Nový Mac Pro si zachová dizajn, stratí možnosť upgradu RAM

Logic Pro X 10.5 Pro Display XDR Mac Pro
Mac Pro je posledným počítačom v ponuke Applu, ktorý ešte využíva procesory značky Intel. A hoci sa očakávalo, že k zmene dôjde ešte v roku 2022, nestalo sa tak.

Namiesto toho by sme mohli očakávať nový Mac Pro pravdepodobne tento rok. Samotný počítač je jediným prakticky plne upgradovateľným produktom, kde užívatelia majú možnosť dopĺňať alebo meniť komponenty ako sú grafické karty alebo úložiská. A aj napriek prechodu na vlastnú architektúru by si mal Mac Pro túto jedinečnú vlastnosť zachovať.

Teda aspoň z väčšej časti. Dobre informovaný novinár Mark Gurman z Bloombergu totiž tvrdí, že nový Mac Pro ponúkne viacero možností upgradu komponentov. Konkrétne, na jeho základnej doske nájdeme dva SSD sloty a PCIe sloty pre grafické či sieťové karty. Zjavne nebude chýbať ani priestor pre špeciálnu Apple Afterburner kartu, ktorá zabezpečuje hardvérovú akceleráciu pre ProRes a ProRes RAW formáty. Túto kartu dnes Apple predáva za 2300€.

Mac Pro si má zachovať terajší dizajn. Zásadnou zmenou bude zmena čipu. Namiesto Intel Xeon ponúkne M2 Ultra čip. Ten bude zrejme dostupný vo viacero konfiguráciách. Pred časom sa hovorilo aj o verzii so 48 CPU a 152 GPU jadrami. Kvôli priveľmi vysokej cene a nízkemu očakávanému dopytu na trhu však bola táto verzia zrušená. Zároveň však platí, že nový model nebude mať možnosť upgradu RAM. Je to preto, že operačná pamäť je už priamo vstavaná v čipe M2, kým pri Intel procesoroch bola operačná pamäť separátna, v dedikovaných DDR4 slotoch.

Zdroj: Bloomberg

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.