na urovni pizze 4x

    4 GB RAM je nepouzitelne malo, taku masinu ma clovek chut vyhodit z okna. 8 GB je lepsie, da sa. 16 GB, to uz je ZATIAL tak akurat, 32 GB je uz vcelku prijemne, ale gruppensex kvuli tomu poradat nebudeme.

    #358368
    iTuxx
    Moderátor

    ja mam 4GB na kazdom macbooku a nemam chut ani jeden vyhodit z okna. Som uplne spokojny.

    #358375
    AtTack3r
    Účastník (Participant)

    Jozef, 4gb ramky je dostatocne na vacsinu normalnej prace. Napriklad preco by som mal ja vyhadzovat 50 euro zbytocne, ked mam v SWAP-e vacsinou 0 mega? T.j. ze moja doterajsia pamat nebola ani raz vycerpana pocas pracovneho dna?

    Ako som povedal, ked robis operacie narocne na ramku, tak si kup.. 32gb nevyuzijes podla mojho nazoru ak nemas na svojom pracovnom desktope dalsie 2 servery, ale tak neriesim. Ukaz mi kolko ramky vycerpas za den, a ked tam budes mat viac ako 7 GB tak ti pogratulujem.

    #358380
    Jozef Remen
    Účastník (Participant)

    so 4 GB sa pracovat NEDA. Nie pod Mountain Lionom. To mi nik nevyhovori. To je dobre tak na Mail, Safari/Chrome (velmi obmedzene) a Word. Na nic ine.

    Akonahle spustis nejaku virtualizaciu, Photoshop, tak dovi dopo.

    Bud nic normalne nerobite, alebo ste velmi, velmi nenarocni. 8 GB je uplne minimum aj pre cloveka, co robi obycajnu kancelarsku cinnost – Word, Excel, iTunes na pozadi, prehliadac, mail klient.

    Kedze aj velka cast ludi v kancloch MUSI pouzivat virtualizaciu (napr. kvoli uctovnictvu alebo firemnemu software neurobenom napr. v Jave alebo JSP), tak 4 GB je uplne, totalne zufale malo.

    Nevyhovorite mi opak. Mac OS X si dokaze kazdy jeden GB RAM zuzitkovat a aj ked sa vam zda, ze to nepotrebujete, verte mi – system nemusi tolko swapovat uspate aplikacie na disk, takze reaguje vyrazne rychlejsie pri prepinani aplikacii ci nacitavani novych tabov v prehliadaci.

    A SSD v dnesnej dobe, to je uz uplne bez debaty. Toto prave pisem z pracovneho iMaca, ktory SSD nema a neprejde hodina, kedy by som nemal chut je bnut mys krizom cez celu kancelariu. Verte mi, nie je nic prijemne, ked si k vam sadne klient a vy cakate 3 minuty, len kym vam otvori jeho zakazku alebo kym sa z blbeho Safari (kde mate rozrobeny web) prepnete do Indesignu.

    #358382
    AtTack3r
    Účastník (Participant)

    posli mi screenshot po dni prace na tvojom 16GB RAM kompe – (Activity monitor -> System Memory )

    #358384
    iTuxx
    Moderátor

    No ja si nemozem pomoct, mam MBP mid 2009 s Mountain lionom, 4GB RAM a funguje uplne plynulo ked mam spustenych viacero aplikacii (Chrome, Mail, iTunes, Left4Dead2, nejaky komunikator, …) plynulo sa viem medzi nimi prepinat bez nejakeho swapovania.

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 36 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.