WWDC 2023: Apple predstavil iOS 17 pre iPhone XS a novšie

Prvou softvérovou novinkou tohtoročnej konferencie WWDC je predstavenie operačného systému iOS 17. Zároveň ide o systém, ktorý vyjde len pre iPhone XR, iPhone XS a novšie. Medzi ne patrí aj iPhone SE 2. generácie (2020).

Kľúčovým miestom, na ktoré sa Apple rozhodol zamerať, je komunikácia. Tú na iPhone tvoria hneď tri aplikácie – Telefón, FaceTime a Správy. Prvou zásadnou zmenou je úprava vizitiek. Boli priamo inšpirované zamknutými obrazovkami z minuloročného iOS 16, a užívatelia si tak môžu priradiť ku kontaktom fotografie či Memoji a nastaviť font, ktorým sa zobrazí meno daného užívateľa. V ázijských jazykoch ako sú čínština a japončina navyše nechýba možnosť vertikálneho zobrazovania mena. Vďaka CallKit rozhraniu bude možné túto funkcionalitu ľahko implementovať aj do aplikácií tretích strán ako je WhatsApp či Viber.

Tieto „vizitky“, alebo ako ich Apple nazýva, Plagáty kontaktov, je zároveň možné nastaviť aj sebe samému a svoju vizitku budete môcť zdieľať s inými užívateľmi pomocou NameDrop. Je to AirDrop, len určený na vymieňanie si kontaktov priložením telefónov (alebo Apple Watch Series 6 a novšie) k sebe. Okrem toho sa AirDrop dočkal možnosti rýchleho zdieľania obsahu či spustenia SharePlay priložením telefónov k sebe. Umožní to spoločne počúvať hudbu, sledovať filmy alebo hrať hry. Pri zdieľaní obsahu je odteraz možné sa od seba vzdialiť, fotografie a videá sa užívateľovi v prípade vzdialenia sa odošlú cez iCloud. Spolu s tým dostanú vývojári k dispozícii vylepšené SharePlay API.

Ďalšou novinkou je Live Voicemail, teda Živá odkazová schránka. Odkazovač tak podporuje transkripciu hlasu na text, pričom o správny preklad sa stará Neural Engine priamo v zariadení. Zachováva sa tak súkromie. Pokiaľ je nejaký hovor identifikovaný ako spam, automaticky dôjde k jeho zloženiu a takýto užívateľ nebude mať možnosť zanechať správu. Žiaľ, dostupné je to len v angličtine.

FaceTime prináša možnosť zanechať odkaz, a to ako vo forme hlasovej správy, tak vo forme krátkeho videa. Videohovory sú navyše teraz „expresívnejšie“ vďaka podpore Reakcií, čo je možnosť vkladania krátkych AR animácií do videa. Napríklad vyjadrenie emócií pomocou srdiečok, balónov, ohňostrojov, laserov či dažďa. Tieto efekty je možné aktivovať rôznymi gestami a vďaka CallKit funkcionalite ich bude možné používať aj v aplikáciách tretích strán ako je Zoom alebo Microsoft Teams. Vyžaduje to však iPhone 12 alebo novší.

Novinkou je tiež príchod FaceTime na Apple TV 4K. Užívateľ môže využiť svoj telefón ako kameru, kým druhú stranu uvidí na veľkej obrazovke. Continuity Camera funkcionalita, ktorá slúžila napríklad na skenovanie dokumentov pomocou iPhonu priamo na Mac, teraz umožňuje vyvolať hovor priamo na Apple TV alebo – ak už užívateľ začal hovor na telefóne – môže ho preniesť priamo na televízor. K tomu nechýba ani podpora Center Stage pre centrovanie účastníkov videohovoru. Funkcia je podporovaná na Apple TV 4K 2. generácie a novších (A12 Bionic a novšie; 2021).

Správy sa dočkali takisto novej, rozšírenej funkcionality, ako aj lepšieho upratania prvkov. Novinkou je, že mini-aplikácie majú teraz domov v tlačidle (+) vedľa poľa na písanie správ. Nájdeme tu všetko, od fotografií a príloh až po nové, Živé nálepky. Užívatelia nie sú viazaní len na nálepky, ktoré sa dajú stiahnuť z App Storu, ale môžu si vytvárať vlastné, podobne ako to umožňuje do určitej miery napríklad WhatsApp. Stačí podržať fotografiu, z nej sa dá vytiahnuť objekt, doplniť o efekt, a následne sa dá táto nálepka poslať buď samostatne alebo priradiť k niektorej už existujúcej správe v komunikácii. Vlastné nálepky je tiež možné vytvoriť z Live Photos; takéto stickery budú animované. API bude možné využiť aj v aplikáciách tretích strán.

Správy tiež ponúkajú nové filtrované vyhľadávanie, kde je možné zadať adresáta, ktorému bola správa poslaná, a skĺbiť to s hľadaním slova, ktoré malo byť súčasťou správy. Teda ide o podobný systém ako má napríklad Slack či Discord. Pribudla tiež šípka s možnosťou návratu na prvú neprečítanú správu, čo je obzvlášť praktické pri skupinových konverzáciách. Nechýba ani podpora zdieľania lokality v reálnom čase tak, ako to má Messenger a WhatsApp. Po ich vzore tiež pribudne možnosť odpovedať na správu švihnutím zľava doprava. Špecialitou je možnosť prevodu hlasovej správy na text. Toto je praktické či už v prípade, keď nemôžete počúvať hlasovú správu, alebo máte vo svojom zozname kontaktov človeka, ktorému poviete, že nemôžete počúvať hlasové správy a on vám následne pošle desať takýchto správ. Drobnosťou je možnosť automatické mazania jednorázových verifikačných kódov po tom, ako boli použité.

Zaujímavosťou je tiež funkcia Check In. Jedná sa o automatické odoslanie správy, ak člen rodiny alebo kamarát príde bezpečne na miesto, kam má namierené. Pokiaľ užívateľ mešká, iPhone dá užívateľovi 15 minút, než upozorní váš kontakt, že niečo nie je v poriadku. Následne sa príjemcovi dočasne zazdieľa aktuálna poloha, stav batérie a signálu meškajúceho. Toto všetko je zároveň end-to-end šifrované kvôli ochrane súkromia.

Novinky sa týkajú aj klávesnice. A to konkrétne jej funkcie, ktorá čelí najväčšiemu posmechu. Autocorrect dostal zásadný upgrade s takzvaným „Transformer Language Model“, čo Apple prezentuje ako špičkový machine learning systém, fungujúci priamo na zariadení vďaka Neural Engine. Zariadenie sa tak učí, ako užívateľ píše a do budúcna vie podstatne lepšie opraviť texty a dokonca vie predvídať, čo chce užívateľ ďalej napísať. Vďaka ML už autocorrect zvláda opravu celých viet, nie len jednotlivých slov. Pokiaľ zariadenie (iPhone 12 v angličtine) predpovie zvyšok vety, užívateľovi už len stačí stlačiť medzerník na vloženie hneď niekoľkých slov. Novinka je dostupná pre vybrané jazyky ako sú arabčina, holandčina, nemčina, hebrejčina, kórejčina, taliančina, poľština, portugalčina, rumunčina a thajčina. Angličtina, francúzština a španielčina vyžadujú iPhone 12 a novší. Vylepšené bolo tiež diktovanie, ktoré takisto využíva nový, presnejší model rozpoznávania hlasu.

Widgety boli takisto vylepšené. Po novom už neslúžia len ako mini-aplikácie ukazujúce informácie, ale dá sa s nimi reálne pracovať bez otvorenia aplikácie. Umožní to ovládať hudbu, škrtať úlohy v Pripomienkach alebo rýchlo ovládať inteligentnú domácnosť. Takéto widgety sú dostupné na domovskej obrazovke, zamknutej obrazovke a tiež v novom StandBy režime.

StandBy Režim je praktický, ak si užívateľ nabíja svoj telefón na stojane (otočený nabok). Užívatelia si môžu prispôsobiť, ako má vyzerať StandBy – nastaviť si veľké hodiny cez celú obrazovku, prípadne fotky alebo už spomínané widgety. Napríklad horoskop z aplikácie Co-Star, a popri ňom kalendár. Alebo najnovšie upozornenia či prichádzajúce hovory. A pre náročnejších užívateľov, ktorí potrebujú vedieť správne informácie v správny čas, sú tu Smart Stacks, ktoré podporujú zobrazovanie správnych widgetov v správny čas. Špeciálne túto funkciu ocenia užívatelia, ktorí využívajú MagSafe nabíjacie stojany.

Menšou novinkou je podpora offline Maps, kde si užívatelia môžu, podobne ako to umožňujú už dlhší čas iné aplikácie, stiahnuť detailnú mapu konkrétnej lokality a využívať v nej detailnú navigáciu. Zahŕňa to aj výpočet príchodu do destinácií či hľadanie zaujímavých miest (napr. podnikov) v danej lokalite. Je tu tiež podpora vyhľadávanie nabíjacích staníc v reálnom čase alebo objavovanie turistických chodníkov, zatiaľ však len v USA.

Bezpečnosť zariadenia bola povýšená. Safari má vylepšenú ochranu v rámci Súkromného prehliadania. Chráni užívateľa ako pred trackermi, tak pred inými užívateľmi, ktorí môžu mať prístup k zariadeniu. Funkcia sa napríklad uzamkne, keď sa nepoužíva, pokročilá ochrana pred trackingom a digitálnymi odtlačkami užívateľa pre zmenu chráni užívateľa pred otravnými cielenými reklamami. Okrem toho do prehliadača pribudli Užívateľské profily. V závislosti od toho, či ste doma, v práci alebo v škole, sa menia nielen záložky, ale aj história prehliadania, dostupné rozšírenia, akceptované Cookies a zoznam obľúbených. Užívatelia takisto ocenia responzívnejšie vyhľadávanie so zvýraznenými výsledkami, ako sú napríklad výsledky zápasov.

A keď je už reč o vyhľadávaní, Spotlight teraz disponuje podporou pre Skratky aplikácií, ktoré sa budú takisto zobrazovať medzi výsledkami. Navyše, Apple si sľubuje od nového rozhrania s priamočiarymi ikonkami lepšie a pohodlnejšie vyhľadávanie obsahu.

Medzi ďalšie, menšie novinky patrí možnosť zdieľania hesiel s vybranými kontaktmi v iCloud Keychain a to vrátane možnosti zmeny hesla. Takisto je možné zdieľať AirTag s piatimi ďalšími užívateľmi, ktorí tak môžu tiež sledovať polohu niektorej veci pomocou aplikácie Nájsť.

Cestujúci užívatelia ocenia podporu AirPlay v hoteloch. Za predpokladu, že sa na hotelovej izbe nachádza televízor, ktorý podporuje AirPlay, a je správne nastavený, užívatelia si môžu televízor dočasne spárovať so svojim telefónom a využiť ho tak na sledovanie filmov a seriálov. Prvé hotely patriace pod koncern IHG Hotels & Resorts (pod ktoré patria aj Crowne Plaza a Holiday Inn) budú ponúkať hotelový AirPlay do konca roka 2023.

Apple Music bola vylepšená pre pasažierov áut. Ak auto podporuje CarPlay, vďaka SharePlay môže každý majiteľ iPhonu prispieť do prehrávaného playlistu svojou obľúbenou hudbou. Funguje to dokonca aj vtedy, ak nemajú aktívne predplatné Apple Music. Funkcia nebude dostupná pri vydaní systému iOS 17, ale až v neskoršej menšej aktualizácii.

Nákupné zoznamy v aplikácii Pripomienky sú teraz inteligentné, a pridané veci sa automaticky priradia do kategórií podľa toho, ako sú vzájomne relevantné. Užívatelia však majú možnosť zmeniť si rozloženie položiek a aplikácia si tieto predvoľby zapamätá.

Aplikácia Domov teraz podporuje 30-dňovú históriu aktivity. Užívatelia si tak môžu skontrolovať, čo sa počas uplynulých 30-tich dní dialo s ich zámkami, garážovými dverami, bezpečnostnými systémami alebo kontaktnými senzormi. Okrem toho Apple sprístupní funkcie Tap to Unlock a PIN kódy aj na zámky využívajúce štandard Matter. Obe funkcie boli predtým exkluzívne pre HomeKit zámky.

Funkcia Visual Look Up, umožňujúca identifikovať jedlá, nápisy na obchodoch či symboly nielen na fotkách, ale aj na pozastavenom videu. Pri jedlách navyše umožní vyhľadať podobné recepty a jedlá k tomu, ktoré práve identifikujete. Možnosť identifikácie navyše funguje aj pri čerstvo vytvorených nálepkách. Siri po novom stačí aktivovať hlasom bez slova „Hej“ a navyše je možné nadiktovať niekoľko povelov bez opätovného vyvolania hlasového asistenta. Fotky už po novom nedokážu identifikovať len ľudí, ale aj mačky a psy.

Apple tiež prináša vylepšené Automatické vypĺňanie (Autofill) a úpravu PDF dokumentov či už v Maili, kde je možné vyplnené tlačivá a formuláre odoslať okamžite naspäť, alebo v Poznámkach, kde je možné vložiť PDF a to vrátane možnosti kolaborácie cez iCloud. Praktickou novinkou je aj možnosť pridávania odkazov na iné relevantné poznámky, ako je napríklad zoznam odporúčaných reštaurácií.

iOS 17 bude dostupný na jeseň pre iPhone XS a iPhone XS Max, iPhone XR, iPhone SE (2. generácie) a všetky novšie. Vývojárska beta je dostupná už teraz, verejná beta bude k dispozícii už budúci mesiac.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť