Sú toto špecifikácie budúcich procesorov Apple M3 Pro, M3 Max a M3 Ultra?

Nie je týždňa, kedy by prestížny portál Bloomberg nezverejnil informácie o budúcich plánoch spoločnosti Apple. Ako inak, aj teraz sa portál zameriava na spresnenie vecí, ktoré zverejnil už skôr. A kým väčšinu času sa dozvedáme veci ohľadom iPhonu, dnes tu máme špecialitu o budúcich počítačoch Mac.

Presnejšie je reč o procesoroch M3 ProM3 MaxM3 Ultra, ktoré budú poháňať viacero budúcich počítačov .Ako už môžeme čakať, tak spoločnosť by tieto čipy mala použiť v 14″ a 16″ MacBooku Pro, poputujú zrejme aj do Mac mini a bolo by nemysliteľné, keby sa nedostali do nových modelov Mac Studio a Mac Pro. Novinár okrem toho vraví, že Apple bude mať zrejme podobný harmonogram uvádzania jednotlivých počítačov ako pri sérii M2.

Inak povedané, prvé počítače so základným čipom M3 uvidíme v októbri tohto roka. Počítače s čipmi M3 Pro a M3 Max budú v predaji začiatkom roka 2024 a čip Ultra uvidíme možno až na samom konci roka. Ako sa však budú odlišovať od terajších modelov?

  • M2 Pro: 10 alebo 12 CPU jadier (4 úsporné, 6 alebo 8 vysokovýkonných), 16 alebo 19 GPU jadier
  • M3 Pro: 12 alebo 14 CPU jadier (6 úsporných, 6 alebo 8 vysokovýkonných), 18 alebo 28 GPU jadier

Pri základnej konfigurácii nového MacBooku Pro tak môžeme počítať najmä s nárastom úspornejších CPU jadier. Počítač by tak mohol ponúknuť slušný nárast výkonu pri zachovaní alebo predĺžení výdrže batérie. Pravda, pri celkovom zvýšení výkonu môžeme rátať aj so zachovaním terajšej max 18-hodinovej výdrži na jedno nabitie. Výkonnejšie modely s čipom M3 Max sa dočkajú výraznejšieho nárastu výkonu procesora:

  • M2 Max: 12 CPU jadier (4 úsporné a 8 vysokovýkonných), 30 alebo 38 GPU jadier
  • M3 Max: 16 CPU jadier (4 úsporné a 12 vysokovýkonných), 32 alebo 40 GPU jadier.

Napokon, najväčší posun v špecifikáciách môžeme očakávať od najvýkonnejšieho čipu v línii, čipu M3 Ultra. Pritom to vyzerá, že Apple nadobro zanevrel na sériu ultra-výkonných čipov M Extreme. Pôvodne sa vravelo už o použití čipu M1 Extreme a následne M2 Extreme v Mac Pro, napokon však Apple od týchto plánov upustil. Hoci oficiálne procesor ani nikdy neohlásil, v kuloároch sa ako dôvod zrušenia spomína príliš vysoká výrobná cena a príliš nízky očakávaný dopyt. Pre Apple by tak nedávalo zmysel tento čip vôbec začať vyrábať. Najvýkonnejším tak už tretíkrát po sebe bude čip Ultra:

  • M2 Ultra: 24 CPU jadier (8 úsporných, 16 vysokovýkonných), 60 alebo 76 GPU jadier
  • M3 Ultra: 32 CPU jadier (8 úsporných, 24 vysokovýkonných), 64 alebo 80 GPU jadier

Spoločnosť napokon ešte uvedie na trh základný čip M3. Ten poputuje do počítačov ako sú 13″ MacBook Pro, MacBook Air (13″, 15″), Mac mini, iMac, iPad Pro a možno iPad Air.

Zdroj: Bloomberg

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť