Apple začal prijímať predobjednávky na Vision Pro a zverejnil úplné technické parametre

Apple dnešným dňom začal prijímať predobjednávky na svoj priestorový počítač Vision Pro a pri tejto príležitosti začala spoločnosť ponúkať množstvo príslušenstva, ako aj odhalila dôležité technické parametre.

Spolu so zahájením predaja totiž bola aktualizovaná produktová stránka Apple Vision Pro. Tam pribudla sekcia technických parametrov, vďaka čomu dnes vieme, že na výber bude z troch úložísk: 256GB, 512GB 1TB. Tie budú stáť 3 499 dolárov, 3 699 dolárov a 3 899 dolárov. Pritom je na výber aj možnosť kúpy na splátky na 12 mesiacov.

Čo sa displejov týka, Apple vraví o dvojici Micro-OLED displejov s celkovým počtom 23 miliónov pixelov, pričom displej dokáže pokryť až 92% celého farebného spektra DCI-P3. Na výber budú tri obnovovacie frekvencie, a to 90Hz, 96Hz100Hz, a čo sa týka videa, užívatelia môžu očakávať prehrávanie viacerých videí pri 24fps a 30fps bez trhania obrazu. Okrem toho Apple Vision Pro ponúkajú možnosť AirPlay mirroringu obrazu do ktoréhokoľvek podporovaného zariadenia. Teda do iPhonu, iPadu, Macu, Apple TV 2. generácie a novšej alebo kompatibilných Smart TV.

Procesor je už dlhšie potvrdený ako M2. Dnes však máme čierne na bielom, že sa jedná o 8-jadrový procesor so štyrmi vysokovýkonnými a štyrmi úspornými jadrami, a 10 grafickými jadrami. Ide tak o výkonnejší variant čipu. Súčasťou hardvérovej zostavy je aj 16-jadrový Neural Engine 16GB RAM. Špecifickým kusom hardvéru je čip R2, ktorý operuje s 256GB/s šírkou pásma a 12-milisekundovou latenciou medzi fotónmi.

Snímacia výbava je kapitola sama o sebe. Systém ponúka stereoskopický 3D kamerový systém s podporou snímania priestorových fotiek a videí. Apple spomína 18 mm objektívy s clonou f/2.00 a 6.5 stereo megapixelmi. Toto je výsledok spolupráce dvoch hlavných kamier. Svoj podiel na zážitku však má aj šesť kamier sledujúcich okolie, štyri kamery sledujúce oči, TrueDepth kamera, LiDAR Scanner známy z iPhone 12 Pro a novších, štyri moduly snímania zotrvačnosti, senzor blikania a senzor okolitého osvetlenia. Čerešničkou na torte je Optic ID bezpečnostný snímač rohovky. Ako to už býva pri Apple zvykom, po vzore Touch ID a Face ID, aj Optic ID je viazané na zariadenie, konkrétne na čip Secure Enclave. Po overení užívateľa poslúži na odomknutie okuliarov, osobných dát v aplikáciách, ale aj na nákup obsahu v iTunes Store a App Store.

Apple Vision Pro podporujú priestorový zvuk s dynamickým trackovaním hlavy. Okrem veľmi osobného zvukového zážitku, na mieru ušitého priestorového zvuku, to znamená zvukový ray tracing. Sledovanie lúčov je dnes populárne najmä v grafike, po zvukovej stránke však znamená realistickú úpravu zvuku v závislosti od prostredia. Headset okrem toho ponúka sústavu šiestich mikrofónov s priestorovým balancom. Headset je takisto kompatibilný s AirPods Pro 2. generácie s USB-C MagSafe puzdrom. Táto verzia puzdra sa vyznačuje vylepšeným čipom H2, ponúkajúcou prepojenie s Vision Pro s ultra-rýchlou odozvou.

Potvrdzuje sa, že headset ponúka Wi-Fi 6 (802.11ax) štandard, čo nemusí byť šťastné riešenie vzhľadom na fakt, že Apple už ponúka viacero produktov s kvalitnejším štandardom Wi-Fi 6E. Ten funguje na 6 GHz pásme, dosahuje vyššiu rýchlosť pripojenia, má nižšiu rušivosť signálu, avšak využijete ho len na iPhone 15 Pro a minuloročných Macoch. Prvá generácia priestorového počítača sa naďalej opiera o 2.4GHz a 5GHz pásma. Bezdrôtové pripojenie dopĺňa podpora pre Bluetooth 5.3.

Okrem toho za zmienku stojí, že zariadenie má váhu 600 až 650 gramov v závislosti od použitia svetelného tesnenia a od druhu čelenky. Na výber sú totiž dve – Solo Knit a Dual Loop. Batéria ako taká má váhu 353 gramov. A keď už je reč o batérii, vydrží do 2 hodín bežného používania alebo 2,5 hodiny sledovania videa. Apple tiež dodáva, že Vision Pro je možné používať počas nabíjania batérie.

Apple dodáva, že súčasťou balenia je aj puzdro, čistiaca handrička, 1,5-metrový USB-C nabíjací kábel a 30-wattový USB-C napájací adaptér. Napokon Apple dodáva, že minimálny vek na používanie produktu je 13 rokov. Toto dáva zmysel, nakoľko osobám mladším sa stále vyvíja zrak a viacero firiem poskytujúcich virtuálnu realitu, vrátane Sony, neberie zodpovednosť za poškodenie zraku.

komentár
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť