iPhone 15 a iPhone 15 Plus: Nový displej, USB-C a poprvýkrát Telefoto zoom!

iPhone 15 Keynote Reveal
Hlavnou hviezdou večera bol už tradične nový iPhone. Začíname s modelmi iPhone 15 a iPhone 15 Plus, ktoré po novom „hviezdia“ v ružovej farbe.

Práve ružová farba sa zdá byť reprezentatívnou farbou novej generácie iPhonu, hoci na výber ponúkne z ďalších variantov a to z modrej, zelenej, žltej a čiernej. Poprvýkrát po dlhých rokoch tak nie je nový iPhone dostupný v bielej ani Product(RED) verzii.

Ako sa dalo čakať, prednú stranu telefónov vypĺňa nový Super Retina XDR displej s Dynamic Island ostrovčekom namiesto výrezu. Okrem toho môže byť displej za silného slnečného svetla dvakrát jasnejší oproti predošlej generácii. Maximálny jas totiž dosahuje 2 000 nitov, kým pri bežnom používaní sa jeho maximálny jas pohybuje na 1 600 nitoch. HDR obsah tak má ešte realistickejšie farby.

Novinkou na zadnej strane je spôsob, akým sú farby tvorené. Poprvýkrát totiž nie je farba skla na samostatnej lepivej fólii, ale je zapustená priamo do skla. Sklo je posilnené optimalizovaným procesom dvojitej výmeny iónov, a po novom majú mobily matné sklo, ktoré bolo doteraz výsadou Pro modelov. Rám telefónov je jemne zaoblený a mobil sa tak drží pohodlnejšie v rukách.

Zásadnou zmenou si po rokoch prešiel zadný fotoaparát. Ten po novom disponuje 48-megapixelovým hlavným objektívom. Toto neznamená len kvalitnejšie fotografie vo všeobecnosti, ale tiež to prináša možnosť fotiť super-ostré 24-megapixelové fotografie s nízkou veľkosťou súborov. A zároveň je to úplne prvýkrát, kedy „základný“ iPhone prináša 2x optický zoom. Funguje totiž na princípe vyrezania pixelov zo 48-megapixelovej fotografie, čo je rovnaká metóda, ktorú priniesol iPhone 14 Pro.

Fotoaparát vôbec poprvýkrát umožňuje fotiť portréty bez nutnosti prehodenia sa do režimu Portrétu, keďže zariadenie teraz rozpoznáva osoby a zvieratá a vytvorí okolo nich automaticky kvalitný bokeh efekt. Došlo tiež k vylepšeniu kvality fotografií cez Night Mode a nová generácia Smart HDR prináša ešte kvalitnejšie a vierohodnejšie podanie farieb.

Zo svojho predošlého profi súrodenca si iPhone prináša čip A16 Bionic. Jeho dve vysokovýkonné jadrá spotrebujú o 20% menej energie, kým štyri úsporné jadrá sa starajú o zachovanie 20-hodinovej výdrže batérie. Telefón tiež ponúka 5-jadrový grafický čip s vyššou prenosovou rýchlosťou, čo sa prejaví na plynulejšom hraní hier a sledovaní videa. Nový 16-jadrový Neural Engine zvláda až 17 biliárd operácií za sekundu.

Z hľadiska bezpečnosti a potenciálnej záchrany života prinášajú iPhone 15 a iPhone 15 Plus rozšírenie satelitnej funkcionality v podobe dopravnej pomoci. Zatiaľ to bude fungovať v USA s najväčším tamojším poskytovateľom (nielen) odťahovacích služieb, AAA. Môžeme očakávať, že podobne ako satelitné SOS, aj táto funkcia sa časom rozšíri do ďalších krajín. Satelitné SOS je dnes dostupné v 14 krajinách a ešte tento mesiac dorazí do Španielska a Švajčiarska.

iPhone 15 tiež po novom prináša USB-C konektor s podporou rýchlostí USB 2.0, čo je presne to, čo sme mohli očakávať. Teda staré prenosové rýchlosti do 480Mbps, ale nový druh konektoru. Ten je zároveň dostupný aj na aktualizovanom USB-C puzdre pre AirPods Pro 2. generácie. A aby toho nebolo málo, Apple po novom predáva EarPods s USB-C konektorom. Na telefónoch nechýba ani podpora pre MagSafe a Qi2 magnetického nabíjania.

Novinkou na iPhone 15 a iPhone 15 Plus bude aj možnosť aktivovať filtrovanie okolitého zvuku, takže vás bude dobre počuť aj na trhovisku.

Čo sa týka dostupnosti, iPhone 15 a iPhone 15 Plus budú dostupné od 22. septembra. Čo sa týka cien, tie zostali prakticky totožné s doterajšou generáciou.

iPhone 15:

  • 128GB – 949€
  • 256GB – 1 079€
  • 512GB – 1 329€

iPhone 15 Plus:

  • 128GB – 1 099€
  • 256GB – 1 229€
  • 512GB – 1 479€

komentár
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť