iGenius: Život Steva Jobsa (7. časť)

S našou ďalšou minisériou sa pomaly dostávame ku koncu. V dnešnom článku sa budeme venovať Stevovi a jeho zdraviu, ktoré ho niekoľko krát donútilo z Apple na chvíľu odísť.

No aj keď nebol osobne prítomný, firmu viedol a keď mu bolo lepšie a bol dôvod ako iPad 2 či iCloud, ukázal sa na scéne aby svoje výtvory sám predstavil. Až do augusta 2011, kedy rezignoval na post generálneho riaditeľa Apple. Natrvalo.

< Predchádzajúca časť seriálu

Je Steve naozaj zdravý?

Počas niekoľkých rokov sa začalo čo raz viac diskutovať o Jobsovom zdravotnom stave. Objavili sa aj teórie o návrate rakoviny. WWDC v roku 2008 sa muselo zaobísť bez Steva. Tvrdilo sa, že Jobs mal obyčajnú chorobu a nasadené antibiotiká. V júli toho istého roku sa na konferencii ohľadom predajov Apple Jobs tiež neukázal.

Vedenie spoločnosti opakovane oznámilo, že Stevove zdravie je len a len jeho súkromná vec. Akcionári sa okamžite vzbúrili a tvrdili, že majú právo vedieť čo je Stevovi, pretože práve oni mu umožnili viesť Apple. Našťastie New York Times zverejnil rozhovor s Jobsom, ktorý bol mimo záznam. V ňom Steve tvrdil, že žiadna rakovina sa nekoná a nie je nijak ohrozený na živote.

steve jobs iphone

Falošná správa

Kuriózna vec sa stala v auguste v roku 2008. Agentúra Bloomberg omylom zverejnila 2 500 slovný nekrológ Steva Jobsa, ktorý obsahoval nevyplnené pole veku. Na vine bol oficiálne automatický publikačný systém. I keď za zverejnením nemusela stáť zrovna chyba. Možno sa jednalo o pokus zistiť, ako bude trh na takúto situáciu reagovať. Chyba bola rýchlo opravená.

No niektoré blogy a portáli sa toho chytili. Steve v Apple obežníku oznámil, že správy o jeho smrti boli značne zveličené. Hneď ako najbližšie po tejto udalosti vystúpil na javisku, bol na konci prezentácie bombardovaný otázkami na jeho zdravie. Prezentáciu teda predčasne ukončil a oznámil, že na takéto otázky už nebude odpovedať.

Aby toho nebolo málo, tak na Macworld Conference a Expo v roku 2009 mal záverečnú reč Phill Shiller. Zase sa objavili otázky ohľadom zdravotného stavu Jobsa. Chvíľu potom zverejnil Jobs na apple.com list, v ktorom ubezpečil verejnosť, že jeho zdravotné komplikácie boli spôsobené hormonálnou disbalanciou a ničoho sa nemusia báť.

Rezignácia 

Steve následne v internej komunikácii oznámil svojim zamestnancom, že jeho zdravotný problém je komplikovanejší, než si sám myslel a preto na 6 mesiacov sa z Apple stratil. Teda ohlásil svoju absenciu. To mu malo umožniť sústrediť sa na jeho zdravie. Generálnym riaditeľom sa stal opäť Tim Cook. No samozrejme umožnil Jobsovi zasahovať do strategických rozhodnutí. V apríli 2009 podstúpil Jobs transplantáciu pečene. Všetko sa zdalo byť na skvelej ceste. Jobs sa vrátil do Apple.

Ubehol takmer rok a pol po Jobsovom voľne a transplantácií pečene. No spoločnosť opäť ohlásila, že si Jobs zo zdravotných dôvodov berie dovolenku. V liste pre zamestnancov Steve oznámil svoj zámer opustiť firmu (spomenul aj operáciu) a poukázal na zdravotné problémy a nutnosť sústredenia sa na nich. Tim Cook mal v rukách opäť kormidlo. Jobs sa v Apple nezdržiaval, no ukázal sa napríklad na predstavení iPadu 2, či novej služby iCloud.

Úplný odchod Jobsa z Apple prišiel v auguste 2011. V jeho rezignačnom liste zarezonovala veta “už na svoje povinnosti a vysoké očakávania Apple nestačím.” Mnohým došlo, že jeho stav musí byť ozaj vážny. Inak by predsa tak ľahko neopustil to, čo miloval. Jeho extrémne chudý výzor hovoril za všetko.

List od Steva, ktorý bol zverejnený na stránkach Apple: 

 

Pre predstavenstvo a komunitu Apple:

Vždy som hovoril, že ak príde deň, kedy nebudem schopný plniť si povinnosti a očakávania ako generálny riaditeľ Apple, budete prví, komu o tom poviem. Bohužiaľ, ten deň prišiel.

Týmto rezignujem ako generálny riaditeľ Apple. Rád poslúžim, ak to bude predstavenstvo považovať za vhodné, ako predseda rady, vedúci a zamestnanec Apple.

Pokiaľ ide o môjho nástupcu, dôrazne odporúčam aby sme pokročili a menovali Tima Cooka ako generálneho riaditeľa Apple.

Verím, že najjasnejšie a najinovatívnejšie dni Apple ešte prídu. Teším sa na ich sledovanie a prispievanie z novej pozície.

V Apple som stretol najlepších životných priateľov a ďakujem vám všetkým za mnohé roky, ktoré som pracovať po vašom boku.

Steve

V našej minisérií budeme pokračovať nabudúce. 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť