iPhone 15 Pro: Bude alebo nebude drahší?

Pred vydaním iPhonu 15, podobne ako pri predošlých modeloch, sa hovorí o možnom zvýšení cien. A aj keď odpoveď pozná len Apple, analytici majú problém zhodnúť sa, či tomu tak bude alebo nie.

Analytik spoločnosti Wedbush Dan Ives tvrdí, že zvýšenie cien sa dotkne len Pro modelov. Podľa neho by sa mohol základný iPhone 15 Pro začať predávať za 1099 dolárov, zatiaľ čo jeho väčší súrodenec, iPhone 15 Pro Max, zdražie na 1199 dolárov. Zároveň si myslí, že základné modely si zachovajú rovnaké ceny ako súčasné modely.

Analytik tiež predpokladá, že prinajmenšom americkí operátori začnú už v najbližších mesiacoch organizovať rôzne akcie, v rámci ktorých chcú posilniť predaje celej produktovej série iPhone 15. Toto by mohlo znamenať rôzne zvýhodnené paušály v prípade, že sa užívatelia rozhodnú kúpiť si modely Pro alebo Pro Max, od ktorých si v konečnom dôsledku aj Apple sľubuje nárast popularity. Analytik taktiež dodáva, že akcie by mohli prinútiť značnú časť užívateľskej základne, aby prešla na nové modely. Dodáva, že až 25% celkovej užívateľskej základne Applu, ktorá činí 1,2 miliardy ľudí, si za posledné štyri roky vôbec nevymenilo telefón.

O zvýšení cien hovoria aj také mená ako je analytik Jeff Pu, portál DigiTimes alebo novinár Mark Gurman.

Sú však aj opačné názory. Taiwanská analytická firma TrendForce tvrdí, že ku zvýšeniu cien v prípade iPhone 15 Pro nedôjde. Dočká sa ho len iPhone 15 Pro Max, ktorý má ponúknuť exkluzívny 6x optický zoom v podobe Periscope objektívu. Firma tak očakáva, že Pro sa začne predávať od 999 dolárov, zatiaľ čo Pro Max bude o 200 dolárov drahší. Pokiaľ ide o kapacity, tam očakáva 128GB, 256GB, 512GB a 1TB verzie tak ako v prípade iPhonu 14 Pro. Rozdiel bude v prípade operačnej pamäte, kde by iPhone 15 Pro mohol ponúknuť až 8GB RAM namiesto súčasných 6GB. Kým vo svete Androidu je dnes 8GB RAM štandard, v prípade iPhonu ide o high-endovú kapacitu. Treba však dodať, že iPhone má podstatne lepšiu optimalizáciu softvéru a správu operačnej pamäte. Bežné modely iPhone 15 a iPhone 15 Plus majú ponúknuť 6GB RAM.

Zdroj: MacRumors (#2); TrendForce

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť