iOS 12 a macOS 10.14 budú podporovať univerzálne aplikácie pre Mac, iPhone aj iPad

Včera sme sa dozvedeli prvé informácie o nových verziách iOS a macOS. Jednou z nich bude aj podpora pre univerzálne apky fungujúce na oboch platformách.

Podľa informácií od webu Axios, ktoré neskôr potvrdil aj Mark Gurman z Bloombergu, by sa mal Apple s iOS 12 a macOS 10.14 sústrediť miesto nových funkcií skôr na optimalizáciu. Novinky pôvodne plánované na tento rok tak budú zrejme odložené na ten ďalší.

Patriť by však medzi ne nemala podpora pre univerzálne aplikácie naprieč oboma systémami. Apple chce podľa najnovších informácií zjednotiť Mac a iOS, aspoň čo sa týka aplikácií v App Store. Spoločnosť by tak nasledovala Microsoft, ktorý sa so svojim Windows 10 snažil o to isté. Jeho Universal Windows Platform umožňovala vývojárom tvorbu jednej aplikácie, ktorá následne bežala na stolovom Windows 10, ako aj jeho mobilnej verzii.

Chystaný macOS 10.14 sa bude sústrediť na opravy a optimalizáciu, presne ako iOS 12

Správy o zjednotenom App Store prišli ešte minulý mesiac a teraz ich okrem Bloombergu potvrdzuje aj spomínaný Axios. V zásade by malo ísť o developerský framework, ktorý by umožnil tvorbu jednej aplikácie pre dotykové displeje a zároveň aj myš/touchpad. Podobne ako dnes používame rovnakú aplikáciu pre iPhone a iPad, jej rozhranie by sa dynamicky prispôsobilo zariadeniu.

To by značne zjednodušilo proces tvorby mulitplatformových aplikácií a taktiež rozšírilo katalóg dostupných aplikácií na Macu. Jedného dňa by dokonca mohlo viesť k zjednoteniu oboch platforiem pod jeden operačný systém, či využitiu ARM procesorov aj na Macoch.

Projekt v Appli momentálne označovaný pod prezývkou “Marzipan” by mal byť súčasťou pripravovaného iOS 12 a macOS 10.14. Obe budú ako každý rok predstavené toto leto na WWDC konferencii. Nasledovať bude beta test a na verejnosť sa dostanú niekedy v septembri.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť