Ming-Chi Kuo: iPhone 15 ponúkne 48-megapixelový fotoaparát už v základe

iPhone 15 Plus and iPhone 15 Render Leak 9to5mac
Nie je žiadnou novinkou, že Apple sa s vylepšovaním fotoaparátov sústredí takmer výhradne na iPhone Pro a Pro Max modely. Tento rok by sa ale príjemného prekvapenia mohli dočkať aj tí, ktorí majú v hľadáčiku základné verzie nových telefónov.

Analytik Ming-Chi Kuo totiž vraví, že Apple plánuje priniesť 48-megapixelový objektív do základných verzií iPhone 15 a iPhone 15 Plus. Kuo vraví, že Applu sa podarilo vyriešiť problémy s výrobou pokročilých CMOS senzorov. Vzhľadom na obmedzené miesto sa senzory vyznačujú tzv. “naskladaným” dizajnom senzoru, kde sú jednotlivé komponenty naukladané na seba. Pri tomto postupe je možné mať na zadnej strane iPhonu aj na relatívne malom mieste veľký senzor.

O výrobu modulov, ktoré pôvodne mohli smerovať len do Pro / Pro Max / Ultra modelov, sa stará Sony. Tomu sa podarilo zvýšiť výrobnú kapacitu o 100 až 120%, čím dokázal uspokojiť požiadavky Applu. Odrazí sa to však na nižšej výrobnej kapacite pre výrobcov telefónov s operačným systémom Android. Japonský gigant začal tieto senzory vyrábať už minulý rok. Apple ich totiž začal využívať už pri modeloch iPhone 14 Pro a iPhone 14 Pro Max. Oba modely dnes pritom prezentujú 48-megapixelový objektív ako jednu zo svojich predností po boku nového dizajnu displeja s Dynamic Island ostrovčekom namiesto výrezu.

Oba modely zároveň dokážu zachytávať 48-megapixelové fotografie v ProRAW formáte, čím dokážu uspokojiť aj dopyt náročných užívateľov, ktorí môžu využívať iPhone na profesionálnu, hoci mobilnú, fotografiu. A hoci z reportu nevyplýva, že rovnakú výsadu obdržia aj základné verzie iPhone 15/15 Plus, spoločnosť by mohla väčšinu užívateľov potešiť aspoň výrazne vyšším rozlíšením fotiek. Súčasné základné modely totiž ponúkajú už niekoľko rokov 12-megapixelový senzor.

Kuo tiež vraví, že tento senzor sa vďaka dizajnu vyznačuje vyššou priepustnosťou svetla a tým pádom aj lepšou kvalitou fotografie v zhoršených svetelných podmienkach. To konieckoncov prehlásil už v máji analytik Jeff Pu z firmy Haitong International Securities, ktorý vraví, že Apple plánuje využiť senzor s trojmo naskladanými dielmi. Analytik Pu vtedy však vravel, že sú problémy s výrobou tohto senzoru, čo by sa mohlo odraziť na problémovej úvodnej dostupnosti telefónov. Dnes to však už nevyzerá ako akútny problém.

Čo sa týka priepustnosti svetla, tam viac informácií prišlo zo sociálnej siete Weibo od užívateľa Digital Chat Station. Ten zverejnil informáciu, podľa ktorej môžeme očakávať o 27% väčší senzor v porovnaní s iPhone 14 a iPhone 14 Plus. Tam sa očakáva nárast z 1/1.9″ na 1/1.5″. Fotoaparát tak síce bude oproti iPhonu 14 väčší, ale stále bude menší oproti Pro modelom. Tie už dnes disponujú 1/1.28″ senzorom a pri nadchádzajúcej generácii by tomu nemalo byť inak. K zmene má dôjsť až v roku 2024, tam sa očakáva prechod na 1/1.14″ senzor.

Zdroj: MacRumors (#2)

komentár
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť