Apple vydal nové verzie operačných systémov iOS, macOS Sonoma, tvOS, watchOS a ďalších

Apple v týchto dňoch vydal nové aktualizácie operačných systémov pre všetky svoje zariadenia. Medzi kľúčovými nájdeme kolaboratívne playlisty pre Apple Music, či opravu vážnych bezpečnostných chýb vo WebKit rozhraní.

V rozhraní WebKit sa totiž nachádzali bezpečnostné chyby, vďaka ktorým bolo jednoduché spustiť vzdialený škodlivý kód. Tento problém bol opravený vo všetkých nových updatoch, na čele s iOS 17.3iPadOS 17.3, ako aj tvOS 17.3macOS Sonoma 14.3.

iOS 17.3 a iPadOS 17.3

Keď už sme pri samotných updatoch. Operačné systémy iOS 17.3 iPadOS 17.3, prinášajú novú funkcionalitu Ochrana odcudzeného zariadenia. Tá zvyšuje úroveň zabezpečenia telefónu a Apple ID tým, že niektoré akcie si vyžadujú použitie Face ID či Touch ID bez možnosti alternatívneho overenia pomocou kódu. Rovnako tak pribudlo Bezpečnostné pozdržanie, teda hodinové čakanie s povinnosťou ďalšieho úspešného biometrického overenia pred vykonaním takých úkonov, ako je zmena kódu či hesla k účtu Apple ID.

Aktualizácia tiež prináša kolaboratívne hudobné playlisty v Apple Music, teda možnosť spolupracovať na hudobných zoznamoch presne ako to umožňuje Spotify. Pozvaní užívatelia môžu pridávať a odoberať skladby alebo meniť poradie. Pridanou hodnotou oproti konkurencii je možnosť reagovať na skladby pomocou emoji.

Pribudla tiež podpora funkcie AirPlay v hoteloch, kde vo vybraných hoteloch bude možné streamovať obsah z telefónu či tabletu priamo do TV na izbe. Zmenou si prešla aj sekcia AppleCare a záruka. V tejto časti Nastavení si môžete odteraz pozrieť informácie o záručnom krytí ku všetkým zariadeniam pod vašim Apple ID. Finálnou užitočnou zmenou je optimalizácia detekcie nehôd pre iPhone 14 a iPhone 15.

Čerešničkou na torte je nové pozadie Jednota, vyzdvihujúce černošské dejiny a kultúru pri príležitosti Mesiaca černošskej histórie.

macOS Sonoma 14.3

Operačný systém macOS Sonoma 14.3 prináša podporu kolaboratívnych hudobných playlistov v Apple Music aj na počítačové obrazovky. Rovnako tak bola vylepšená sekcia AppleCare a záruka aj tu, užívatelia uvidia na jednom mieste informácie ku všetkým zariadeniam prihláseným pod toto Apple ID.

watchOS 10.3

Nositelia inteligentných hodiniek Apple Watch si prídu na svoje vďaka aktualizácii watchOS 10.3. Apple uvádza, že tento systémový update prináša nové funkcie, vylepšenia a opravy chýb, ako aj nový ciferník Kvet jednoty v rámci tohtoročného Mesiaca černošskej histórie. Aktualizácia má veľkosť približne 650 MB a pre jeho inštaláciu je už tradične treba zabezpečiť, že sú Apple Watch pripojené k nabíjačke, v dosahu iPhonu pripojeného k Wi-Fi a majú aspoň 50% stav nabitia batérie.

tvOS 17.3

Apple spolu s ostatnými systémami priniesol aktualizáciu tvOS 17.3HomePod 17.3 softvér pre tieto zariadenia. V ani jednom prípade Apple nekonkretizuje opravy a vylepšenia, môžeme sa však domnievať, že ide o všeobecné opravy chýb a vylepšenia stability a výkonu.

visionOS 1.0.1

Prekvapením je však, že Apple stihol vydať aktualizáciu operačného systému visionOS 1.0.1 pre ešte nevydané Apple Vision Pro okuliare. K aktualizácii nie sú dostupné žiadne detaily, je preto možné že ide o opravy chýb pred vydaním produktu. Ten sa len dnes dostáva k novinárom, influencerom a recenzentom, aby ohodnotili produkt pred jeho oficiálnym vydaním. Spustenie predaja je naplánované na 2. február v USA.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť