Apple po 10 rokoch zrušil vývoj vlastného auta

Písal sa rok 2014. Svetlo sveta uzreli prvé hodinky Apple Watch, svet si robil srandu z ľahko sa ohýbajúceho iPhone 6 Plus a na internete sa objavili informácie, že Apple vyvíja vlastné auto.

Apple mal mimoriadne ambiciózny plán – chcel priniesť svetu automobil, ktorý by bol skutočne autonómny. Dokonca až tak, že by nepotreboval volant a vodiča. Mal to byť osobný asistent na štyroch kolesách. O veľkoleposti týchto ambícií vypovedal už len samotný názov – Titan. No automobilový projekt končí podobne, ako rovnomenná ponorka. Teraz našťastie bez obetí na životoch.

Správu o ukončení projektu oznámil prevádzkový riaditeľ Jeff Williams približne 2 000 zamestnancom spoločnosti Apple práve dnes. Spoločnosť sa rozhodla zrušiť projekt po tom, ako doň investovala značnú sumu peňazí a začalo byť jasné, že automobilový trh nie je pre Apple vôbec rentabilný. Značnou ranou pod pás bol fakt, že pôvodná vízia v súčasnosti nie je uskutočniteľná. Či už po technologickej alebo legislatívnej stránke. Apple dal preto projektu poslednú šancu, a to s cieľom vyvinúť vozidlo s autonómnymi funkciami aspoň na úrovni Tesly. V takejto podobe by sme prvý model uvideli v roku 2026.

Z projektu však nezostalo nič, a v súčasnosti sa už zamestnanci dozvedajú, čo s nimi bude ďalej. Časť zamestnancov bola prevelená na vývoj AI pod vedením Johna Giannandreu. V dohľadnej dobe však Apple čaká vlna prepúšťania, kde zrejme najviac ohrozené budú pozície priamo sa týkajúce automobilového hardvérového inžinierstva. Na záver treba dodať, že na čele projektu sa vystriedali aj takí ľudia ako Bob Mansfield alebo Kevin Lynch, šéf Apple Watch. Lynchovi bol projekt zverený v roku 2021 s cieľom zmenšiť záber projektu, pričom by bol stále ekonomicky výhodný.

Zdroj: Bloomberg

komentár
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.