Mac Pro s M2 čipom nepodporuje dodatočné grafické karty, chváli sa výkonom

Apple po troch rokoch od prechodu na vlastné čipy konečne predstavil nový Mac Pro. Svojim vonkajším výzorom pripomína predošlú generáciu, líši sa však viacerými rozdielmi, pokiaľ ide o rozšíriteľnosť.

Mac Pro sa totiž dlhé roky vyznačoval tým, že šlo o najviac upraviteľný počítač z dielne Applu. Spoločnosť na ňom totiž umožnila meniť úložisko, pamäť RAM, grafické čipy, prakticky všetko okrem procesorov. Prechod na Apple Silicon však viaceré možnosti osekal. Maximálna pamäť RAM je obmedzená na 192GB oproti niekdajším 1.5TB, podporované sú SSD úložiská, za ktoré sa Apple nehanbí účtovať si premrštenú čiastku, a grafickú kartu si nevymeníte.

Čo sa týka výkonu, M2 Ultra čip je skutočne oveľa výkonnejší. Dosvedčuje to prvý výsledok benchmarku Geekbench, ktorý ukazuje viac ako dvojnásobný rozdiel v logickom výkone čipu M2 Ultra v porovnaní s 28-jadrovým Intel Xeon W čipom, ktorý dovedna poháňal najdrahší Mac Pro v ponuke. Ten začínal s cenou na 12 999 dolároch, model s čipom M2 Ultra začína na takmer polovičných 6 999 dolároch. A výsledok?

Jednojadrové skóre:

  • Intel Xeon W: 1,378
  • M2 Ultra (Mac Pro): 2,794

Viacjadrové skóre:

  • Intel Xeon W: 10,390
  • M2 Ultra (Mac Pro): 21,453

Počítač s číselným označením Mac14,8 je tak viac ako dvojnásobne výkonnejší a zároveň o takmer polovicu lacnejší, vďaka čomu môže ísť o lákavejšiu kúpu. Navyše, tento nárast výkonu sa prejavil aj napriek faktu, že Intel Xeon W mal o 4 jadrá viac (28 versus 24). Samotný procesor je totožný s lacnejším počítačom Mac Studio, rozdiel je však v možnostiach upgradov. Mac Pro totiž možno vylepšiť pomocou I/O video a SDI kariet pre filmárov, DSP kariet pre zvukárov, sieťových kariet pre serverové účely či PCIe úložiskom. K dispozícii na tieto účely je šesť PCIe Gen 4 portov a jeden PCIe Gen3 port.

Nanešťastie, Mac Pro ponúka len vlastný grafický čip. Na výber sú dve verzie, základná so 60 jadrami a prémiová so 76 jadrami. Nakoľko ide o pomerne zásadnú vec pre profesionálov, otázkam o nemožnosti upgradovať si grafickú kartu produktami od AMD či Nvidie sa Apple nevyhol. Otázku položil šéfovi hardvérového inžinierstva Applu, Johnovi Ternusovi, prestížny novinár John Gruber z portálu Daring Fireball. Ten priznal, že podpora externých grafických kariet nebolo niečo, na čo sa Apple pri vývoji vlastnej čipovej platformy sústredil:

“V základe sme našu architektúru postavili na modeli zdieľanej pamäte a optimalizácii. Nie je pre mňa teda celkom jasné, ako by sme do tejto rovnice pridali ďalšiu GPU a zároveň zachovali optimalizáciu. Nie je to smer, ktorým sme sa chceli uberať,” povedal v rozhovore John Ternus.

Zaujímavosťou tiež je, že nový Mac Pro sa vyrába v Thajsku, výroba sa však kompletizuje v Austine v Texase.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť