iPhone 16 a iPhone 16 Pro môžu ponúknuť rovnaký procesor

Hoci ešte len vyšiel iPhone 15 a niektoré jeho verzie a kapacity je naďalej ťažké zohnať, internetom už kolujú prvé informácie o budúcoročnom iPhone 16, ktorý neuvidíme skôr ako za 11 mesiacov.

Najnovšie informácie pritom skutočne stoja za pozornosť. Analytik Jeff Pu z firmy Haitong International Securities totiž prináša zásadné vyjadrenie pre ľudí, ktorí sa obávajú, že budúcoročné modely budú nasledovať trend ostatných rokov. Totiž, posledné dve generácie mobilov sa vyznačovali rozdielnymi generáciami procesorov naprieč verziami. Kým štandardné modely iPhone 14 a iPhone 14 Plus disponovali čipom A15 Bionic, v modeloch iPhone 14 Pro a 14 Pro Max sme našli novší procesor A16 Bionic. Rovnaká situácia nastala aj tento rok.

Zatiaľ čo iPhone 15 a iPhone 15 Plus sú osadené čipom A16 Bionic, v Pro a Pro Max verziách nájdeme úplne nový 3nm procesor A17 Pro. Zdá sa však, že tento trend bude mať rovnakú životnosť ako mini modely, ktoré sa udržali v predaji len po dve generácie. Analytik Jeff Pu totiž vraví, že všetky verzie iPhone 16 dostanú čip A18. Analytik uvádza, že čipy budú vyrábané s pomocou finalizovaného 3nm procesu druhej generácie, ktoré výrobca TSMC označuje ako N3E. Pritom čip A17 Pro v súčasných modeloch je vyrábaný s pomocou procesu N3B, ktorý je označovaný aj ako prechodný, dočasný.

Kľúčovou informáciou v tomto ohľade je, že čipy vyrábané s pomocou N3E procesu budú lacnejšie na výrobu a výnosnosť výroby bude podstatne vyššia. Ako však poznáme Apple, je možné že aj keď všetky štyri verzie budú disponovať rovnakou generáciou procesoru, môžeme tam natrafiť na odlišnosti. Je už dlhoročnou tradíciou, že čipy v Pro modeloch sú výkonnejšie, respektíve majú odomknutých viac grafických jadier. Nebolo by tým pádom žiadnym prekvapením, keby sa čipy budú opäť odlišovať výkonom a možno aj názvom – A18 a A18 Pro.

iPhone 15 Pro Max and iPhone 16 Ultra 9to5mac CAD Rendering
Podľa dávnejších špekulácií by model Pro Max mohol nahradiť ešte väčší model Ultra.

Zdroj: MacRumors

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť