iPhone 15 síce ponúkne nový displej, zachová však starú technológiu

Budúca generácia iPhonov s číslicou “15” ponúkne opäť zjednotený dizajn. Po tohtoročnej výnimke nás tak čaká hneď štvorica produktov s Dynamic Island namiesto výrezu, ktorý odlišoval iPhone ostatných 5 rokov.

Zmena však bude v prípade iPhone 15 a iPhone 15 Plus viacmenej len estetická. Najnovšie informácie na kórejskom blogu Naver od užívateľa yeux1122 totiž nasvedčujú, že Apple sa rozhodol zachovať starú technológiu displejov. Výsledkom tak je, že ani iPhone 15 nebude disponovať ProMotion displejom – hoci dnes už sú 120Hz displeje tak lacné na výrobu, že ich pomaly možno nájsť aj na mobiloch s 1/4 cenou.

LPTO technológia stojí hneď za dvomi špecialitami, ktoré nájdeme na iPhone 14 Pro a Pro Max. V prvom rade je to technológia ProMotion, a teda displeje majú premenlivú obnovovaciu frekvenciu obrazu od 1Hz do 120Hz. Frekvencia sa mení v závislosti od toho, čo je práve na obrazovke, a teda je rozdiel v energetickej spotrebe pri aktivitách ako je sledovanie videa, hranie hier alebo čítanie textu. Ďalšou výsadou LPTO technológie je podpora pre Always On – čiže možnosť zobrazovať dôležité informácie aj na zdanlivo vypnutom displeji. A hoci ide o archaickú technológiu (debut siaha do čias Galaxy Note Edge z roku 2014), Apple ju hodlá obmedzovať iba na prémiové modely.

Dôvodom však v tomto prípade nemusí byť chamtivosť. Problémom sa zdá byť skôr výrobná sila, kde dodávatelia ako čínsky dodávateľ BOE nedokáže vyrobiť displeje v takých množstvách, v akých by to Apple požadoval. Práve táto firma pritom vyhrala 100% zákaziek na displeje pre iPhone 15 a iPhone 15 Plus. Podľa analytika Ming-Chi Kua firma bude schopná vyrábať LPTO displeje najskôr na konci roka 2024.

Pozitívnou správou je, že o funkčnosť displeja na všetkých modeloch iPhone 15 sa postará nový, 28nm čip. Oproti terajšiemu 40nm bude výrazne úspornejší, čo môže predĺžiť životnosť batérie o pár desiatok minút.

iPhone 15 Plus and iPhone 15 Render Leak 9to5mac

Zdroj: MacRumors

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.