Slovensky OS X

Domov Diskusné Fóra Ostatné Slovensky OS X

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 52 )
  • Autor
    Príspevky
  • #73977
    transformer
    Účastník (Participant)

    Zdravym vsetkych Macacov!

    Mam take 2 trochu vyryvacske otazky. Vlastne chcem pocut nazor macacov na moj nazor na mac. Ja osobne som vyrastol na oknach a nemam s nimi nijaky problem. Spolubyvajuci mi pozical jeho macbook, aby som si mohol vyskusat aj OS X a rozhodnut, ci je to dobry darcek pre mladsieho braska, ktory prave studuje na strednej a casto bluzni o Mac pocitaci. Apple je prave v kurze, takze cool faktor je jasny, ale ja som skor prakticky zamerany clovek, takze by som rad vedel preco je mac lepsi ako laptop za 500 eur s oknami7.

    Moje otazky:
    1-Aka siroka je ponuka software pre mac? Ten macbook co prave skusam toho vela nema. Je tu nejaky iLife, MS Office, Skype a to je vsetko. Proste mi to cele pripada akesi prazdne a nudne. Ma to este nejake aplikacie, ale pravdupovediac, tie su uplne nezaujimave a da sa povedat zbytocne.

    2-Kde je slovencina? V nastaveniach sa da vybrat slovencina, ale jedine co sa po jej nastaveni zmeni je datum.

    K tej slovencine som na nete nenasiel absolutne nic, okrem nejakeho webu kde cesky bratia nadavaju na kvalitu ako ceskej tak aj slovenskej lokalizacie. Ja som ju pred chvilou stiahol a nainstaloval. Teraz tu mam nejaky mix. Nieco je po slovensky a nieco po anglicky. To je asi najvacsi problem.

    Takze z mojho pohladu je dilema vyriesena, pretoze na PC sa da stiahnut software aj hry od vymyslu sveta a windows je v ako-tak znesitelnej slovencine, pripadne v cestine. Bohuzial, take veci brasku neodradia, ale kedze vyhodene budu moje peniaze, tak by som rad vedel preco mam vysolit cez 1000eur na macbook namiesto 500 za velmi slusny notebook v jazyku, ktoremu brat rozumie.

    P.S. Viem, ze na mac sa da nainstalovat aj windows, ale to je len dalsia zbytocna investicia navyse.

    #240631
    bawy
    Moderátor

    1) http://cl.ly/0w0g2V2c3z0A2c0O0n1L -to sú moje apps. len taký základ..inak myslím že na 99% aplikácií z windowsu je alternatíva na Mac OS X len v lepšom dizajne poväčšine v perfektom UI (transmit,rucksack,cloudapp, coversutra) atď..

    -taktiež samotné UI snow leoparda je..o inom ako windows (http://cl.ly/1s0I1L2X0n2P1u3A1A0l)

    2) slovenčina sa dá stiahnuť niekde z netu z oficiálnych stránok, ale po pravde tých 10 slov (turn off, restart, copy, paste, insert, quit,..) sa dá naučiť v pohode aj po ENG

    3) prečo? lebo nehovoríš o nejakej testovacej verzii “nejakých garažových notebookov” hovoríš o PODĽA MŇA high end v segmente relatívne lacných notebookov s jedinečným OS..ktorý by som vysvetlil ako spojenie podpory windowsu z výhodami linuxu vo VEĽMI peknom obale a perfektnom, stabilnom, funkčnom a intuitívnom UI (user interface)

    V skratke to musí stačiť..všetko ostatné najdeš na google.com

    ps: poznám veľa ľudí, čo prešlo z win na mac, ale nepoznám ani jedného čo by prešiel z mac na win..myslím, že už aj to o niečom hovorí..

    ps2: odkedy mám Mac stále mám v počítači poriadok..viď: http://cl.ly/1R012U3P1T0a0x181Y3e

    #240633
    shelbygt
    Účastník (Participant)

    Síce máš pravdu že na windows máš kopu hier a programov ale na druhej strane keď sa chceš hrať tak si kúp konzolu a programy na windows máš 10 a na macu to zvládne jeden a to nepreháňam.Dlho som mal windows a jeho problémy a starosti a teraz asi rok čo mám mac tak bez starostí a problémov.Takže si ušetri peniaze a kúp si notebook s windows 7 “najlepším OS na svete”

    #240641
    PeterS
    Účastník (Participant)

    1: asi by bolo lepsie sa pytat aky program by si tam chcel mat, ci program ktory poznas z Win je nieco take aj na Mac ( urcite bude )
    2: http://www.apcom.sk/servis-podpora#lokalizacia nic nemam lokalizovane :)

    #240642
    Dr.Exit
    Účastník (Participant)

    Tak ja by som to zobral takto.

    Ľudia by za prvé mali pochopiť, že notebooky nie sú na hry. Na to tu máme stolné počítače. Na MB si vieš v pohode niečo na odreagovanie zahrať a nie je toho málo.

    1. Ohľadom SW ti to krásne povedal bawy keďže má úplnú pravdu.

    2. Na aký prd tam chceš dávať slovenčinu sakra? Ja mám ešte aj stolný PC s Win 7 a aj tam mám len angličtinu. O slovenčine tam nechcem ani počuť.

    3. A tá inštalácia windwsu na mac. Keď si šikovaný ako kopa nás tu, tak neplatíš nič.

    Ja som sa tiež rozhodoval medzi NB a MB a vyhral MB. Je jednoducho lepší. Pracoval som s kopu NB, ale sú strašne prispaté a Windows nehral moc do ich karát.

    A to čo hovorí bawy s tým poriadkom o je tiež pravda. Tu je v tomto systéme taký poriadok ako nič. By si sa divil aké prasačiny mám vo Windowse. Sám tam voľakedy neviem niečo nájsť, ale tu som ten problé ešte nemal.

    // edit: A ešte aby som dodal. Multi-touch pad, ktorý je na MB je jednoducho skvelý a ak si zoberieme len túto jednu vec, tak hneď tá stačí aby som sa rozhodol pre MB. Teraz sa normálne vysmievam ľuďom, ktorí majú NB aké somariny musia robiť dvoma rukami aby spravili to čo ja spravím jednoducho a rýchlo jednou.

    #240644
    Mikic
    Účastník (Participant)

    Na čo je v dnešnej dobe niekomu, kto študuje na strednej škole, slovenčina aby vedel ovládať pc ??? Ja som prešiel najskôr na iMac a teraz mám aj MB a každé ráno mám vyrážku na zadku keď idem do práce a tam je wista :-)

    #240645
    Dr.Exit
    Účastník (Participant)

    Mikic: Však presne to. Pomaly moja babka bude vedieť po anglicky :D

    #240648
    tono777
    Účastník (Participant)

    Otazka -1 – ani nemas potuchu koľko je softu na mac osx iba komunita vie kolko ho je a teraz dokonca bude apple nahadzovat jednotny store pre mac aplikacie – ja osobne az som si zratal mam ich tam presne 140

    Otazka 2 – ak mal klasickeho leoparda tak tam bol mix , manzelka ma bieleho maca a tam mam klasiku leopard a je tam zhluk sj a aj jazyka le neprekaza to pri praci na pro verzii som pouzival aj az kym som nepotrenoval vyucovat mac osx tak som tam dal sk aby som ubezpecil ludi ze je aj sj verzia na tento system

    Otazka 3- lokalizacia, lokalizujem aj aplikacie pre mac osx resp. aj cesky bratia maju cloveka ktore jednoduche apps lokalizuje takze zazemie a os sa rozrasta aj u nas

    Presiel som mnozstvo pc a netbookov , notebookov kedze som okrem ineho aj servisak a babral som sa s windowsom a je to … , Presiel som si aj Linux a Chrome OS , a prostredie je v Mac OSX ako stvorene pre uzivatela

    #240649
    JFK.
    Účastník (Participant)

    Ja len, že mám tiež všade angličtinu, aj v iPhone, v Macu, na stolnom počítači a iPod touch tiež iný jazyk nevidel.
    PS: včera som nainštaloval cez bootcamp Win 7, lebo chalani zo školy chcú stále volačo hrať …no a ide to perfektne, predtým som mal XPčko, a XP ani drivery nenašlo na grafiku ako som spomínal v jednej téme… takže cez bootcamp, jednoznačne Win 7 – anglický >>>>> :-))

    #240650
    Julien
    Účastník (Participant)

    Bawy: thumbs up takato hlaska by sa mohla vytesat aj na prezidentsky palac naozaj scoreeee.
    ps: poznám veľa ľudí, čo prešlo z win na mac, ale nepoznám ani jedného čo by prešiel z mac na win..myslím, že už aj to o niečom hovorí..
    ale spat transformer: pokial je tvoj mladsi brasko aspon trochu zrucny na pocitacoch a nehlada notebook koli hram tak je macbook urcite najlepsia volba..poviem ti vyhody ktore posobia na mna.
    1 nenajdes ani jeden notebook ktory by sa dizajnom vyrovnal alebo iba trochu priblizil k macbooku. (nehovorim o jabku ktore ti svieti na zadnom kryte)
    2. uz to tu bolo piasne a je to pisane aj na stranke apple.com OS Snow Leopard is a most advanced operating system on the planet. a aj napriek tomu ze MAC OS X je najdokonalejsi OS na svete je velmi jednoduchy priehladny a intuitivny.
    3. k tim programom zda sa ti ze ich je v zaklade malo (ved preco nie) iba to malo programov ti zvladne tolko veci co by ti zvladol dvojnasobok programov na Win.
    4 ta najpodstatnejsia vec Macy ako take su velmi stabilne pocitace nemusis riesit nejake zamrznutie ale error ktore mne strasnie liezli na nerv (sem tam sa stane ale velmi zriedkavo)
    To je asi vsetko pokial nato mas Kapital (kedze z prveho pohladu sa Macy nezdaju lacne ale ked sa pozries hlbsie na detaily a vykon hardware tak to za tie peniaze absolutne stoji.

    PS to bolo iba par vyhod niesom mac genius ale pokial by si sa spytal niekoho viacej v obore urcite ti tych vyhod najde viac
    EDIT: este k tej EN netrep mu tam SJ aspon sa zdokonaly v jazyku…. :D ja robim vsetko v EN a potom to tak vyzera s mojou SJ :D

    #240653
    iMartin
    Účastník (Participant)

    no softver … na prvy pohlad ho je menej, ale mam pocit ze je kvalitnejesi. menej je warezu a crackov, to ano. herne abstaky sa riesia bootcampom :)

    slovencinu by som si do pc (a ani do telefonu) nedal to som dost narodne zalozeny :) k technike patri anglictina proste. oficialne slovencina nie je a tie polovicne lokalizacie su hadam este horsie …

    Mac je proste ina kava, no nezapaci sa vsetkym. Ja som sa pri Macu naucil doverovat pocitacu, co si pri win neviem predstavit …

    #240654
    tomass55
    Účastník (Participant)

    Dodám ešte jednu vec. Ak už porovnávaš Macbook s nejakým notebookom tak to neporovnávaj s notebookmi za 500 eur.

    Moja priateľka má Toshibu s i5 a Win 7, ktorá stála v dobe keď ju kupovala cez 700 eur. Po asi 3 mesiacoch som ja kúpil Macbook Pro. Dnes ak si sadneme vedľa seba jej trvá štart asi 3 krát dlhšie. Ja keď píšem na macblogu tak na Toshibe nabieha systém. :)

    #240655
    dom
    Účastník (Participant)

    tomass55: Mne na Asus EEE za 250e nabieha system rychlejsie ako znamemu na Asuse za 1100e. To je argument dost vytrhnuty z kontextu :)

    #240656
    tomass55
    Účastník (Participant)

    Ja som pri tej Toshibe nepoukazoval až tak úplne na vzťah ceny a štartu. Ale na to, že nemôže porovnávať MB s notebookom za 500 eur. MB sa dá stabilnosťou, spracovaním, dizajnom, ergonómiou … Porovnávať s notebookmi, ktoré sa mu cenou minimálne približujú, alebo ju prevyšujú.

    #240658
    JFK.
    Účastník (Participant)

    Ja som mal komp, čo štartoval 12 minút Win XP a ventilátor hučal ako keby ho išlo poraziť :D
    Ale má to svoje výhody…stíhate spraviť kávu, WCko skočiť, vypiť kávu :D a tak…pohoda :D

    #240660
    tomass55
    Účastník (Participant)

    Viem o čom hovoríš. Mám rovnakú skúsenosť :D :D Ale ako píšeš má to svoje výhody. Dojdeš domov stlačíš štart a ešte si stihneš aj čo to porobiť kým sa to naštartuje :D :D

    #240664
    dom
    Účastník (Participant)

    No ruku na srdce – toto je chyba jedneho kusu a nie nejake pravidlo. Vsetky PC ktore som mal fungovali niekolko rokov bez reinstalovania windowsu (alebo bez cistenia nejakymi specialnymi cistiacimi programami) a rozdiel v rychlosti oproti cistej instalacii bol minimalny. Potom vzdy skapal nejaky hardware – Windows nikdy.

    Pokial je clovek uplny laik a robi v tom bordel, tak mu to samozrejme “umrie” rychlejsie ako OS X, ale ta otazka of transformera mi prisla skor v zmysle: “ked mi Windows funguje bez problemu – preco by som mal prechadzat na OS X?”

    Neberte ako rypanie, len je tu vela prispevkov typu: “lebo je to uplne najsamskvelejsie” co mu asi velmi nepomoze. :)

    #240666
    Julien
    Účastník (Participant)

    JFK: presne moj pripad pocitac 5 min kim sa dostal len k heslu a potom este dalsich 5 na nacitanie…sekal pri sputenom google chrome s jednou zalozko a k tomu winamp :D :D najnovsia hra carbon na strednej grafike
    s ventilatorom problem nebol ale cd-cko sa tocilo jak keby som tam vlozil sekeru do tej cd-rom :D
    a este detail nedal sa prebudit z usporneho modu :D :D
    raz som mal zaseknutu spodnu listu 8 hodin :D ale s vyhodami suhlasim vzdy si stihnem umit zuby niekedy aj osprchovat :D
    ale ako dom hovori nieje to pravidlo ja som nebol nejaky kludny uzivatel asi kazdy tyzden sa mi stavalo ze som mal volneho 5 MB na HD a restarty a ked zamrzol tak som klikal a klikal a a ctrl alt delete :D secko ale da sa vydrzat s winom pohode pokial ste normalni ale mne skor prislo ze transformer hlada nieco poriadnejsie predsa jeho brat je na strednej sa mi zda ze pisal

    #240668
    Guess
    Účastník (Participant)

    no jo vsetko je o tom ako to budes pouzivat, pretoze tak ako sa ti moze zosypat Win tak sa ti moze zosypat Mac.
    co sa tyka software tak na windows je toho strasne vela ale o kvalite je tazko hovoril, z toho software co je v ponuke je mozno tak 20% kvalitny a potom shit, na mac je to prave opacne, ale zas skoro vsetko co k normalnemu fungovaniu potrebujes mas uz v zaklade a je lepsie pouzivat build in applikacie (mne to vyhovuje).
    a Slovencinu davat na OS je cisty nezmysel (vynimkou mozu byt 50rocne uctovnicky :D, bez urazky).

    #240670
    Julien
    Účastník (Participant)

    Guess tie pisu na pisacich strojoch :D :D

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 52 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.