iPhone 7 ani iPhone 8 si už v Nemecku nekúpite. Apple ho stiahol z obehu

Apple v Nemecku stiahol z obehu iPhone 7 a iPhone 8. Môže za to prebiehajúci súdny spor so spoločnosťou Qualcomm, ktorá v Nemecku žaluje Apple pre nevyplatenie licenčných poplatkov.

Qualcomm obvinil Apple hneď v niekoľkých krajinách za to, že mu odmietol vyplatiť viac ako 1 miliardu dolárov v poplatkoch za licencovanie technológií, ktoré používajú viaceré modely iPhonu vrátane dvoch vyššie spomenutých. Spoločnosť taktiež obvinila Apple za to, že obchodné tajomstvá zdieľal s treťou stranou – Intelom, ako aj za iné prečiny, ktoré zhoršili vzťah s významným technologickým hráčom.

Apple sa naopak bráni slovami, že “kampaň Qualcommu je len zúfalým pokusom odpútať pozornosť od skutočných problémov medzi našimi spoločnosťami. Ich praktiky na súde a aj v každodennom obchode škodí inováciám aj spotrebiteľom. Qualcomm trvá na vyplácaní horibilných súm na základe práce, ktorú nerobili a vlády po celom svete ich vyšetrujú pre ich správanie. Verdiktom súdu sme samozrejme sklamaní a chystáme sa proti nemu odvolať. Všetky modely iPhonu sú pre zákazníkov dostupné cez operátorov a predajcov v 4 300 lokalitách v Nemecku. Modely iPhone 7 a iPhone 8 nebudú počas odvolacieho procesu dostupné v 15 kamenných predajniach v Nemecku. iPhone XS, XS Max a iPhone XS ostanú dostupné vo všetkých našich obchodoch.”

Stiahnutie telefónov z obehu prichádza len deň po tom, ako Qualcomm oznámil, že zabezpečil 1,34 miliardy eur v dlhopisoch, teda čiastku, ktorá je požadovaná pre prípad, že by sa Apple úspešne odvolal a Qualcomm by bol nútený mu nahradiť ušlý zisk. Apple by podľa terajšieho rozhodnutia mal požadovať stiahnutie telefónu z obehu aj od partnerov a ďalších obchodov. Tí však nariadenie súdu zatiaľ nerešpektujú.

komentár
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť