Čínske automobilky sú v šoku po tom, ako Apple zrušil svoje plány

Apple tento týždeň odštartoval zlou správou pre 2 000 zamestnancov. Spoločnosť sa totiž po 10 rokoch rozhodla zrušiť projekt vlastného automobilu. Časť zamestnancov bude presunutá na iné projekty, najmä AI, veľa ďalších však príde o prácu.

zrušení projektu informoval ako prvý portál Bloomberg s tým, že tisíce zamestnancov dostali informáciu o ukončení prác priamo od prevádzkového riaditeľa spoločnosti Jeffa Williamsa. Správa však nezasiahla len tých, ktorí sa priamo podieľali na projekte, ale dokonca aj viaceré, najmä čínske automobilové značky. Zrejme sa pritom môžeme dovtípiť, prečo.

Ako prvý takto svoj smútok verejne vyjadril šéf Xiaomi, Lei Jun. Zakladateľ a predseda firmy na sociálnej sieti Weibo povedal, že rozhodnutie Applu zrušiť práce na vlastnom elektromobile ho veľmi šokovali. Dodal, že rozumie, aké náročné je vyvinúť auto, Xiaomi však bude naďalej pokračovať vo svojom projekte. Nutno dodať, že firma, ktorá doposiaľ vyvíjala spotrebnú elektroniku, investovala dovedna 1,4 miliardy dolárov a najala 3 400 zamestnancov na vývoj modelu SU7.

Sklamanie nad zrušeným Apple autom vyjadril aj He Xiaopeng, predseda automobilky Xpeng. Naopak, pozitívne sa vyjadril CEO pekinskej automobilky Li Auto, Li Xiang. Ten na sieti Weibo vyhlásil, že rozhodnutie Applu opustiť trh automobilov a zamerať sa na AI je „absolútne správne“. Podľa neho sa umelá inteligencia stane čoskoro najvýznamnejším prvkom všetkých zariadení, služieb, aplikácií a transakcií. Je preto podľa neho správne, že Apple má záujem byť na vrchole pokroku.

O vyjadreniach lídrov čínskych automobiliek informoval portál South China Morning Post.

komentáre
  1. “ Zrejme sa pritom môžeme dovtípiť, prečo.”
    Sorry, ja som sa nedovtipil.

    To ze dvaja ludia povedali ze im to je luto tak co? Ake su dovody?

    1
    0
    1. Jeden z tých dvoch ľudí, ktorí vyjadrili ľútosť, sa oblieka ako Steve Jobs, prirovnáva sa k čínskemu Stevu Jobsovi a riadi firmu, ktorá vo svojom portfóliu ponúka množstvo produktov vrátane napríklad tabletov MiPad.

      0
      0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.