Pls o radu,MacBook Pro (Retina, 13-inch, Late 2012) vhodný na foto ?

Domov Diskusné Fóra Pomoc: hardware Pls o radu,MacBook Pro (Retina, 13-inch, Late 2012) vhodný na foto ?

Zobrazuje sa 14 príspevkov - 1 až 14 (z celkového počtu 14 )
  • Autor
    Príspevky
  • #100845
    veducki
    Účastník (Participant)

    Ahojte.

    Prosim znalych o radu, mam moznost kupit za celkom vyhodnu cenu a vo velmi dobrom stave tento Macbook Pro s retinou 13 inch , je to verzia Late 2012 s tymito parametrami : http://support.apple.com/kb/sp658 ,len by som rad vedel ci postaci tato konfiguracia- vykon na upravu-editing fotiek napr. V aperture , alebo v Lightroome, vie mi niekto v tomto poradit ? Na strih a upravu videa mi to sluzit nebude, len na kontrolu a upravu fotiek z mijej zrkadlovky Nikon.

    Ďakujem.

    #386148
    weritass
    Účastník (Participant)

    to ti staci skoro kazdy komp :D…

    #386156
    iMartin
    Účastník (Participant)

    Jasné, on by stačil aj na ten strih videa. Ak to má SSD, 8 GB pamäte a Retinu, je to na fotky maximálne vhodné.

    #386162
    veducki
    Účastník (Participant)

    No, ano ma to i5 procak a aj 8GB RAM a aj SSD 256 GB, ale o ten strih som sa pytal jedneho chlapika, a on mi vravel ze na strih cez Final Cut , tento Macbook nie je, ze vraj ma grafiku,len HD 4000 od intelu ,ze vraj to je malo, aj kvoli retine, ze ma co robit aj s vykreslovanim pre Retinu, tak neviem kde je pravda, ked ty pises ze by na tom siel aj strih cez Final Cut, to by som bol super spokojny a hned do toho isiel.

    Dakujem.

    #386164
    dfx
    Účastník (Participant)

    Staci aj na fotky aj na video.

    Len ak ma iba 128GB disk, tak moze byt potrebne casto kopirovat data na externy disk a z neho do mbp.

    #386166
    iMartin
    Účastník (Participant)

    Ak by si chcel počítač na pravidelné spracovanie obrovských video dát, tento počítač by si si nekúpil. Išiel by si rovno do Mac Pro za 7000 €. Napísal som iba, že „by stačil aj na ten strih videa“, čo znamená: iMovie s prstom v nose, Final Cut to tiež dá, ale nie 4 Full HD stopy so živými filtrami. Kapiš? :)

    Som si istý, že pri žiadnej foto knižnici sa nezmestíš na systémové SSD, takže externý disk určite potrebovať budeš. Top by bol prenosný Thunderbolt SSD ;)

    #386168
    mojemeno
    Účastník (Participant)

    len dodam ano, hd 4000 ma co robit aj s retinou, to ale neznamena, ze ten macbook nedokaze strihat video, len to nebude take svizne ako na mac pro :D

    #386169
    veducki
    Účastník (Participant)

    Aha, tak dakujem za info, islo mi hlavne o spracovanie foto,.ale ak by som v buducnosti chcel aj pre strih videa, tak ale nebudem kupovat Mac Pro, hned tu pisete o Mac Pro ZA 7000€ , to na slusny strih videa nestaci 27′ iMac s 16GB Ram, Fusion disk 3TB s i5 procakom a 2GB Grafikou za 2200 € ??

    #386333
    joer
    Účastník (Participant)

    jasne ze staci a bohate, MacPro je urceny uz pre vysokoprofi strizne, ja striham bezne na minimacu so 12 gb RAM staci to. netvoris celovecerny film v style holywoodu s tisickami specialnych efektov.

    #386343
    suley
    Účastník (Participant)

    na fotky v Lightroome mi staci 5 rocny MBP 13”, ano trosku som ho natunil (max RAM + SSD), pouzivam k tomu FireWire ext. HDD. Takze hento delo, ktore chces kupit bude uplne v poradecku.

    #386356
    veducki
    Účastník (Participant)

    Dakujem, za utvrdenie,idem do toho..,s tým Macbookom..Ale este mam jednu otazecku na joer-a ,aj na ostatnych,ktory s tym maju skusenost,.,nemas ziadny problem na Mac mini ? ak sa dobre pamatam ma to len takuto grafiku : Intel HD Graphics 4000 , je to v poriadku ? zvalda to strih cez Final Cut ?

    P.S : Potrebujem zostrihavat ,editovat -upravy atd-len svoje domace videa,prave pre to riesim aj nejaky HW na strih,ale vzdy som si myslel ze Mac mini na to nieje,ze bude treba az iMac, totiz ,mne by mac mini stacil,nakolko mam slusny 27″monitor od Dellu U2713HM,tak by som ho vyuzil,ak by ten strih s mac mini v pohode siel.

    Dakujem.

    #386373
    majdy
    Účastník (Participant)

    veducki:

    Dá sa samozrejme strihať aj na HD 4000, neni dôvod, prečo by sa nedalo, avšak nečakaj nejakú prevratnú rýchlosť, hlavne pri renderovaní, skôr naopak…

    Mac Mini by som nebral, je to starý model, so starým výkonom a najviac by ťa spomaľoval disk, kde nieje SSD, takže na strih sa ti oveľa, oveľa viac hodí MBPr (je priamo určený na foto a strih v teréne) prípadne ten iMac.

    Ak chceš Mac Mini a máš čas počkal by som na upgrade na jeseň, ktorý bude veľký (ak bude). Ak potrebuješ hneď ber MBPr a pripoj ho cez HDMI alebo Thunderbolt k svojmu monitoru a máš dve zobrazovacie zariadenia, výkon, rýchlosť, plus využiješ svoj monitor.

    #386378
    Stormtrage
    Účastník (Participant)

    Ako povedal “majdy” v pohode sa da strihat na HD 4000 . No rozdiel medzi iMacom a Mac mini nieje len ten monitor iMac maju už dedikovanu grafiku(nvidiu) ktora je vykonnejšia ako integrovane od intelu tak preto ti možno niekto iny odporučal iMac ale tak nato čo ty potrebuješ bude ta HD 4000 v kombinacii s SSD plus ak zvyšiš Ram na nejakych 8 giga či viac tak to bude myslim stačiť :)

    #386389
    joer
    Účastník (Participant)

    To veducki: Macmini mam vytuneny 12 gb RAM a SSD disk + 500 gb hard klasicky. Na SSD Aplikacie a system, zalohujem cez FW na 1TB disk a druhy disk tiez 1 TB. Strih domaceho videa bez problemov, jasne ze vetraky hucia pri renderovani. Takze uvadzany iMac alebo MBPro ti budu stacit na Aperture a FinalCut bohate. Robim v Aperture fotky, jednoduche veci v Imovie a zlozitejsie vo FC. Silne masiny su dobre ze ked sa renderuje nejaky zlozitejsi projekt tak necakas 24 hodin, ale aj tak sa renderuje v noci a to ma nesere.

Zobrazuje sa 14 príspevkov - 1 až 14 (z celkového počtu 14 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.