WWDC 2023: Apple predstavil iPadOS 17

Súčasne so systémom iOS 17 pre iPhone nesmel chýbať ani systém iPadOS 17 pre tablety iPad.

iPadOS 17 zdieľa viacero noviniek so systémom iOS 17 pre iPhone. Má však aj niekoľko exkluzívnych vecí a vylepšení. Tou prvou kvázi-exkluzívnou novinkou je redesignovaná zamknutá obrazovka. Áno, ide o takmer podobnú vec, akú minulý rok dostal iPhone. Zamknutá obrazovka je tak priestorom nie len pre customizované fotky, ale aj pre pekné wallpapery priamo od Applu, ako sú napríklad Planéty. A keď je už reč o nich, Apple pridal wallpapery všetkých planét slnečnej sústavy.

Väčší displej tabletu však znamená viac miesta na widgety. Áno, užívatelia si budú môcť pridať väčšie a interaktívnejšie widgety na zamknutú obrazovku. Napríklad pripomienky na dnešný deň bez toho, aby bolo treba odomknúť zariadenie a otvoriť aplikáciu. Alebo, ak pracujete v nadnárodnej firme, oceníte možnosť videnia až štyroch rôznych hodín. Spolu s tým prichádza podpora pre Live Aktivity, teda zobrazovanie relevantných výsledkov na zamknutej obrazovke, ako sú výsledky zápasov, informácie o letenkách alebo stav doručenia objednávky jedla.

Samotné widgety sú interaktívne, priam stvorené pre veľkú obrazovku. Užívatelia si tak môžu ovládať svoju smart domácnosť, prehrávanie hudby alebo odčiarknuť dokončené úlohy v Pripomienkach bez toho, aby widget slúžil len na zobrazenie vecí – je možné ho ovládať. Navyše to nie je určené len pre first-party aplikácie, vďaka WidgetKit rozhraniu bude možné rozšíriť widgetmi ktorúkoľvek aplikáciu.

Veľkou vecou je možnosť vypĺňať PDF dokumenty na iPade cez vylepšené Automatické vypĺňanie (Autofill). iPadOS 17 využíva strojové učenie na to, aby vedel identifikovať polia na zadávanie obsahu a umožní vyplniť niektoré položky celkom automaticky – napríklad meno, telefón, e-mailovú adresu, adresu trvalého bydliska či PSČ. Tieto veci si vie iPadOS vytiahnuť z aplikácie Kontakty.

Podpora úpravy PDF pribudla aj do aplikácie Poznámky. V najnovšom update užívatelia dostanú nové spôsoby organizovania, čítania, písania pripomienok a spolupráce na PDF dokumentoch. Navyše, PDF dokumenty integrované do Poznámok sa teraz objavujú vo svojej plnokrvnej podobe, vďaka čomu je možné sa v nich ľahko orientovať, najmä ak ide o obsiahle dokumenty s početným množstvom strán. A zmeny takto doplnené do PDF dokumentu sa v ňom automaticky uložia, takže následne môžete PDF dokument s anotáciami zdieľať. Nechýba ani možnosť spolupráce cez iCloud.

Aplikácia Správy sa dočkala novej funkcionality a dizajnu podobne, ako na iOS 17. Teda všetky mini-aplikácie budú ukryté v samostatnom (+) tlačidle vedľa zadávacieho poľa. K tomu je treba rátať s rozšíreným vyhľadávaním s možnosťou použitia filtrov, prevádzanie prijatých hlasových správ na textové, možnosť odpovedania na konkrétnu správu švihnutím prsta zľava doprava, či zdieľanie polohy v reálnom čase. A nechýbajú ani nové Živé nálepky, ktoré si užívateľ môže či už stiahnuť z App Storu alebo vytvoriť sám zo svojich Fotiek.

FaceTime takisto prináša podporu zanechania odkazu v prípade, že kontakt nedvíha, a to ako v podobe hlasovej správy, tak vo forme krátkeho videa. K tomu sú súčasťou aj Reakcie, teda interaktívne AR efekty aktivovateľné pomocou ručných gest. Táto funkcionalita je dostupná pre iPad 10. generácie (2022), iPad Air 4. generácie (2020), iPad mini 6. generácie (2021) alebo iPad Pro s M1 procesorom, a všetky novšie. Čerešničkou na torte je možnosť telefonovania cez Apple TV 4K a využitia iPadu ako kamery. Vyžaduje to však Apple TV 4K 2. generácie (2021) alebo novšie zariadenie.

Praktické novinky obdržal prehliadač Safari. Prináša používateľské profily, kde sa správanie prehliadača mení v závislosti od toho, či ste doma, v práci alebo v škole. Podľa toho sa prispôsobia nielen otvorené záložky, ale aj história prehliadania, akceptované Cookies či zoznam obľúbených. Režim súkromného prehliadania teraz vyžaduje odomknutie cez Face ID alebo Touch ID podobne, ako v minulom update za tento zámok prešli Skryté fotky v aplikácii Fotky. K tomu v prehliadači boli pri anonymnom, resp. súkromnom prehliadaní úplne odstránené trackery na sledovanie užívateľa.

Po rokoch sa tiež dočkáme aplikácie Zdravie pre iPad. Tabletová verzia aplikácie je detailnejšia a môže sa prakticky osvedčiť v medicíne vďaka prehľadnému zobrazovaniu informácií na väčšej obrazovke. Sekcia Obľúbené má nový dizajn a nechýbajú hlbšie pohľady na Trendy, Highlight a detailné interaktívne grafy. Takisto je možné si sledovať lieky či menštruačný cyklus. A novinkou bude tiež možnosť zadávania svojej momentálnej nálady alebo dennej nálady podobne, ako to robí napríklad aplikácia VOS pre psychické zdravie.

Apple tiež uvádza, že Freeform má nové nástroje na kreslenie, podporu funkcií Hover, Tilt a Snap to Shape pomocou Apple Pencil, možnosť pridávania prepájaní a tvarov na ktorýkoľvek objekt alebo navigačná funkcia Follow Along pre ľudí, s ktorými budete svoju interaktívnu plochu zdieľať. Stage Manager pre zmenu prináša väčšie možnosti zmeny pozície a veľkosti okien aplikácií. Novinkou je tiež podpora vstavaných webkamier na externých monitoroch.

iPadOS 17 bude dostupný na jeseň pre všetkých užívateľov, pričom už teraz je k dispozícii vývojárska beta a budúci mesiac bude vydaná verejná beta. Systém bude dostupný pre iPad Pro 2. generácie (2017), iPad Air 3. generácie (2019), iPad 6. generácie (2018), iPad mini 5. generácie (2019), a všetky novšie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.