Apple oznámil nový bezpečnostný protokol iMessage, chystá podporu RCS

Spoločnosť Apple oznámila zásadnú bezpečnostnú aktualizáciu systému iMessage. Užívatelia používajúci tento textový protokol tak môžu očakávať ešte vyššiu úroveň ochrany pred potenciálnymi škodcami, a to aj v porovnaní s konkurenčnými platformami.

Apple označuje nový protokol ako PQ3, čo je skratka pre technológiu post-kvantového šifrovania tretej úrovne. Tento druh zabezpečenia myslí najmä na budúcnosť. Má chrániť užívateľov vo svete, kde by útočníci mohli mať prístup ku kvantovým počítačom. Spoločnosť však dodáva, že dnes zrejme ešte neexistuje tak výkonný kvantový počítač, ktorý by mohli útočníci využiť na dešifrovanie dát. Nevylučuje však, že útočníci môžu zbierať obrovské množstvo dát už teraz s tým, že jedného dňa, keď budú mať potrebný výkon k dispozícii, dôjde k prelomeniu súčasných bezpečnostných protokolov. Tento druh útoku označuje ako “Zbierať teraz, dešifrovať neskôr.”

Voči takémuto druhu útokov je už niekoľko mesiacov odolná aplikácia Signal. Konverzácie sú však chránené iba za predpokladu, že nikdy nedôjde k prelomeniu šifrovacieho kľúča. Apple sa preto rozhodol povýšiť toto zabezpečenie na ešte vyššiu úroveň, a to s použitím už známych vecí. Totiž, jeho platforma iMessage získala v uplynulých rokoch funkciu pravidelného prešifrovania a to priamo na zariadeniach. Kľúče sa aktualizujú a ukladajú do modulu Secure Enclave na zariadeniach s Touch ID alebo Face ID. A aby to mali útočníci ešte ťažšie, bezpečnostní inžinieri z Applu postavili vybudovali nový systém zabezpečenia PQ3 úplne od základov.

Novinka bude k dispozícii užívateľom už čoskoro s aktualizáciami iOS 17.4, iPadOS 17.4, macOS 14.4 a watchOS 10.4, a postupne dôjde k prešifrovaniu všetkých kompatibilných komunikácií.

Spoločnosť Apple okrem toho plánuje ďalšiu novinku, a to podporu protokolu RCS. Tento protokol bol v uplynulých rokoch terčom kritiky voči Applu. Prakticky totiž ide o obdobu iMessage pre Android a firmy ako Google či Samsung dlhší čas tlačili na Apple, aby zaviedol podporu tohto protokolu. Vo výsledku by podpora RCS znamenala, že komunikácia s Android užívateľmi by už nebola označená zelenou farbou. Zároveň by to znamenalo príchod takých funkcií, ako sú nálepky, reakcie alebo hlasové správy.

Dôvodom, prečo Apple mieni podporovať RCS vo svojich zariadeniach, však výnimočne nie je tlak Európskej únie. Tá síce donútila Apple, aby začal aspoň na jej území podporovať alternatívy k App Storu a priniesol iné ústupky voči konkurencii. S podmienkou podpory RCS však prišla Čína. Tamojší minister pre priemysel a IT totiž v júli 2023 predstavil novelu zákona, kvôli ktorej všetky nové zariadenia s podporou 5G musia podporovať RCS. A pretože Apple voči tamojšej komunistickej strane robil vždy ústupky, zatiaľ čo v EÚ obhajoval svoje záujmy zubami-nechtami, štandard RCS príde do aplikácie Správy už v druhej polovici roka 2024.

iMessage PQ3

Zdroj: Daring Fireball

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.