porovnanie WIN vs OS X, resp. Apple vs. WIN PC diel 2.

Domov Diskusné Fóra Pomoc: hardware porovnanie WIN vs OS X, resp. Apple vs. WIN PC diel 2.

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 35 )
  • Autor
    Príspevky
  • #57031
    robo22
    Účastník (Participant)

    7) Boot Camp je blbosť, Parallels desktop poriadne nefunguje, WMware fusion som neskúšal. Ak WMware funguje, ešte ho odladia a zrýchlia prekrývanie WIN a OS X plochy, je MAC ideálne riešenie. Bootcamp je blbosť pre to, lebo efektívne pracujúci človek potrebuje jeden systém, jedny poznámky, jedny bookmarky, jeden archív pošty, jeden súborový systém atď. Macbook je za súčasného behu MAC OS a WIN XP na jednej prekrytej ploche DOSŤ pomalý.

    8) Čo sa týka OS X a WIN, aj tak si myslím, že skôr či neskôr dospejeme k softvéru, ktorý bude unifikovaný, bude bežať na webe a bude prístupný bez ohľadu na operačný systém. Už aby to tu bolo. MAKROSOFT má ale taký dobrý marketing, že 85 % bežbej pracovnej sily sveta pracuje na Windowsoch (zvyšných 10 % sú IT-čkari a 5 % ostatné, špecializované OS), a čo je ešte horšie, z tých 85 % podľa mňa 80 % používa dennodenne Winword, Excel a Outlook a tých 5 % nemá dosť peňazí na to, aby si office kúpili alebo dosť skúseností na to aby si ho stiahli a crackli.

    9) Macbook je pekný.

    10) Macbook je naozaj pekný.

    11) Všetko čo som uviedol pod bodmi 1 – 10 je síce pekné, ale keď si ešte raz prečítate bod 8, zistíte, že Macbook na praktickú prácu nemôžem použiť a teda je pre mňa ZBYTOČNÝ. Dôvody sú nasledovné:

    1) Ako väčšina ľudí, v práci mi 90 % času beží v mašine soft, ktorý je len pre WIN.
    2) 90 % času píšem vo Worde, trochu počítam v Exceli a masívne mailujem a úkolujem v Outlooku.
    3) Windows Office je nielen najpoužívanejší, ale aj najlepší kancelársky balík na svete. To mi nikto nevyvráti. Navyše, za dané peniaze neexistuje lepší nástroj na organizovanie činnosti malej firmy (do 10 ľudí), ako je Outlook 2007.
    4) Najlepšia a najpoužívanejšia funkcia Wordu a Outlooku je slovenský spell checker. Žiadny z existujúcich kancelárskych balíkov pod Mac OS nemá funkčný spellcheck a plnú slovenskú podporu, čo neuveriteľne znižuje kvalitu a efektivitu práce.
    5) Pre tých ktorí by chceli namietať k bodu 4 doplním, že Open Office, Neo Office a podobné free softy nikdy nemali, nemajú a nikdy nebudú mať kvality softu vyvíjaného za ťažké prachy 20 rokov najväčšou softvérovou firmou na svete. Navyše, keď 99 % ľudí okolo Vás používa Word, Excel o Outlook, nezostáva Vám nič iné ako používať ich tiež, pretože free kancelárske balíky neboli, nie sú a nikdy nebudú 100 % kompatibilné s Office štandardom. Neriešim prečo to tak je, či je to správne alebo nie, proste konštatujem najväčší problém celej debaty okolo WIN vs. MAC.
    6) Pre tých, čo by chceli namietať k bodu 5 zopakujem: ABSENCIA PRÁCE SO SLOVENČINOU (napr. aj v databázach, kontaktoch a na úrovni systému) + ŽIADNY SLOVENSKÝ SPELL CHECK + NEFUNGUJE ŠPECIALIZOVANÝ SOFT, BEŽIACI LEN POD WIN + ŽIADNE OBĽÚBENÉ HRY.

    7) Po 10 rokoch s WIN sa naozaj nedá zvyknúť na každodenné fungovanie s novým systémom a všetkými novými skratkami tak, aby človek mohol normálne efektívne pracovať…

    Aby som to skrátil, zhrniem to:

    Po cca dvoch mesiacoch som Macbook predal, kúpil som si malý Siemens, rozdiel som minul na dovolenku a bola spokojnosť.

    Macbook zostal príjemnou spomienkou na niečo, s čím som sa úplne nestotožnil…

    Windowsy bežia ako tak, občas dlho bootujú, občas sa zosypú, ale je to zlo, s ktorým sa dá žiť. To, že ich tak raz za pol roka treba preinštalovať a že mi na pozadí bežia aspoň tri ochranné programy kvôli tomu, že som pripojený na nete, považujem tiež za nutnú daň.

    Opäť som 100 % kompatibilný so zvyškom môjho pracovného sveta a môžem používať firemný soft bez toho, aby som mal dva počítače.

    Pred dvoma týždňami som videl posledný WMware Fusion a funkčné, celkom svižne behajúce WIN XP na Macbook Pro.

    Videl som aj Office for Mac 2008, ktorý síce nie je výhra a je pomalší ako ten 2004, ale je to snáď krok správnym smerom, hoci tiež nie je 100 % kompatibilný a keďže ho robil MAKROSOFT, bude s najväčšou pravdepodobnosťou celý nanič.

    Vyšla aj nová verzia Macbook Pro a staršie verzie zlacneli.

    Macbook Pro je rýchlejší, krajší a má väčší displej ako Macbook.

    Macbook Pro má tiež z druhej strany displeja také to svietiace jabĺčko ako vo filmoch.

    Macbook Pro má, čo sa týka OS, tie isté problémy ako Macbook, spomínané vyššie a je teda pre mňa ťažko použiteľný.

    Macbook Pro má rovnakú absenciu slovenčiny a WIN Office ako Macbook. Navyše stojí dvakrát toľko ako normálny notebug.

    VČERA SOM SI HO OBJEDNAL A ZAJTRA SI HO IDEM ZOBRAŤ.

    A viem, že sa budem z neho TEŠIŤ. Apple je totiž jediný skutočne OSOBNÝ počítač na svete. A vôbec mi nevadí, že Apple má práve na tom postavený celý marketing. Teším sa.

    #121215
    simumarek
    Účastník (Participant)

    Až na to že by som ťa za slovo notebug asi utĺkol :-D je to celkom pekne napísané a v podstate aj pravdivé :)

    #121216
    DoNaLd
    Účastník (Participant)

    Na toto cele tu mozem povedat len jedno slovo: Demagogia !

    #121217
    DoNaLd
    Účastník (Participant)

    To by som kludne ako ja neodbornik ale prakticky clovek, ktory vyuziva Zdravotnicke sluzby porovnaval, aky na hovno stav je v zdravotnictve na SR o proti CR. Ale opytam sa, aku informacnu hodnotu by malo toto moje porovnanie ? ZIADNU ! .. je sice pekne, ze si sa to snazil zo svojho pohladu vykreslit tvoju realitu Apple vs. M$ .. ale vo vela veciach nemas pravdu a nie si si vo vela veciach isty, co tvrdis. Pouzivas % vycislenia, ktore si si viacmenej strelil od brucha a v podstate ani nerozumies tomu, co znamena vyvijat pre nejaku platformu nejaky program. Vobec nemas nikde uveden, ake specialne programy pouzivas, koli ktorym musim mat Windoze a ani nikde nemas spomenute, ake programy si skusal na MacOSX pouzivat na miesto tychto tvojich zazitych z Windoze platformy.
    Preto ta sklamem, ale tento tvoj prispevok sa ani z daleka nepodoba realite ale presne vystihuje IT negramotnost a neznalost daneho uzivatela. Takychto tvrdeni (ale trosku tvrdsich) najdes spustu na strankach tohto samozvaneho pocitacoveho experta “http://cs.wikipedia.org/wiki/Radek_Hulán” …

    #121221
    robo22
    Účastník (Participant)

    Ad DoNaLd:

    Po prve – Nie som Hulan a ani prispevok nemal vyzniet tak, ze by niekoho obvinoval. Naopak, bola to snaha o sice uplne subjektivne, ale o porovnanie skusenosti s oboma svetmi.

    Po druhe: V podstate mas pravdu. Natlacil som do toho prispevku vsetko mozne, subjektivne, aby som sa dozvedel viac nazorov od userov fora, kedze (a opat mas pravdu), takychto clankov je na nete vela, ale takmer vsetky komentare su skor invektivami ako snahou o konstruktivny nazor k danej veci. A prave ten ma zaujimal, lebo useri macblog fora pisu (povacsine) pekne, rozumne a konstruktivne.

    Po tretie: Mas pravdu, vycislenia v clanku su UPLNE z brucha, ani som nad nimi nerozmyslal. Nemam chut a cas robit statistiky, skor mi pasovali k textu. Prave preto, ze nie som odbornik na danu temu.

    Po stvrte: “vo vela veciach nemas pravdu a nie si si isty co tvrdis” – toto ja velmi dobre viem a ide mi prave o to, aby som sa dozvedel V KTORYCH VECIACH.

    Po piate: pouzivam Libellus a ASPI, pokial viem, oba su vylucne na WIN platformu, oba slovenske a u oboch firiem som sa pytal, ci robis verziu aj pre MAC. A nerobia. Na MAC OS teda bez dalsieho hladania tieto softy ani nic podobne neexistuje (okrem ineho preto, lebo su vyrobene na Slovensku).

    Po sieste: Ak sa moj pripevok vobec nepodoba realite, tak mi napis (ak mas cas), aka ta realita je, opakujem UCELOM prispevku bolo dozvediet sa nazory inych ludi a porovnat ho s tymi mojimi, prezentovanymi v clanku.

    #121225
    Macker2
    Účastník (Participant)

    Suhlasim s donaldom. Viac menej stvojich prispevkoch vidim ze si v podstate niaky office zamestnanec alebo zivnostnik a potrebujes office na tvoju pracu.

    Na toto ti staci notebook za 10.000 + linux + open office.

    Robo22 osobne si neviem predstavit ze by moja firma (medialka + creativa) fungovala na PC a Win proste to nejde a ked to nejde tak to fakt nejde ziadny iny dvovod ani nieje proste to nejde.

    #121226
    Kiko
    Účastník (Participant)

    Tvoje tvrdenie že na Mac je málo softu, či už free alebo plateného je nesprávne. Napíš čo ti chýba, resp. kde potrebuješ alternatívu k tebou nájdenému softu a určite ti niekto niečo poradí.
    Z môjho pohľadu mám na Macu po roku používania, omnoho viac softu ktorý aj používam, než čo som mal na mojom starom PC za celý život, nehovoriac o tom koľko ho mám spusteného naraz.

    #121230
    match
    Účastník (Participant)

    to robo22 :
    vidím, že si spravil peknú reklamnú kampaň windows/u konkrétne MS Office, ak si používal MacBook dva mesiace, a porovnávaš tieto dva mesiace s 10 ročným používaním windows/u tak je to absurdné. Preto ťa neberiem vážne, lebo na takého porovnanie treba mať iné skúsenosti ako 2 mesiace pozerania sa na MacBook.
    Hovoríš, že sú drahé, ale treba sa pozrieť aké majú vnútornosti a aké má ten tvoj siemens resp. fujitsu-siemens parametre. Také ako celeron u MacBooku nenájedeš. Okrem toho aj Win nootebok sa dá kúpiť našlapaný ako MacBook a je takisto drahý. Pozri si SonyVaio, s 4GB ram, najnovším procesorom a hneď uvidíš, že je ešte drahší ako Macbook.
    To, že MS Office je ok program súhlasim, ale to je asi to jediné, v čom máš pravdu.
    A ešte jedná vec, keď si bol mladý a učil si sa na Win PC, tiež si ho vedel prvé dva mesiace iba zapínať a vypínať. A takéto články už nepíš, lebo je to strata času, keď to má človek čítať. (notebug ??) inak peace.

    #121231
    renad
    Účastník (Participant)

    Je mi osobne ľúto ľudí, ktorí 90% času pracujú vo Worde, Exceli, PowerPointe a Outlooku. Nemajú totiž možnosť ďalšieho rastu. A kúpiť si Apple preto, že ho vidím v amerických filmoch … Okrem toho, v tých filmoch sa Apple objavuje snáď od svojho modelu Classic, a to je pekelne dávno.
    Neviem teda či je to tvoj prípad (nechcem nikoho uraziť), ale popisuješ to tak. Bolo pre teba úplne zbytočné investovať do Macbooku. Ďalej sa o tom rozpisovať ani netreba.

    Píšeš:
    Windowsy bežia ako tak, občas dlho bootujú, občas sa zosypú, ale je to zlo, s ktorým sa dá žiť. To, že ich tak raz za pol roka treba preinštalovať a že mi na pozadí bežia aspoň tri ochranné programy kvôli tomu, že som pripojený na nete, považujem tiež za nutnú daň.

    No ja by som nevedel a nechcel v takých podmienkach robiť. Podľa mňa sa ani nedá v takých podmienkach robiť.

    PS: Ak podstata článku mala zodpovedať nadpisu, tak to nevyšlo. A zobrať balík Microsoft Office ako základ pre porovnávanie OSX vs. WIN je urážlivé pre jednu aj druhú platformu.

    #121233
    Jalko
    Účastník (Participant)

    DoNaLd, demagogia a ziadna hodnota porovnania ? kolko len takych clankov uz na macblogu bolo :))

    MS office je proste naj, daleko daleko pred akoukolvek konkurenciou(ale aj to plati len o tom office pre Win)

    #121238
    vlasko
    Účastník (Participant)

    jaj musim zareagovat (pekne napisany clanok) v podstate pravda,ale:
    Mac si kupuje clovek ktory presne vie co chce…
    ak je niekoho praca zamerana na Office staci mu hocijaje PC (nic narocne)…
    aj tak nevyuzije skutocny potencial Macu..
    a co sa tyka profi strojov PC su zvycajne drahsie ako Mac Pro a co dostanes?
    Vistu,ktora je ako zla manzelka kladie blbe otazky aTi musis len pritakavat a odsuhlasovat :-)

    #121239
    renad
    Účastník (Participant)

    Pekné prirovnanie tej Visty.

    #121240
    vlasko
    Účastník (Participant)

    sorry za gra.chyby,ale je to trochu pravdive nie :-)

    #121244
    dzankou
    Účastník (Participant)

    :)

    #121246
    vlasko
    Účastník (Participant)

    omyl nikto tu neonanuje (aj ked je to udajne zdrave)…nikto tu netvrdi (okrem Stefana) ze ac OSX je najdokonalejsi operacny system..Za seba mozem povedat ze by som nemenil….vyhovuje mi aj ked win. ma tiez svoje vyhody…zalezi na Tebe…a priatelka by asi mala skocit do servisu..mne to fachci OK..

    #121247
    renad
    Účastník (Participant)

    Ešte by som mal jednu poznámku pre redakciu Macblog ohľadne oboch článkov:
    – porovnanie WIN vs OS X, resp. Apple vs. WIN PC diel 1.
    – porovnanie WIN vs OS X, resp. Apple vs. WIN PC diel 2.

    Takýchto diskusií je plný web. Väčšinou (nie vždy) končia jedovatými poznámkami, urážkami, a kto vie čím ešte. Jedného dňa to môže dopadnúť ako svojho času na mujmac, kde takéto “odborné” porovnania totálne devastovali vlastné témy. Subjektívne hodnotenia operačných systémov k ničomu nevedú, možno len k emóciam. A tieto články tým viac, lebo na základe MS Office hodnotiť OS X a WIN je proste nezmysel.

    Myslím si, že toto jednoducho nepatrí na macblog.
    Nikomu nič to nedá a ani nič nevyrieši.

    #121248
    dusko
    Účastník (Participant)

    Renad – Myslim ze tento clanok na macblogu uplne staci : https://www.macblog.sk/preco-zvolit-pocitac-apple.html
    a nema zmysel zbytocne plytvat casom na roznych porovnavaniach a pod.

    #121251
    vlasko
    Účastník (Participant)

    no a ja by som chcel tuto temu ukoncit…kedze je fakt blbost porovnavat OS s Win a podobne kazdemu sedi nieco ine ved o tom to preboha je…takze otvorim si profil R. Hulana a stiahnem si jeho fotku ….ked mam tazku depku tak si to jednoducho otvorim…a funguje to…pomaha to.a takych je na aj na slovensku dost….vela stastia

    #121262
    zero0x
    Účastník (Participant)

    velmi velmi pekne

    ja by som len tolko dodal, ze do business sfery sa naozaj viacej hodi windows

    ja si coskoro idem kupit macbook (dufam, ze za take 2 tyzdne uz bude na stole). no nie som business sfera. vecsinou pouzivam linux, a je to vyborny OS. som programator, linux splna vsetko. ale je pomaly. a pada a mrzne a malo veci funguje. ale som na nom zavisly, pretoze som programator, a tak velmi som si zvykol na programovanie pod linuxom, ze bez Vim by som neprezil ani hodinu prace :)

    preto chcem mac. Mac je uzasne spojenie sily UNIXu, a bfu-interface windowsu :)

    a obdivujem ta, ze si si objednal zase macbook pro :) pre mna ako studenta je take nieco nerealne

    tolko odo mna, uzi si macbook pro, ja presne takto planujem, ze si kupim pro, az mi dosluzi macbook..

    #121265
    EmElEn
    Účastník (Participant)

    Pekný flame… Kašlite na to…

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 35 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.